Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διερευνητικές: Το Βερολίνο χειροκροτεί το "έργο" του


Του Κώστα Ράπτη

Εκπλήξεις δεν έκρυβε η διεξαγωγή στην Κωνσταντινούπολη του 61ου γύρου ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου, αυτήν τη φορά στην Αθήνα, όπως θα ανεμένε κανείς από τη στιγμή που πήραν την πολιτική απόφαση να επανεκκινήσουν, μετά από διακοπή σχεδόν πέντε ετών, μια διαδικασία της οποίας τυχόν πρόωρο εκ νέου τερματισμό δεν έχουν την πολυτέλεια να επωμισθούν.

Αντιθέτως, το παιχνίδι παίζεται στη φάση αυτή με την πλειοδοσία "καλής θέλησης”, όπως αυτή προβάλλεται ιδίως προς το διεθνές ακροατήριο. Πρόκειται, ωστόσο, για μία μάλλον άβολη κατάσταση για την Αθήνα, που είναι και η κατεξοχήν ενδιαφερόμενη πλευρά για την αυστηρή οριοθέτηση της ατζέντας.

Αλλά το ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατά τη συνάντηση των τρεισήμισι ωρών η τουρκική αντιπροσωπεία έθεσε ζητήματα εκτός 

- της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, όπως 

- η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, 

- οι "διαμφισβητούμενες νησίδες”, 

- ο εναέριος χώρος, αλλά και 

- η "συνεργασία” στη διαχείριση του μεταναστευτικού (μέσω κοινών περιπολιών;) επίσης δεν αποτελεί έκπληξη – ούτε πιθανότατα και "πρωτιά” στην μακρά ιστορία των διερευνητικών.

Αν κάτι αξίζει να αποκληθεί έκπληξη αυτό ήταν η μεταφορά των συνομιλιών από το προβλεπόμενο ξενοδοχείο στο ανάκτορο του Ντολμά Μπαχτσέ (το γραφείο Κωνσταντινουπόλεως του Ταγίπ Ερντογάν) με οικοδεσπότη τον Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπο και εξ απορρήτων σύμβουλο του Τούρκου προέδρου. Πρόκειται για μία χειρονομία "γαλαντομίας”, αλλά και εκβιασμένης αναβάθμισης των άτυπων τεχνικών συνομιλιών προς υψηλό πολιτικό επίπεδο, εναρμονισμένη με το σχήμα "πλειοδοσία καλής θέλησης – διεύρυνση της ατζέντας”.

Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι "αγοραστές” ανταποκρίθηκαν θερμά. Ο τρόπος με τον οποίο καλωσόρισε η γερμανική διπλωματία την αλλαγή, μέσω και της επανάληψης των διερευνητικών, του κλίματος στα ελληνοτουρκικά είναι χαρακτηριστικός – όπως και η σπουδή του Βερολίνου να την πιστώσει στις δικές του καλές υπηρεσίες. Η "διακριτικότητα” της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας ως προς το πώς θα προχωρήσουν οι κατεξοχήν αρμόδιες για τη διεξαγωγή του διαλόγου δύο πλευρές, δεν είναι βέβαια παρά η άλλη όψη αυτού που κυρίως ενδιαφέρει την κυβέρνηση Μέρκελ: το πώς να ξαναγίνει διμερές ένα θέμα που κινδυνεύει να εκτροχιάσει τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]