Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ακάρ: «Όπου κι αν ήμασταν το 1974, βρισκόμαστε στο ίδιο μέρος»


«Όπου κι αν ήμασταν το 1974, βρισκόμαστε στο ίδιο μέρος”, δήλωσε ο τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ προσθέτοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας. θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο». Για την Ελλάδα είπε πως «ανακατεύει τα πράγματα, γιατί πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω».

Υποστήριξε, επίσης, ότι η Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων προβλέπουν ότι «πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσετε 23 νησιά» και ότι έχει αναπτύξει στρατεύματα σε 16 εξ αυτών.

Σε ενημέρωσή του σε τούρκους δημοσιογράφους, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψουν τους S-400, καθώς οι πύραυλοι «αγοράστηκαν για να χρησιμοποιηθούν», προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη καμίας χώρας. Στο θέμα της απόφασης των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων, σημειώνει πως, «από το 1982, η Τουρκία είχε πρόβλημα με το θέμα της αεράμυνας. Αυτό τελείωσε με τους S-400».

Καθορίστηκαν, είπε, κριτήρια και μετά πραγματοποιήθηκε η αγορά. «Είπαμε ότι θα πάψουμε πλέον να είμαστε αγορά (για τις ΗΠΑ). Η επιχείρηση ήταν διαφανής. Η Τουρκία δεν είναι η χώρα που θα πει ναι σε όλα. Θα θυσιάσετε τις συμμαχικές σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ για τους S-400; Ελπίζουμε ότι οι αμερικανοί σύμμαχοί μας θα αναθεωρήσουν αυτήν την ακατάλληλη απόφαση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ μας δεν είναι οι S-400, αλλά το εάν το PKK/YPG είναι τρομοκράτης ή όχι. Οι φίλοι μας στις ΗΠΑ πρέπει να απαντήσουν σε αυτό», δήλωσε ο τούρκος Υπουργός.

Αναφορικά με τη Λιβύη, ο Χουλούσι Ακάρ σχολίασε πως «η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου». «Η Γαλλία επινόησε την Επιχείρηση ‘Ειρήνη’, προκειμένου να καλύψει την ενοχή της εκεί. Τα έβαλε με την Τουρκία, κάνει πράγματα που ξεπερνούν το μπόι και τη δύναμή της. Αλλά το βλέπει ο γαλλικός λαός. Η Αίγυπτος έκανε συμφωνία με την Ελλάδα. Με αυτήν τη συμφωνία έχασαν τόσο η Ελλάδα όσο και ο αιγυπτιακός λαός. Η βασική μας αρχή: Μην διαιρείτε τη Λιβύη», ανέφερε.

Για την ανατολική Μεσόγειο δήλωσε πως «πάντα λέγαμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και του δικαίου». Θα έχουν, είπε, «συνομιλίες στην έδρα του ΝΑΤΟ, αλλά οι έλληνες γείτονές μας δεν έρχονται. Η ελληνική πλευρά ανακατεύει τα πράγματα, γιατί πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω. Η Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων προβλέπουν ότι ‘πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσετε 23 νησιά’. Έχετε αναπτύξει στρατεύματα σε 16 εξ αυτών. Πρώτα πρέπει να δώσετε μια απάντηση. Δεν υπάρχουν χώρες στον κόσμο με έξι μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου”.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι S-400, ο Χουλούσι Ακάρ απάντησε πως «οι ειδήμονες φίλοι μας είναι εκπαιδευμένοι. Βρίσκονται σε επίπεδο χρήστη και εκπαιδευτή. Θα το χρησιμοποιήσουμε μόνοι μας. Η γενική διαχείριση θα είναι υπό τον έλεγχό μας. Εκείνοι που περιλαμβάνονται στο ΝΑΤΟ από τις πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας διαθέτουν το οπλοστάσιο που έχει απομείνει από τους Ρώσους και τους S-300 στην Ελλάδα. Θέλουμε από τις ΗΠΑ να δείχνουν αντικειμενικότητα».

Επί του ιδίου θέματος σχολίασε ότι «oι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν είναι μόνο το όπλο. Υπάρχει επίσης το θέμα με το μέρος, το κτίριο, τον δρόμο», ενώ αναφερόμενος, στην από κοινού παραγωγή πλατφόρμας SAMP-T σχολίασε πως «η Γαλλία το υποσχέθηκε, κάναμε τις εργασίες ως προς τη σχεδίαση, αλλά το ανέστειλαν την τελευταία στιγμή, η σχέση μας με τους Ιταλούς είναι πολύ καλή, δυναμική. Τίποτα παγωμένο».

Επιπλέον, στο θέμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ επεσήμανε ότι «είναι σαφές ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ συμπεριφέρθηκαν ως επί το πλείστον με κοινή λογική», ενώ σε ερώτηση κατά πόσο είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, απάντησε πως «είναι θέμα συγκυρίας και διαδικασιών. Θα δούμε τις εξελίξεις. Υπάρχουν διάφορες ευκαιρίες και δυνατότητες. Όταν φτάσουμε σε ένα σημείο, μπορεί να υπάρχουν συνομιλίες. Όταν φτάσουμε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, μπορούμε να κάνουμε βήματα».






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]