Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι υπολογισμένες κινήσεις του Ερντογάν για να κατευθύνει το μουσουλμανικό κόσμο


Τον γνωρίζαμε οπαδό της εξοικείωσης και της πρόκλησης. Γνωρίζαμε τις μακρές ομιλίες του και τις πύρινες δηλώσεις του, όπως τον περασμένο Νοέμβριο, όταν κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν να «εξετάσει» τον «εγκεφαλικό θάνατο» του, αφού ο τελευταίος είχε μιλήσει για τον «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ, γράφει στην εφημερίδα Le Figaro η Delphine Minoui.

Όμως το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, ο Recep Tayyip Erdogan ξεπέρασε τα όρια, αμφισβητώντας αυτή τη φορά την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του, αναφέρει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας, ότι ο Τούρκος πρόεδρος, αμφισβητώντας την κοσμική κληρονομιά του Ατατούρκ και σκοπεύοντας να επανασυνδεθεί με το παρελθόν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πρέπει να προκαλέσει τη Δύση.

Για καθηγητή πολιτικών επιστημών, που προτιμά την ανωνυμία, η δήλωση κατά του Γάλλου Προέδρου «δεν είναι απλώς μια λεκτική ολίσθηση, απεικονίζει τον κυρίαρχο λόγο στο χαρέμι». Χαρακτηρίζει δε σοβαρό το γεγονός, ότι έγιναν μέσα στο πλαίσιο του αποκεφαλισμού, στη Γαλλία, ενός δασκάλου, για τον οποίο η Άγκυρα δεν έκανε καν το κόπο να προσφέρει τα συλλυπητήριά της».

Κατά την δημοσιογράφο, στα tweet την Κυριακή του Farhettin Altun ενάντια στην επιθυμία της Ευρώπης να «εκφοβίσει τους μουσουλμάνους», συγκρίνοντας αυτή τη στάση με την «δαιμονοποίηση των Ευρωπαίων Εβραίων τη δεκαετία του 1920», οι λέξεις φαίνεται πράγματι τέλεια υπολογισμένες.

Σύμφωνα με τον Didier Billion, αναπληρωτή διευθυντή της Iris και ειδικευμένο στην Τουρκία, «ο Erdogan θέλει να εμφανίζεται ως ο καλύτερος υπερασπιστής των μουσουλμάνων στη Γαλλία και διεθνώς, χρησιμοποιώντας τις πολιτικές του διαφορές με τον Macron.»

Με την επίθεση στον Emmanuel Macron, ο Erdogan προφανώς επιδιώκει να διευθετήσει λογαριασμούς με τη Γαλλία, με την οποία η Τουρκία βρίσκεται σε διαμάχη για διάφορα θέματα, όπως στη Συρία, στη Λιβύη, στην ανατολική Μεσόγειο ή ακόμη, πιο πρόσφατα, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Εάν ο Erdogan είναι τόσο πεισματάρης, είναι επειδή αρνείται να χάσει τον πόλεμο των λέξεων», παρατηρεί Τούρκος πολιτικός επιστήμονας.

Le Figaro, Delphine Minoui, Les dérapages calculés d’Erdogan pour orienter le monde musulman

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το Ισλάμ και τα σκίτσα, οι διαδηλώσεις και οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ πολλαπλασιάστηκαν στο μουσουλμανικό κόσμο, γράφουν η εφημερίδα La Tribune, και το γαλλικό πρακτορείο AFP

Στο ραδιοφωνικό σταθμό RMC, ο Geoffroy Roux de Bézieux, “το αφεντικό των αφεντικών”, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει “να περάσουμε τις αρχές μας πριν από τη δυνατότητα ανάπτυξης της επιχείρησής μας”.

Ο πρόεδρος της ένωσης εργοδοτών Medef, Geoffroy Roux de Bézieux κάλεσε τη Δευτέρα τις γαλλικές εταιρείες να «αντισταθούν στον εκβιασμό και, δυστυχώς, να υποστούν αυτό το μποϊκοτάζ» γαλλικών προϊόντων σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο επικεφαλής της Medef, ωστόσο, αρνήθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε αμοιβαίο μποϊκοτάζ: «Ας μην απαντάμε στην ανοησία με ανοησία (…) Δεν υπάρχει ζήτημα μποϊκοτάζ κανενός, είναι θέμα να εμμείνουμε στις δημοκρατικές μας αξίες ». Παραδέχτηκε ότι “ασφαλώς πρόκειται για κακά νέα”, αλλά εκτίμησε ωστόσο ότι είναι “προς το παρόν είναι αρκετά τοπικό” και συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη κρατικής βοήθειας αυτή τη στιγμή για να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις.

La Tribune, Appel au boycott de la Turquie : le président du Medef appelle les entreprises à “résister au chantage”

HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]