Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το φλερτ Τουρκίας - Ουκρανίας συνεχίζεται


Αμυντικές συμφωνίες και συνάντηση Τσαβούσογλου με Τατάρους

Το φλερτ που έχει ξεκινήσει η Τουρκία τους τελευταίους μήνες, όλο και πιο κοντά στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, συνεχίστηκε τις τελευταίες μέρες, δίνοντας συνέχεια στο θέμα της προσπάθειας προσέγγισης των τουρανικών φυλών, υπό το λάβαρο της Τουρκίας. Ιδιαίτερο βάρος έχει πέσει στους Τατάρους της Κριμαίας, καθώς με αυτό ως πρόφαση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε άλλη μία χώρα στην οποία να μπορεί να σταθεί απέναντι από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Και μάλιστα, με τις ευχές του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αυτό το φλερτ, εξελίσσεται όλο και πιο σοβαρά.

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να προσθέσει μια άλλη παρτίδα τουρκικών drone (UAV) και επίσης να αποκτήσει τουρκικές κορβέτες, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η εφημερίδα Sabah, για να ενισχύσει περαιτέρω το ναυτικό της, χάρις στις νέες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. 


Ο... υπό κυρώσεις Ντεμίρ

Αξιωματούχοι Άμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν τις συμφωνίες κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πρωτεύουσα Κίεβο, με τον Ισμαΐλ Ντεμίρ, αποδέκτη των κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Προεδρίας (SSB), σύμφωνα με ανακοίνωση.

"Η συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας συνεχίζει να αυξάνεται", έγραψε η SSB στο Twitter.

Σύμφωνα με τη συμφωνία προμηθειών, η Ουκρανία στοχεύει να ενισχύσει το ναυτικό της για να ενισχύσει την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ.

Για να συμβάλει στη βελτίωση των δυνατοτήτων των ναυτικών δυνάμεών της, η Ουκρανία λέγεται ότι προσπαθεί να αγοράσει κορβέτες που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο του έργου θαλάσσιων πλατφορμών MİLGEM της Τουρκίας.

Η Ουκρανία εργάστηκε για να ανοικοδομήσει το ναυτικό της εν μέσω έντασης με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ.

Η Τουρκία έχει κατασκευάσει, σύμφωνα πάντα με την Sabah, τέσσερις κορβέτες, βάσει του εν λόγω προγράμματος. Τις TCG Heybeliada (Χάλκη), TCG Büyükada (Πρίγκιπος), TCG Burgazada (Αντιγόνη) και TCG Kınalıada (Πρώτη), με όλες να παίρνουν τα ονόματα των Πριγκιπονήσων.

Το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν υπέγραψε σύμβαση τον Ιούλιο του 2018 για την απόκτηση τεσσάρων πλοίων κατηγορίας MİLGEM από την Τουρκία. Δύο πλοία θα κατασκευαστούν στην Κωνσταντινούπολη και δύο άλλα στο Καράτσι μέσω μεταφορά τεχνολογίας.

Πέρυσι, η Ουκρανία αγόρασε έξι οπλισμένα UAV Bayraktar TB2 και τρία συστήματα ελέγχου εδάφους από την Τουρκία.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Στρατηγός Ρούζαν Χομτσάκ, δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα πρόκειται να αποκτήσει άλλα πέντε αεροσκάφη Bayraktar TB2 το 2021.

Ο παν-τουρανισμός και ο Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Ντενίς Σμιχάλ σε μία συνάντηση "που απέδωσε καρπούς", ενώ ο κορυφαίος διπλωμάτης συναντήθηκε επίσης με τον αρχηγό των Τάταρων της Κριμαίας, στην διήμερη επίσκεψή του.

Ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε την Ουκρανία για την προετοιμασία της ένατης συνεδρίασης του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου και για να παρακολουθήσει τη συνάντηση "Quadriga", η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή 2 + 2 με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας. Ο Τσαβούσογλου στο Twitter δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα προωθήσουν τη συνεργασία τους σε κάθε τομέα από την ενέργεια στην αμυντική βιομηχανία, ενώ η Άγκυρα και το Κίεβο στοχεύουν να αυξήσουν τον διμερή όγκο συναλλαγών τους σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια (77 δισεκατομμύρια TL) από 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου", πρόσθεσε.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους Τατάρων της Κριμαίας, Γκαγκαούζων και Μεσχέτιων Τούρκων κατά την επίσκεψή του, στα πρότυπα της προσέγγισης των τουρανικών φυλών παγκοσμίως.

Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε την Πέμπτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Εμίνε Ντζαπάροβα και τον αρχηγό των Τατάρων, Μουσταφά Κιρίμογλου. Δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και θα υποστηρίζει πάντοτε τους "Τούρκους αδελφούς και αδελφές των Τατάρων της Κριμαίας".

Την περασμένη εβδομάδα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) ενέκρινε ψήφισμα που καλεί τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Κριμαία "και να τερματίσει την προσωρινή κατοχή της στο έδαφος της Ουκρανίας χωρίς καθυστέρηση".

Οι Τάταροι της Κριμαίας είναι μια μουσουλμανική τουρκική κοινότητα στην περιοχή, την οποία η Τουρκία προσπαθεί εδώ και δεκάδες χρόνια να προσεταιριστεί για ιδεολογικούς, θρησκευτικού και πολιτικούς λόγους που παραπέμπουν στο δόγμα του παν-τουρανισμού, το οποίο εν συντομία πρεσβεύει ότι όλοι οι απόγονοι των τουρκικών φύλων που μετανάστευσαν πριν από εκατοντάδες χρόνια, πρέπει να ενωθούν υπό την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να θεωρείται η πραγματική απόγονος των πρώτων και παλαιότερων Τούρκων.

Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]