Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όλοι οι δρόμοι της Τουρκίας οδηγούν στο ΔΝΤ


Η Τουρκία ενδέχεται να εξαναγκαστεί σε ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω λαθών πολιτικής και χαμηλών χρηματοοικονομικών πόρων, ανέφεραν οικονομολόγοι την Παρασκευή, σύμφωνα με την εφημερίδα Dünya.

Η Τουρκία πρέπει να επιδιώξει να επιδιορθώσει τις σχέσεις με τους μεγαλύτερους χορηγούς του ΔΝΤ, για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία δανείου, δήλωσε ο Refet Gürkaynak, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας και πρώην οικονομολόγος στο Federal Reserve Board.

Τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, καθιστώντας τα ανεφάρμοστα και η Τουρκία χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης και το απαραίτητο κεφάλαιο για τη χρηματοδότησή του, δήλωσε ο Gürkaynak.

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύθηκε να εκτελέσει οικονομικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις για την Τουρκία μετά την νέα αντικατάσταση του κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας και την πρόσληψη νέου υπουργού Οικονομικών στη θέση του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ο Ερντογάν έκανε τις αλλαγές μετά την πτώση της λίρας, η οποία κατέγραψε διαδοχικά ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Η κεντρική τράπεζα έκτοτε έχει αυξήσει τα επιτόκια στο 15% από 10,25% για να βοηθήσει στη διακοπή της πτώσης του νομίσματος, της "δολαριοποίησης" και για την αντιμετώπιση του διψήφιου πληθωρισμού.

Η Τουρκία εισέρχεται σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού που θα βάλει ορισμένες εταιρείες σε ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες, οδηγώντας σε πτώχευση και αυξημένη φτώχεια, δήλωσε ο Uğur Gürses, πρώην κεντρικός τραπεζίτης και αρθρογράφος επί της τουρκικής οικονομίας. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 14% το Νοέμβριο, το υψηλότερο στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές μετά την Αργεντινή.

Οι σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με τους δυτικούς συμμάχους της έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις για διμερείς διαφορές, οι οποίες περιλαμβάνουν την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα και τις παράνομες γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες σε ύδατα στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου.

Οι διενέξεις της Τουρκίας προς μεγάλες δυτικές δυνάμεις κάνουν την οικονομική κατάσταση πιο δύσκολη και αυτές οι χώρες θα καθίσουν στο τραπέζι για να αποφασίσουν για οποιοδήποτε πρόγραμμα δανείου, δήλωσε ο Gürses, σύμφωνα με την εφημερίδα Dünya.

Πέτρος Κράνιας
Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]