Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας ζητεί η Αθήνα




Του Δημήτρη Γκάτσιου 

Σφίγγει συνεχώς τον κλοιό των κινήσεων της η Αθήνα, απέναντι στην παραβατικότητα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνική πρωτεύουσα ζητεί την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης τονίζει ότι η γειτονική χώρα συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Επεσήμανε, δε, ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά των Βρυξελλών θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Συνεχείς κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα

Τη στιγμή που η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν επιλέγουν την οδό της απρόκλητης κλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, με κινήσεις οι οποίες οξύνουν συνεχώς το κλίμα, η Αθήνα κινείται σε δύο άξονες, εκπέμποντας μηνύματα ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας. Από τη μία, υπάρχει το συνεχές άνοιγμα της βεντάλιας των διπλωματικών ενεργειών της κυβέρνησης έναντι της παραβατικότητας της γείτονος. Από την άλλη, υπάρχει η ισχυροποίηση των συμμαχιών, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να συνεχίζει την πορεία που χάραξε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνοποιώντας τις ελληνικές θέσεις.

Η γραμμή της ψύχραιμης αυτοπεποίθησης στη διπλωματία παραμένει σταθερή. Το υπουργείο Εξωτερικών, μπροστά στα κύματα της πρωτοφανούς και κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, αναλαμβάνει σειρά διπλωματικών πρωτοβουλιών για την καταγγελία των ενεργειών της Άγκυρας.

Η…γκάμα των ενεργειών της Αθήνας περιλαμβάνει:

- Επιστολή προς το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

- Επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μάικ Πομπέο, στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μίας συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

- Επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα εξωτερικής πολικής και ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, για την τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, η οποία επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

- Παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας.

- Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της ελληνικής δικαιοδοσίας.

- Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

"Δε φοβόμαστε τίποτα. Προετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Είναι θέμα της Τουρκίας να αλλάξει τη συμπεριφορά της".

Αυτό το μήνυμα εκπέμπει η Αθήνα, στον απόηχο των νέων προκλήσεων της γείτονος. "Η συμπεριφορά της γείτονος αξιολογείται συνεχώς και μέσα στην εργαλειοθήκη των μέτρων που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διάθεσή της, για να μπορέσει να επηρεάσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλητικές συμπεριφορές είναι πλέον και το εμπάργκο όπλων και όχι μόνο οι οικονομικές κυρώσεις", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. "Θίγει τους γεωπολιτικούς στόχους της Τουρκίας. Μακάρι ποτέ να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ένα πλέγμα κυρώσεων, γιατί αυτό θα δείχνει ότι θα έχει αλλάξει πολιτική και θα έχει προσέλθει με ειλικρινή διάθεση στο τραπέζι της ειρηνικής διευθέτησης των διαφόρων. Μακάρι αυτό να γίνει και να μην υπάρχουν κυρώσεις", πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας και με αφορμή την πλεύση του Ορούτς Ρέις τη σταθερή γραμμή της κυβέρνησης για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Στο μέτωπο της ισχυροποίησης των συμμαχιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο στη Λευκωσία. Ο πρωθυπουργός θα δώσει το "παρών" στην τριμερή με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, ένα εικοσιτετράωρο πριν λήξει η παράνομη τουρκική Navtex για το Ορούτς Ρέις.

Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]