Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η πίεση Ερντογάν στον Τραμπ και η Halkbank


Αντιμέτωπος με την άρνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βρέθηκε τον Ιούνιο του 2019 ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Τζόφρι Μπέρμαν, όταν ζήτησε από τους πολιτικούς προϊσταμένους του την άδεια να ασκήσει διώξεις εναντίον της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank και στελεχών της, για διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρυσό και μετρητά στο Ιράν, παραβιάζοντας τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Την ίδια περίοδο, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πίεζε τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, να «παγώσει» την έρευνα, η οποία απειλούσε ακόμη και μέλη του στενού οικογενειακού κύκλου του Τούρκου προέδρου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ του Μπέρμαν και του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, ο υπουργός ζήτησε από τον εισαγγελέα να αποδεχθεί συμβιβαστική πρόταση της Αγκυρας, σύμφωνα με την οποία η Halkbank θα αναλάμβανε τις ευθύνες της, καταβάλλοντας χρηματικό πρόστιμο. Από τη μεριά του, ο Μπέρμαν θα έπρεπε να μην ασκήσει διώξεις εναντίον φυσικών προσώπων. Ο Μπέρμαν αρνήθηκε.

Η προθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να εξυπηρετήσει τον Ταγίπ Ερντογάν έχει γίνει επανειλημμένως αντικείμενο κριτικής. Οι εταιρείες του Αμερικανού προέδρου έχουν άλλωστε εξασφαλίσει εισοδήματα τουλάχιστον 2,6 εκατ. δολαρίων από τις δραστηριότητές τους στην Τουρκία μεταξύ 2015 και 2018, σύμφωνα με αποκαλύψεις των New York Times. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο εγκεκριμένος από τον Τραμπ συμβιβασμός, που επεδίωκε η Halkbank, καθώς οι έκνομες ενέργειες της τουρκικής τράπεζας έπλητταν άμεσα την πολιτική Τραμπ στη Μέση Ανατολή, με άξονα την οικονομική απομόνωση του Ιράν. «Συνήθιζε να παρεμβαίνει στην κυβερνητική διαδικασία, προσφέροντας μία χάρη σε ξένο ηγέτη, υπολογίζοντας ότι ο ηγέτης αυτός θα του κάνει κάποια άλλη χάρη σε άλλη χρονική στιγμή», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Η Τουρκία, από τη μεριά της, διοργάνωσε πραγματική εκστρατεία επιρροής στην Ουάσιγκτον, πριν ακόμη εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, σε μία προσπάθεια η Halkbank να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση από την αμερικανική δικαιοσύνη. Στην εκστρατεία αυτή συμμετείχαν ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, ο πρώτος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικλ Φλιν και ο λομπίστας Μπράιαν Μπάλαρντ.

Μετά την εκλογή Τραμπ, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν πίεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να μην καταδικάσει την τουρκική τράπεζα σε υπέρογκο χρηματικό πρόστιμο. Την ίδια ώρα, η κρατική τράπεζα και η τουρκική κυβέρνηση κατέβαλαν στον Μπάλαρντ το ποσό των 4,6 εκατ. δολαρίων για «υπηρεσίες λόμπινγκ».

Ο Μπόλτον και άλλα στελέχη του Λευκού Οίκου δεν μπορούν να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους ο Τραμπ μοιάζει τόσο πρόθυμος να εξυπηρετήσει τον Ερντογάν. Η πρώην επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας του Τραμπ, Φιόνα Χιλ, λέει: «Η σχέση Αγκυρας – Ουάσιγκτον υπήρξε ανέκαθεν πολύ σημαντική. Ο πρόεδρος Τραμπ επέμενε, όμως, να παρεμβαίνει σε κάθε στάδιο, αγνοώντας την απαιτούμενη συνοχή που πρέπει να έχει η εξωτερική μας πολιτική».

Eric Lipton
Benjamin Weiser
The New York Times
Καθημερινή






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]