Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία δεν έχει καμία διάθεση να πάει στη Χάγη


«Εκείνο το οποίο θα διαπιστώσουμε σήμερα είναι κατά πόσο η τουρκική πλευρά μπαίνει με διάθεση να συζητήσει ή θα επιμείνει σε θέματα που εμείς δε συζητάμε, όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών και οι λεγόμενες γκρίζες ζώνες κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου, και κατά πόσο επιμένει ότι αυτά πρέπει να προκριθούν έναντι οποιασδήποτε άλλης συζητήσεως», επισήμανε ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και Διεθνολόγος, Άγγελος Συρίγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Συρίγος είπε ότι θεωρεί βέβαιο πως ότι η Τουρκία θα τα θέσει αυτά τα θέματα, ωστόσο το ερώτημα είναι αν θα επιμείνει σε αυτά.

Σημείωσε πάντως ότι σε αυτή τη φάση η τουρκική πλευρά δεν έχει λόγο να επιμείνει σε αυτά, διότι το κλίμα που διαμορφώνεται για αυτήν διεθνώς είναι αρνητικό, η κυβέρνηση στις ΗΠΑ άλλαξε, οι κυρώσεις έχουν ήδη ληφθεί και το κλίμα ανοχής που υπήρχε, σταματά.

«Το κρίσιμο σημείο που θα φανεί αν υπάρχει αλλαγή στρατηγικής είναι αν η Τουρκία επιλέξει την Ρωσία από την Αμερική. Προς το παρόν δείχνει να επιλέγει τη Ρωσία. Εάν πράγματι αλλάξει, τότε έχουμε αλλαγή στρατηγικής», υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε κι επισήμως ότι το αντικείμενο των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών, είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει μια απέχθεια προς αυτό, γεγονός το οποίο και εξηγεί τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα.

Σύμφωνα με το διεθνολόγο, αυτό που προβληματίζει όλους είναι κατά πόσο η Τουρκία ενδιαφέρεται να μπει σε αυτή τη διαπραγμάτευση, να συζητήσει σοβαρά ή το κάνει για λόγους τακτικής ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου.

«Για τη Χάγη εμείς μιλάμε συνεχώς, αλλά η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια, από το 1976 που η Ελλάδα προσέφυγε μονομερώς στο Διεθνές Δικαστήριο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, λέει πάντοτε όχι. Επομένως αυτή η συζήτηση περί Χάγης, αν η Τουρκία θα πάει ή δε θα πάει, είναι μια συζήτηση εσωτερική. Η Τουρκία δε θα πάει στη Χάγη και πιστεύει ότι θα πετύχει πράγματα με το να μην πηγαίνει στο Διεθνές Δικαστήριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι έως τώρα η Τουρκία έχει ευσχήμως αποφύγει να δεσμευτεί για τη Χάγη κι εκείνο, το οποίο θέτει εμμέσως πλην σαφώς στο τραπέζι είναι ότι για να πάμε στη Χάγη θα πρέπει να συζητήσουμε θέματα κυριαρχίας. «Δηλαδή για να χαραχτούν οι θαλάσσιες ζώνες πρέπει να ξέρουμε τα νησιά γύρω από τα οποία χαράσσονται. Η Τουρκία θέλει τη Χάγη, όπου θα πάμε να συζητήσουμε και γκρίζες ζώνες κυριαρχίας», κατέληξε ο υφυπουργός Παιδείας.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]