Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Oruc Reis: Έφτασε στα 9 μίλια από το Καστελλόριζο και... έστριψε



Μέχρι και στα 9 μίλια από το Καστελόριζο έφτασε νωρίτερα το τουρκικό σεισμογραφικό προτού αλλάξει πορεία. Το Oruc Reis, πλέοντας με κλειστό τον πομπό, «έσπασε» λίγο μετά τις 11 το πρωί το όριο των 12 ναυτικών μιλίων από το ακριτικό νησί. Εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες θα επαναλάβει το ίδιο, εισερχόμενο ακόμη πιο κοντά στο Καστελόριζο. Ταυτόχρονα τουρκικό drone πραγματοποιούσε πτήσεις στα απέναντι παράλια.

Σχετικός χάρτης δείχνει την διαδρομή των πτήσεων που πραγματοποιεί το drone στα νότια παράλια της Τουρκίας και αρκετά κοντά στο Καστελόριζο.



Σημειώνεται πως και χθες, το Oruc Reis, κινούμενο νοτιοδυτικά, έφθασε στο πιο δυτικό άκρο της δεσμευμένης περιοχής από την Άγκυρα, έως και 80 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με το marinetraffic το Oruc Reis - το οποίο συνοδεύεται από στολίσκο υποστήριξης αποτελούμενος από τα βοηθητικά πλοία Ataman και Cengiz Han, αλλά και τουρκικά πολεμικά πλοία - την τελευταία φορά που εξέπεμψε βρισκόταν στην παρακάτω τοποθεσία:



Χθες με δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, υποστήριξε ότι αφού εξεταστούν τα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες του Oruc Reis, η Τουρκία θα στείλει γεωτρύπανο στην περιοχή, αν κρίνει πως υπάρχουν πιθανότητες για ανεύρεση φυσικού αερίου.

Χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε: «Συνεχίζουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο. Πρώτα βγάζουμε την ακτινογραφία της περιοχής και μετά κάνουμε γεωτρήσεις. Κάνουμε σεισμικές έρευνες σε περιοχές που βλέπουμε ροή αερίου. Έχουμε σεισμικές έρευνες σε δική μας περιοχή απέναντι από το Κας. Μετά την εξέταση των δεδομένων και αν βρούμε πιθανότητες τότε θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο μας να κάνουμε γεωτρήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα είχε προχωρήσει σε μια ακόμα κίνηση αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών δημοσιεύοντας χάρτη με τον οποίο εμφανίζεται να διεκδικεί αρμοδιότητες «έρευνας και διάσωσης» σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του Αιγαίου που φτάνει μέχρι και την Κρήτη.

«Είναι κίνηση παράνομη που δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής», ήταν η άμεση απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex το σκάφος θα μπορούσε να βρεθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα ακόμη και σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου






Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]