Ο Ερντογάν είναι ο πρωταθλητής του ριζοσπαστικού Ισλαμισμού
Προσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας στη Μέση Ανατολή, σε σχέση με τις νέες πραγματικότητες που όλοι μπορούν να παρατηρήσουν, υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Manuel Valls, εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι η Γαλλία πρέπει τώρα να αναγνωρίσει, ότι «η Ιερουσαλήμ είναι πράγματι η πρωτεύουσα του Ισραήλ».
Σύμφωνα με άρθρο στην εφημερίδα Le Monde, του Manuel Valls:
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε πλήρη αναδιοργάνωση Προφανώς, οι παλιές αυτοκρατορίες, Περσικές, Οθωμανικές, Ρωσικές, επιδιώκουν να βρουν τους ρόλους τους στην περιοχή, με την Ευρώπη να παραμένει σε μεγάλο βαθμό απούσα, επειδή δεν είναι στρατιωτική δύναμη, είναι διχασμένη και χωρίς όραμα σε αυτό το μέρος του κόσμου και υποκείμενη στον εκβιασμό προσφύγων εκ μέρους της Τουρκίας. Κατά την άποψή του, η φράση «η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα των δύο κρατών» είναι ξεπερασμένη, ενώ οι συμφωνίες του Όσλο και οι συνέπειές τους, η εξέλιξη της ισορροπίας δυνάμεων, η νέα γεωπολιτική κατάσταση καθιστούν αδύνατη οποιαδήποτε επιστροφή.
Χαρακτηρίζει την πρόσφατη εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με ορισμένα αραβικά κρατά, «αποκορύφωμα της προσέγγισης ενάντια στην απειλή του Ιράν» και πάνω απ’ όλα, αντίδραση στις οικονομικές αλλαγές και ανάγκη αυτών των χωρών να σκεφτούν την εποχή μετά το πετρέλαιο, αναπτύσσοντας συνεργασία με ένα «έθνος εκκίνησης», έναν ουσιαστικό εταίρο καινοτομίας, που ήταν άλλωστε, όπως παρατηρεί και το όνειρο του Shimon Pérès, ο οποίος υποστήριζε την οικοδόμηση της ειρήνης γύρω από τη γνώση και την έρευνα.
«Από την εξέλιξη της ισορροπίας δυνάμεων στη Μέση Ανατολή εξαρτάται επίσης το μέλλον μας. Το βλέπουμε στο κατώφλι μας, στη Μεσόγειο και στη Λιβύη, αντιμέτωποι με τις ενέργειες της Τουρκίας – ενός παράξενου εταίρου του ΝΑΤΟ – και του προέδρου της. Με την άρνησή του να καταδικάσει ξεκάθαρα την τρομοκρατική επίθεση στο Conflans, από τις προσβολές του εναντίον της Γαλλίας, ο Πρόεδρος Erdogan, ένα νέο σημείο αναφοράς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, είναι σήμερα ο πρωταθλητής του πιο ριζοσπαστικού Ισλαμισμού. .. Ο ισλαμισμός αποτελεί παγκόσμια και στρατηγική απειλή που επηρεάζει τις διεθνείς μας σχέσεις και επηρεάζει άμεσα το δημοκρατικό μας μοντέλο. Αυτό που μας απειλεί, αυτό που πολεμούμε, η ισλαμική τρομοκρατία, δεν έχει σύνορα. Στην πολιτική σκηνή όπως στον στρατιωτικό τομέα, η Χεζμπολάχ, κυριολεκτικά το «κόμμα του Θεού», φορέας μιας θανατηφόρας ιδεολογίας , αντισημιτική, χρησιμοποιεί τον τρόμο ως μόνο όπλο. Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να την χαρακτηρίσουν ως μια τρομοκρατική οργάνωση.
Ας προχωρήσουμε από την παραδοσιακή διπλωματία στη διπλωματία των αποφάσεων, της πολιτικής πραγματικότητας και των γεωπολιτικών εξελίξεων. Δεν πρόκειται για την επιβολή ενός μοντέλου, αλλά υπεράσπισης των δικών μας, των αξιών μας, των συμφερόντων μας, δυναμικά. Αφορά επίσης στην ενίσχυση των συμμαχιών μας. . Η σχέση μας με το Ισραήλ πρέπει να επιβεβαιωθεί σε όλους τους τομείς, επειδή είναι πολύ βαθύτερη. Βασίζεται σε κοινές αξίες και ένα κοινό όραμα για τον κόσμο, την πρόοδο, τον εκσυγχρονισμό, τον άνθρωπο. Είναι μια στρατηγική συμμαχία, που δεν μπορεί να αρκεστεί στη ρητορική, πρέπει να μεταφραστεί σε ενέργειες. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Η Μέση Ανατολή έχει αλλάξει. Η δράση της Γαλλίας στην περιοχή πρέπει επίσης να αλλάξει. Τα πεπρωμένα μας είναι συνδεδεμένα. Η Γαλλία πρέπει να τολμήσει!»
Εφημερίδα Le Monde, Manuel Valls : «Par ses insultes envers la France, Erdogan se fait le chantre de l’islamisme radical»
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...