Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκικές προκλήσεις για ένταση στο Αιγαίο


Μόλις τέσσερις ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Τέσσερις ημέρες πριν από τη Σύνοδο κορυφής της Ευρώπης, όπου εκεί κρίνεται το μέλλον των σχέσεων ΕΕ με την Τουρκία, μετά την παρατεταμένη περίοδο των προκλήσεων έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και η Άγκυρα γι’ ακόμη μια μέρα σηκώνει το γάντι και προκαλεί.

Ήδη από το Σάββατο έχει φανεί η διάθεση της κλιμάκωσης με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία υπάρχουν ευθείες αξιώσεις για το ακριτικό Καστελόριζο.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι πήρε τη σκυτάλη των προκλήσεων αμφισβητώντας τις Ελληνικές αρμοδιότητες για την έκδοση ναυτικών και αεροπορικών οδηγιών (navtex- notam), εντός του FIR Αθηνών αλλά και σε θαλάσσιες περιοχές όπου η αρμοδιότητα εμπίπτει στις Ελληνικές υπηρεσίες.

Υπό αυτό το πρίσμα η Τουρκία και συγκεκριμένα ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, που μας έχει συνηθίσει στη βιομηχανία των navtex, εξέδωσε ακόμη μια με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να εκδώσει ναυτική οδηγία για άσκηση στο Καρπάθιο πέλαγος. 


Η navtex της Τουρκίας

TURNHOS N/W : 1516/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 06-12-2020 11:29)

TURNHOS N/W : 1516/20
MEDITERRANEAN SEA
1.NAVTEX MESSAGE NUMBERED WITH HA56-750/20 REGARDING AN AREA IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA, RETRANSMITTED BY THE AUTHORIZED ANTALYA NAVTEX STATION FOR MARINERS SAFETY WITH NAVTEX MESSAGES 1509/20 AND 1516/20.
2.MILITARY EXERCISES, ON 07 DEC 20 FROM 0730Z TO 0830Z WITHIN 20 NM OF 34 25.00 N, 26 50.00 E.
COUTION ADVISED.
3. CANCEL THIS MESSAGE 071600Z DEC 20.

Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καλεί την Ελλάδα αντί για εντάσεις να προσέλθει για διάλογο, άνευ όρων και να κρατήσει μακριά τις τρίτες χώρες από τις οποίες ζητά βοήθεια. Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα δεν ζητά βοήθεια για ν’ αντιμετωπίσει την Τουρκία αλλά γνωστοποιεί στα Διεθνή φόρα, την απειλητική πολιτική των κανονιοφόρων που έχει ασπαστεί η γείτονα.
Σε αυτή την Ελληνική προσπάθεια η Τουρκία εκνευρίζεται διότι πέραν της Ευρώπης υπάρχουν και οι χώρες της Αν. Μεσογείου οι οποίες σταδιακά προσέρχονται η μια μετά την άλλη στο πλευρό της Αθήνας διότι παρατηρούν ότι η επιχείρηση της γείτονος είναι ν’ αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή.

Μέσα σ’ ένα Σαββατοκύριακο και λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο κορυφής, η Τουρκία δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο εγκαλώντας την Ελλάδα για μια σειρά προγραμματισμένων ασκήσεων που έχει σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό του Ελληνικού Επιτελείου.

Βιαστικές ανάσες στις ΕΔ αλλά και αμείωτη επιφυλακή

Αυτή ακριβώς η συμπεριφορά της Τουρκίας ήταν προβλέψιμη για το Επιτελείο και τους Αξιωματικούς που παρακολουθούν το τι ακριβώς προσπαθεί να πετύχει η γείτονα.

Την στιγμή που το τουρκικό ναυτικό έχει επιστρέψει στις κύριες βάσεις του όπως γράψαμε στην σελίδα μας από χθες, ο αγώνας της Τουρκίας να διατηρήσει υψηλούς τόνους σε επίπεδο ρητορικής λέει πολλά και κυρίως αφήνει ανοιχτή όχι απλώς μια χαραμάδα, για να επανέλθει στο μονοπάτι των τακτικών προκλήσεων.

Άλλωστε μια διαταγή είναι αρκετή για να εξέλθουν και πάλι τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας από τις βάσεις τους-παρά την παρατεταμένη κόπωση που υπάρχει- είτε αυτή είναι στο Γκολτσουκ, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, είτε στο Ακσάζ, απέναντι σχεδόν από την Κω και τη Ρόδο, είτε από τα νοτιοανατολικά λιμάνια. 


Σ’ ότι αφορά το ερευνητικό Oruc Reis, από την στιγμή που το υπουργείο ενέργειας της Τουρκίας έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία έλεγε ότι το πλοίο ολοκλήρωσε τις έρευνες του οι οποίες είχαν ξεκινήσει στις 10 Αυγούστου, σημαίνει πως δεν θα κινηθεί στην ίδια περιοχή, νότια από την Ρόδο, την Κάρπαθο και το Καστελόριζο. Και εδώ οι Επιτελείς έχουν επισημάνει ότι η επόμενη προκλητική ενέργεια της Τουρκίας δεν αποκλείουν να είναι πιο δυτικά από τον 28ο Μεσημβρινό όπου έως τώρα ήταν «ταμπού». Άρα οι Τούρκοι σε μια ακόμη κλιμάκωση των ενεργειών τους δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελληνική πλευρά της ΑΟΖ, Ελλάδας και Αιγύπτου

Οι πιο πάνω εκτιμήσεις σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που φτάνουν στο Ελληνικό Επιτελείο ήταν που κατά την σύσκεψη που έγινε πριν λίγες ημέρες μεταξύ της στρατιωτικής ηγεσίας και ανωτάτων Αξιωματικών από τους Κλάδους επιχειρήσεων των Επιτελείων, έκαναν τον Α’ ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς να ζητήσουν την επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασης των μέσων ώστε να είναι σε άμεση ετοιμότητα για πιθανή νέα ένταση με την Τουρκία. Μια ένταση που σημαίνει νέος απόπλους για τα πολεμικά πλοία και νέα φόρτωση των μαχητικών αεροσκαφών αλλά και απόλυτη επιφυλακή στον Στρατό Ξηράς.

Στο προχθεσινό ρεπορτάζ μας είχαμε επισημάνει ότι ανώτατες πηγές έκαναν λόγο για δύσκολο Δεκέμβριο και «βαρύ» Ιανουάριο στις σχέσεις των δυο κρατών, οι οποίες βεβαίως εξαρτώνται από το πόσο προκλητική και αδιάλλακτη στάση θα κρατήσει η Άγκυρα, κυρίως και μετά τη Σύνοδο κορυφής.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]