Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένας Άγγελος κοιτάζει κάτω από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας


Η εκκλησία που ο Ερντογάν μετέτρεψε σε τζαμί

Δημοσίευμα της εφημερίδας Tagesspiegel με τίτλο «Ένας άγγελος κοιτάζει κάτω από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας» και υπότιτλο «Το καλοκαίρι, η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη μετατράπηκε σε τζαμί. Η τουρκική κυβέρνηση χαλαρώνει τώρα τα μέτρα. Προηγουμένως τα ψηφιδωτά ήταν καλυμμένα – συμπεριλαμβανομένου ενός αγγέλου».

Στην ανταπόκριση της Susan Güsten από την Κωνσταντινούπολη αναφέρονται τα ακόλουθα:

Ένας άγγελος εμφανίστηκε στην Αγία Σοφία ακριβώς την περίδο των Χριστουγέννων. Ένα Σεραφείμ χιλίων ετών κοιτάζει κάτω από τον τρούλο της βυζαντινής εκκλησίας, αφού πριν από λίγες μέρες αποσυναρμολογήθηκε ένα ικρίωμα, πίσω από το οποίο ήταν κρυμμένο το πρόσωπό του.

Και άλλα ψηφιδωτά που καλύφθηκαν μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αυτό το καλοκαίρι είναι και πάλι ακάλυπτα. Επιπλέον, η βυζαντινή Μονή της Χώρας δεν χρησιμοποιείται ως τζαμί, όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση – η εναρκτήρια προσευχή της Παρασκευής με τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.

Η αιτία πιθανόν είναι η επίσκεψη αντιπροσωπείας της Unesco, η οποία επιθεώρησε και τα δύο πολιτιστικά μνημεία τον περασμένο μήνα για να αξιολογήσει πώς η μετατροπή σε τζαμιά θα επηρεάσει την ιδιότητά τους ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η απόφαση της Unesco αναμένεται το επόμενο καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει με τυμπανοκρουσίες την θριαμβευτική προσευχή της Παρασκευής στη Μονή της Χώρας για τις 30 Οκτωβρίου, αλλά την προηγούμενη ημέρα η Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων την ακύρωσε. Το άνοιγμα ως τζαμί θα αναβληθεί επ΄αόριστον λόγω των συνεχιζόμενων εργασιών συντήρησης, όπως ανακοινώθηκε.

Οι προετοιμασίες είχαν από καιρό ολοκληρωθεί, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που διέρρευσαν από το Μοναστήρι. Με στέγη από ύφασμα και ανασυρόμενα καλύμματα για τα τα ψηφιδωτά στους τοίχους, ένα αριστούργημα της ιστορίας της τέχνης μετατράπηκε σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Τα καλύμματα καθώς και τα χαλιά λέγεται ότι έχουν απομακρυνθεί, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ισλαμιστικής εφημερίδα «Milli Gazete». Αυτή την εβδομάδα διαπιστώθηκε ότι οι πόρτες είναι κλειδωμένες, αλλά στο εσωτερικό γίνονται εργασίες και ανακατασκευές.

Με εντολή του Προέδρου Erdogan, το κτίριο θα πρέπει να αποκατασταθεί, δηλώνει στη «Milli Gazete» ο διευθυντής του Ιδρύματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη Μονή της Χώρας. Συνεπώς, οι εργασίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον έξι μήνες, ίσως και χρόνια. 


Τα ψηφιδωτά είχαν καλυφθεί

Εντωμεταξύ, αφαιρέθηκαν τα καλύμματα που είχαν χρησιμοποιηθεί για να καλύψουν πολλά από τα παγκοσμίου φήμης ψηφιδωτά στην Αγία Σοφία. Πάνω από την πύλη εισόδου, το μεγάλο μωσαϊκό του 10ου αιώνα εξαιρετικής ομορφιάς, που δείχνει την Παναγία με τον μικρό Ιησού και τους Ρωμαίους αυτοκράτορες Κωνσταντίνο και Ιουστινιανό, είναι ορατό.

Ο Ιουστινιανός που έκτισε την Αγία Σοφία παραδίδει την Εκκλησία από τα αριστερά, ενώ από τα δεξιά ο Κωνσταντίνος παραδίδει την πόλη που κάποτε ίδρυσε.

Το μωσαϊκό πάνω από την Αυτοκρατορική Πύλη, όπου ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Λέων ΣΤ΄ γονατίζει μπροστά στον Χριστό είναι και αυτό πάλι ορατό. Οι καμβάδες με τους οποίους είχε καλυφθεί βρίσκονται τυλιγμένοι πάνω από το ένα μωσαϊκό.

Δύο λωρίδες υφάσματος καλύπτουν ακόμη το μωσαϊκό της Παναγίας στην αψίδα της Αγίας Σοφίας, ενώ οι άλλες λωρίδες της κουρτίνας έχουν παραμεριστεί. Δεν θα μπορούσε να είναι εμφανές κάτι περισσότερο, γιατί διαφορετικά το πρόσωπο της Μητέρας του Θεού θα ήταν ορατό από τους προσευχόμενους Μουσουλμάνους.

Τώρα ένας άγγελος χιλίων ετών κοιτάζει τους επισκέπτες και τους προσευχητές στην Αγία Σοφία. Είναι ένα εξαπτέρυγο Σεραφείμ – ένα από τα τέσσερα Σεραφείμ ψηλά στις υποστηρικτικές καμάρες κάτω από τον τεράστιο θόλο και το μοναδικό με ορατό πρόσωπο.

Κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τα πρόσωπα των βυζαντινών αγγέλων ήταν καλυμμένα με επιχρυσωμένες κουκούλες. Τρία Σεραφείμ φορούν ακόμα αυτά τα χρυσά καλύμματα και σήμερα.

Το πρόσωπο του τέταρτου αγγέλου αποκαλύφθηκε πριν από δέκα χρόνια κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης, αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκε ξανά πίσω από ένα ικρίωμα που έχει πλέον αποσυναρμολογηθεί. Με εμφανώς σιωπηλό πρόσωπο, το Σεραφείμ κοιτάζει ξανά κάτω στη φασαρία της Αγίας Σοφίας. Για πόσο ακόμα – αυτό εξαρτάται από την Unesco.

Εφημερίδα Tagesspiegel
HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]