Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι νόμοι των “κόκκινων γραμμών” της χώρας



Δεν είναι απλά θεωρίες τις οποίες ο καθένας μπορεί να “σβήνει”

Ποιες είναι τελικά οι κόκκινες γραμμές της χώρας; Είναι τα 6 ν.μ, είναι τα 12 ν.μ ή μήπως εκτείνονται περισσότερο; Επίσης οι κόκκινες γραμμές αφορούν μόνο την κυριαρχία ή και τα κυριαρχικά δικαιώματα ; Πώς θεμελιώνεται όχι απλώς το δικαίωμα προστασίας από προσβολές της νομής αλλά η υποχρέωση αντίδρασης στις προσβολές της νομής επί κυριαρχικών δικαιωμάτων ;Από δηλώσεις ή από το νομοθετικό πλαίσιο , και ποιο τελικά είναι αυτό ;

Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρήσω να δώσω απάντηση .

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας η υφαλοκρηπίδα είναι δικαίωμα που υφίσταται ab initio et ipso facto στα κυρίαρχα κράτη (ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ) . Πάλι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας μέχρις ότου οριοθετηθεί , όταν υφίσταται τέτοια ανάγκη όπως τώρα , θεωρείται ότι ανήκει στο κυρίαρχο κράτος τόση υφαλοκρηπίδα όση του δίνει η αρχή της μέσης γραμμής . Εδώ βρίσκεται η Ελλάδα τώρα όπως και η υφαλοκρηπίδα της .

Σύμφωνα με το άρθρο 138 του ποινικού μας κώδικα ισχύουν τα εξής: 

1. Όποιος επιχειρεί με βία ή απειλή βίας να αποσπάσει από το ελληνικό κράτος τμήμα του εδάφους ή του θαλάσσιου χώρου που ανήκει σε αυτό ή να τα συγχωνεύσει σε άλλο κράτος, τιμωρείται με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος επιχειρεί να τελέσει την πράξη με κατάχρηση της ιδιότητάς του ως οργάνου του κράτους ή με σφετερισμό της ιδιότητας αυτής.

2. Οι διατάξεις των άρθρων 135 έως 137 έχουν και εδώ ανάλογη εφαρμογή.

Ποιος είναι ο θαλάσσιος χώρος κατά την έννοια της αντικειμενικής υπόστασης του παραπάνω άρθρου; Είναι η υφαλοκρηπίδα ; Όποιος ανοίξει και διαβάσει κάποια ερμηνεία του συγκεκριμένου άρθρου θα διαπιστώσει ότι δεν απολείπεται αμφιβολία ότι η υφαλοκρηπίδα εμπίπτει αναμφισβήτητα στον θαλάσσιο χώρο μετά την εισαγωγή της έννοιας του θαλάσσιου χώρου στο άρθρο 138 του Π.Κ . Και εδώ βέβαια ανεγείρονται τα επιπρόσθετα ερωτήματα :

Έχει ασκηθεί κατ αρχήν in rem δίωξη βάση του άρθρου 138 Π.Κ ώστε να βρούμε ποιοι αλωνίζουν στο Ορούτς Ρεισ και να προσωποποιηθεί η δίωξη σε δεύτερο χρόνο( in personam) ; Από όσο θυμάμαι η επίσημη ελληνική θέση στον ΟΗΕ είναι ότι έχουμε απόπειρα παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων .

Εκτός αν η θέση μας είναι ότι δεν υπάρχει απόπειρα παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων οπότε δεν υπάρχει και λόγος για κυρώσεις στην Τουρκία .

Σε κάθε περίπτωση νομικά η κόκκινη γραμμή μας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι στα 6 ν.μ και αυτό βάση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας που έχουμε κυρώσει αλλά και βάση του άρθρου 138 του ΠΚ . Δεν ξέρω ποια είναι η πολιτική μας θέση . Σίγουρα πάντως νομικά η κόκκινη γραμμή μας είναι πολύ πέραν των 6 ν.μ όπως και η υποχρέωση υπερασπίσεως των προσβολών της νομής επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων .

Θα ακολουθήσει και δεύτερο άρθρο μου για την έννοια της νομής στο διεθνές δίκαιο και την σημασία της απώλειας αυτής ή της μη αντίδρασης επί προσβολών αυτής , βάση όλων όσων διαδραματίζονται τελευταία αλλά και βάση του διεθνούς δικαίου πάντοτε . Ελπίζω πάντως έστω και τώρα να κατέστησα σαφές πότε κατά την άποψή μου – και όχι μόνο – υπάρχει όχι το δικαίωμα αλλά το νομικό καθήκον – υποχρέωση υπερασπίσεως της νομής επί της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όταν αυτά υφίστανται προσβολές.”

Σπύρος Λίτινας
Δικηγόρος Παρ ‘ Αρείω Πάγω , LLM στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο
Militaire



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]