Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βούτσιτς: Η Σερβία δεν θα επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας


Η Σερβία θα συνεχίσει την πολιτική της στρατιωτικής ουδετερότητας και δεν θα συνταχθεί με τις χώρες εκείνες που επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κατά τις συνομιλίες που είχαν σήμερα στο Βελιγράδι.

Στην συνάντηση εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα και θέματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας. Διαπιστώθηκε ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλές και συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθεί η συνεργασία. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε την Ρωσία και ιδιαίτερα τον πρόεδρό της Βλαντιμίρ Πούτιν για την συνέπεια που επιδεικνύει η Μόσχα στην υποστήριξη των σερβικών εθνικών συμφερόντων στο ζήτημα του Κοσόβου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ακολουθήσει πολιτικές που θα στρέφονται κατά των ρωσικών συμφερόντων. Στον θέμα της ενέργειας ανέφερε ότι η Σερβία δεν θα υποκύψει σε πιέσεις για εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου χαρακτηρίζοντας ασύμφορες οικονομικά όλες τις άλλες προσφορές που έγιναν μέχρι τώρα για αζέρικο ή άλλο αέριο.

Ο Βούτσιτς ανήγγειλε για τις 30 Δεκεμβρίου τα εγκαίνια λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου που προέρχεται από την Βουλγαρία και θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του «Turkish stream».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ στην συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσόβου επανέλαβε ότι η Μόσχα θα στηρίξει κάθε απόφαση της Σερβίας και κάλεσε την Ε.Ε. να μην είναι τόσο επιεικής με την Πρίστινα καθώς συστηματικά - όπως είπε - παραβιάζει συμφωνίες που επετεύχθησαν στο παρελθόν όπως η συμφωνία του 2013 για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων (SZO). Ο Λαβρόφ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην στρατιωτικό-αμυντική συνεργασία με την Σερβία και τόνισε ότι η Μόσχα αποδίδει μεγάλη σημασία στην περιοχή ενώ συμφώνησε με την εκτίμηση του Βούτσιτς ότι οι εξελίξεις δεν εμπνέουν αισιοδοξία.

Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο ΥΠΕξ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των Σοβιετικών στρατιωτών, πεσόντων για την απελευθέρωση του Βελιγραδίου από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1944 και παρέστησαν στην τελετή αφής της φλόγας που έφτασε από το μνημείο της αιώνιας φλόγας στο Κρεμλίνο.

Ο Λαβρόφ στην ομιλία του, κατά την τελετή, επισήμανε ότι η Ρωσία υπήρξε σύμμαχος της Σερβίας στο παρελθόν και θα συνεχίσει στο μέλλον να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισήμανε ότι ο σερβικός λαός χρωστάει πολλά στους Ρώσους και διαβεβαίωσε ότι η Σερβία θα παραμείνει σύμμαχος της Ρωσίας και δεν θα ταχθεί ποτέ εναντίον της.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς και ο Ρώσος ΥΠΕξ Λαβρόφ επισκέφθηκαν επίσης τον νεόδμητο ιερό Ναό του Αγίου Σάββα όπου κατέθεσαν στεφάνι στον τάφο του Πατριάρχη Ειρηναίου που απεβίωσε πρόσφατα και ετάφη σε κρύπτη εντός του Ναού. Ο Λαβρόφ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εικονογράφηση του Ναού που έγινε από Ρώσους εικονογράφους με την χρηματοδότηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στο Βελιγράδι από το Σαράγεβο όπου εχθές συναντήθηκε με το προεδρεύοντα του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος εκπροσωπεί την σερβική εθνότητα και την υπουργό Εξωτερικών Μπίσερα Τούρκοβιτς. Τη χθεσινή επίσκεψη Λαβρόφ στην Βοσνία -Ερζεγοβίνη επισκίασε η άρνηση των άλλων δύο μελών του συλλογικού προεδρείου να συναντηθούν μαζί του.

Ο εκπρόσωπος των Βόσνιων μουσουλμάνων Σέφικ Τζαφέροβιτς και των Κροατών Ζέλικο Κόμσιτς αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον Ρώσο ΥΠΕΞ διότι θεώρησαν ασέβεια προς τους κρατικούς θεσμούς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης την υποστήριξη που παρείχε ο Λαβρόφ στην διακήρυξη της βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας για στρατιωτική ουδετερότητα και μη ένταξη σε διεθνείς στρατιωτικούς οργανισμούς.

Στους βοσνιακούς και κροατικούς πολιτικούς κύκλους αρνητικά σχολιάστηκε επίσης και η επικρότηση από τον Λαβρόφ του αιτήματος των Σέρβων για κατάργηση του θεσμού του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για την Βόσνια-Ερζεγοβίνη.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]