Όταν ο Γιλμάζ ομολογούσε ότι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έκαιγαν ελληνικά δάση
Η τελευταία φορά που ο Μεσούτ Γιλμάζ απασχόλησε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ίσως ήταν το 2011 και ήταν απολύτως εμπρηστική.
Είναι η χρονιά που ο εκλιπών είχε παραδεχθεί ότι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανάμειξη σε πυρκαγιές που σημειώθηκαν στα ελληνικά δάση την περίοδο 1995 -1997 όταν πρωθυπουργός ήταν η Τανσού Τσιλέρ.
Οι αποκαλύψεις Γιλμάζ δεν είχαν γίνει από κάποια εξομολογητική διάθεση, αλλά ήταν προϊόν της απόπειράς του να πλήξει την προκάτοχό του Τανσού Τσιλέρ.
Η επίμαχη συνέντευξη είχε δοθεί στην εφημερίδα «Μπιργκιούν».
Ο Γιλμάζ, με σαφή πρόθεση να εκθέσει την Τσιλέρ, είπε ότι όλοι οι απερχόμενοι πρωθυπουργοί της Τουρκίας ενημέρωναν τον διάδοχό τους για το πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν μυστικά κονδύλια του κράτους, όχι όμως και η Τσιλέρ.
Ως απόδειξη επικαλέστηκε μια έκθεση που του είχε παραδοθεί το 1996 για ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, μέσα από το οποίο τυχαία αποκαλύφθηκαν οι σχέσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με το κράτος, το παρακράτος και τη μαφία. Η υπόθεση είχε οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση Τσιλέρ.
Στην ίδια συνέντευξη ο Γιλμάζ είπε ότι η ίδια έκθεση «δεν ήταν επαρκής» και πρόσθεσε πως πιστεύει πως «υπήρχαν πληροφορίες που δεν του γνωστοποιήθηκαν», ενώ σημείωσε ότι «η έκθεση περιλάμβανε όλες τις πληροφορίες, εκτός από τα κρατικά απόρρητα, όπως η απόπειρα πραξικοπήματος στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα εμπρησμού δασών στην Ελλάδα».
«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας» ήταν το πρώτο σχόλιο, τότε, από τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Προσπάθησε να ανασκευάσει αλλά…
Λίγες ημέρες μετά, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Γιλμάζ έκανε κάνει λόγο για παρερμηνεία όσων είπε:
«Η υπόθεση προκλήθηκε εντελώς από μία παρεξήγηση. Μιλώντας τηλεφωνικά στον Ενβέρ Αϊσεβέρ (ο δημοσιογράφος της Birgun που δημοσίευσε τις επίμαχες δηλώσεις) απάντησα στην ερώτηση σε ποιες περιπτώσεις ισχύει το κρατικό απόρρητο, λέγοντας ότι αυτό συνήθως σχετίζεται με θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα ότι δεν θα ήταν σωστό να δημοσιευτούν οι εκτιμήσεις πως οι πυρκαγιές τη δεκαετία του ’90 στα παράλια μας στο Αιγαίο σχετίζονται με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, εάν για τις πληροφορίες αυτές δεν υπάρχουν αποδείξεις. Όπως καταλαβαίνετε η υπόθεση δεν αφορά τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αλλά στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό δεν ετέθη ποτέ το θέμα των μυστικών κονδυλίων. Βασικά αυτό φαίνεται ξεκάθαρα εάν συγκρίνετε τον τίτλο με το κείμενο της είδησης».
Ενώ λίγες ημέρες μετά επανήλθε στο ίδιο θέμα με νέες του δηλώσεις, λέγοντας:
«Νομίζω ότι οι Έλληνες φίλοι μας βιάστηκαν στο να αντιδράσουν. Εγώ εννοούσα τις δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία» είπε.
