Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Capital Economics: Δεν πείθει η "στροφή" της πολιτικής Ερντογάν


Σύντομα θα επιστρέψει στον παλιό και κακό για την οικονομία, εαυτό του

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Είναι η στροφή της Τουρκίας προς τις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, "πραγματική"; Η Capital Economics αμφιβάλλει και εκτιμά πως είναι πολύ πιθανό η χώρα να επιστρέψει στις παλιές της τακτικές και να βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με μία τεράστια κρίση.

Η Τουρκία βρισκόταν στα πρόθυρα μίας τεράστια κρίσης του ισοζυγίου πληρωμών για το μεγαλύτερο μέρος του 2020, αλλά μια απότομη αλλαγή στη χάραξη πολιτικής τον Νοέμβριο που συνέπεσε με τον… ανασχηματισμό της "οικονομικής" ομάδας του Ερντογάν, οδήγησε σε αλλαγή των προοπτικών για τη χώρα, σημειώνει η Capital Economics. Τα σχόλια του Ερντογάν ότι η Τουρκία θα χρειαστεί να "καταπιεί ένα πικρό χάπι" και "θα επικεντρωθεί περισσότερο στην απόκτηση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στις οικονομικές της πολιτικές" σύντομα ακολουθήθηκε από απότομη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα (CBRT).

Όλα αυτά βοήθησαν στο ριμπάουντ της λίρας, ανέκτησαν μέρος της κατεστραμμένης αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας και αύξησαν τις ελπίδες ότι αυτή η αλλαγή προς την ορθόδοξη προσέγγιση της χάραξης πολιτικής είναι το… real deal.

Υπάρχουν σίγουρα λόγοι για αισιοδοξία, σημειώνει η Capital Economics. Η "στροφή" του Προέδρου Ερντογάν και η δήλωση που συνόδευσε την απόφαση της κεντρικής τράπεζας, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την "ψυχολογία" της αγοράς. Και η αύξηση των επιτοκίων υποστηρίχθηκε από περαιτέρω βελτιώσεις στο πλαίσιο πολιτικής, ιδίως σε σχέση με τον τραπεζικό κλάδο.

Δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα μπορούσαν να γίνουν σε αυτό το στάδιο και το πρόσφατο ράλι της λίρας μπορεί και να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, επισημαίνει ο οίκος.

Ωστόσο τονίζει πως η ίδια διατηρεί έναν μεγάλο βαθμό σκεπτικισμού και αμφιβολίας ότι η βελτίωση της χάραξης πολιτικής του Ερντογάν, και της Τουρκίας γενικότερα, θα διαρκέσει.

Αν η ιστορία έχει κάτι να δείξει, τονίζει ο οίκος, είναι πως οι μετατοπίσεις προς την ορθόδοξη προσέγγιση της πολιτικής στην Τουρκία τείνουν να διαρκούν όχι περισσότερο από 1-2 χρόνια πριν οι εκ νέου βουτιές στην τουρκική λίρα προκαλέσουν και πάλι αντιστροφή στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Και το σίγουρο είναι, όπως τονίζει η Capital Economics, ότι ο Ερντογάν κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλείψει τις αντισυμβατικές οικονομικές απόψεις του. Εάν η ανάκαμψη της οικονομίας της Τουρκίας δυσκολευτεί να συγκεντρώσει ορμή και να είναι ισχυρή, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός και η λίρα παραιτηθεί από τον ανοδικό της κύκλο, ο Ερντογάν μπορεί να αποφασίσει ότι η ορθόδοξη προσέγγιση δεν λειτουργεί και θα επιστρέψει στον… παλιό του εαυτό.

Η Capital Economics αναφέρεται και στην απειλή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η οποία όπως τονίζει, δεν προέρχεται μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από την ΕΕ, καθώς η ολοένα και πιο πολεμική εξωτερική πολιτική της χώρας την θέτει σε αντιπαράθεση με τη Δύση. Μέχρι στιγμής, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί - όπως αυτές που σχετίζονται με την αγορά ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού από την Τουρκία – είναι ήπιες και στοχεύουν κυρίως σε συγκεκριμένα άτομα ή οντότητες.

Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι ο Ερντογάν πρόκειται να αλλάξει τακτική και, ως εκ τούτου, τα περαιτέρω και ισχυρότερα μέτρα από τις ΗΠΑ ή / και την ΕΕ είναι πολύ πιθανά. Η δεινή εξωτερική θέση της Τουρκίας σημαίνει ότι αυτά θα μπορούσαν εύκολα να υπονομεύσουν τα οφέλη από τη στροφή προς την ορθόδοξη χάραξη οικονομικής πολιτικής και θα ωθήσουν εκ νέου την Τουρκία σε μια πλήρη κρίση του ισοζυγίου πληρωμών.

Capital

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]