«Υπήρχαν κάποιες πληροφορίες και εκτιμήσεις ότι οι δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Τουρκία τη δεκαετία του ’90 σχετίζονται με την ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Εγώ εξέφρασα την άποψη ότι θα ήταν λάθος για τις σχέσεις μας με την Ελλάδα να δημοσιευτούν οι πληροφορίες αυτές εάν δεν επιβεβαιωθούν και αποδειχτούν» ανέφερε.
Ωστόσο την ύπαρξη μυστικής έκθεσης επιβεβαίωσε σε δημοσίευμα της και η Μιλιέτ, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ζητήσει την εξαφάνισή της καθώς αποκάλυπτε επίσης την τοποθέτηση βομβών στη Ρόδο, όσο και μία επίθεση σε «στρατόπεδο» του ΡΚΚ στη Λαμία.
Την έρευνα που οδήγησε στην αποκάλυψη της έκθεσης πραγματοποίησαν δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας, ο Τζαν Ντουντάρ και ο Ριτβάν Ακάρ, οι οποίοι εκτιμούσαν πως υπάρχει ευθεία σύνδεση ανάμεσα στους εμπρησμούς και στην έντονη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για την ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης κούρδων ανταρτών στο ελληνικό έδαφος.
«Η Τουρκία ήταν εξοργισμένη για τη φιλοξενία των μελών του PKK στην Ελλάδα. Κάποιοι είχαν πει ότι “αφού εκείνοι μας πονάνε, το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς”. Δύο ομάδες, χωρίς να γνωρίζει η μια την άλλη, ξεκίνησαν τη δράση τους», ανέφεραν οι δημοσιογράφοι.
Και εξηγούσαν, πως η μία ομάδα ήταν οι ειδικές δυνάμεις οι οποίες ανέλαβαν τις πυρκαϊές, και η δεύτερη ο τομέας μυστικών υπηρεσιών που ανέλαβε τις βομβιστικές επιθέσεις.
Οι δύο δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν και την απάντηση της ΜΙΤ στη έκθεση: «Αν και δεν είναι γνωστό από ποιους έχουν γίνει οι επιθέσεις, όπως στη Λαμία και στα δάση της Ελλάδος ή οι βομβιστικές επιθέσεις στην Κρήτη και τη Ρόδο, η αναφορά στα θέματα αυτά που είναι “κρατικά μυστικά” θα μπορούσε να προκαλέσει την εκμετάλλευσή τους από άλλα κράτη».
Η «Μιλιέτ» σημείωνε ότι μετά τους εμπρησμούς και τις βόμβες, οι Έλληνες επικοινώνησαν με τους Τούρκους και ζήτησαν «κατάπαυση του πυρός».
Το μήνυμα ελήφθη και οι πυρκαγιές σταμάτησαν ενώ λίγο αργότερα – πάντα κατά τη «Μιλιέτ» – σταμάτησε και η φιλοξενία του PKK στην Ελλάδα.
Αναφορές στην ίδια έκθεση εμπεριέχονταν και στην εφημερίδα «Βατάν», η οποία έκανε λόγο για πάνω από 10 σελίδες «σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα».
Κατά την τουρκική εφημερίδα, η έκθεση συμπεριλαμβάνεται στους φακέλους της δίκης για τη δράση της οργάνωσης Εργκένεκον.
Σύμφωνα με τις δύο εφημερίδες, η έκθεση βρέθηκε έπειτα από τη σύλληψη του Ντογού Περίντσεκ, μέλους της Εργκένεκον, και εκτός από τις πυρκαϊές, αναφέρει ότι είχε εντοπιστεί ως στόχος επίθεσης ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης κούρδων ανταρτών στη Λαμία.
Στο στρατόπεδο αυτό, γράφει η έκθεση, είχαν εκπαιδευθεί Κούρδοι για εμπρησμούς στην Τουρκία, γι’ αυτό και στη συνέχεια συνέβησαν αντίποινα με πυρκαγιές σε ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, καθώς και εκρήξεις στην Κρήτη.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...