Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία «δωροδοκεί» την Αίγυπτο


"Δίνει" θαλάσσια περιοχή τριπλάσια της Κύπρου για να υπογράψουν ΑΟΖ και να αφήσουν εκτός την Ελλάδα 

Η τουρκική εφημερίδα Milliyet προχωρά σε μια αποκάλυψη που αν δεν είναι φουλ προπαγάνδα, είναι εξαιρετικά σοβαρή (ή και τα δύο). H Τουρκία λοιπόν, προσφέρει στην Αίγυπτο θαλάσσια περιοχή μεγέθους όσο τρεις φορές η έκταση της Κύπρου, για να υπογράψουν συμφωνία ΑΟΖ!

Στο άρθρο με τίτλο «στα παρασκήνια των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο», η αρθρογράφος Hande Fırat αναφέρεται στο περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου.

Η Φιράτ στο άρθρο της δίνει εντυπωσιακές πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας που προτάθηκε στην Αίγυπτο:

Στην πραγματικότητα, γνωρίζαμε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε επαφές για ανταλλαγή πληροφοριών με την Αίγυπτο. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε μια σημαντική δήλωση σχετικά με αυτές τις επαφές στο CNN Türk. Ο Τσαβούσογλου είπε: «Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο. Υπάρχουν συνομιλίες σε επίπεδο πληροφοριών. Είπαμε στην Αίγυπτο, ‘Μπορούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία όπως αυτή με τη Λιβύη». Έτσι, επιδίωξα να μάθω λεπτομέρειες της συμφωνίας που προτάθηκε στην Αίγυπτο.


Ας δούμε όμως πρώτα, πώς η Άγκυρα ερμηνεύει την κατάσταση της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο:

– Η Ελλάδα χρησιμοποιεί την Αίγυπτο. Δεν έχουν κανέναν άλλον κοινό παρονομαστή και με την αντιπαράθεση παίρνει την Αίγυπτο με το μέρος της

– Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέρουν χρήματα στην Αίγυπτο, παρέχοντας ταμειακές ροές κι εκεί στηρίζεται επίσης η Ελλάδα που είναι σύμμαχος των ΗΑΕ.

Έχοντας επίγνωση αυτής της κατάστασης, η Άγκυρα συνεχίζει τη διπλωματία «της πίσω πόρτας» που ξεκίνησε με την Αίγυπτο πριν από λίγο καιρό. Οι οργανισμοί πληροφοριών των δύο χωρών συναντιούνται σε υψηλό επίπεδο. Ποια είναι λοιπόν η τουρκική προσφορά στην Αίγυπτο;

Οι πηγές μου συνόψισαν αυτήν την πρόταση ως εξής:

«Η προτεινόμενη συμφωνία δημιουργεί μια περιοχή για την Αίγυπτο μεγέθους όσο τρεις φορές η έκταση της Κύπρου. Λένε, ‘άρα αν συμφωνείσετε μαζί μας σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, μπορείτε να προσθέσετε μια τέτοια έκταση στην οικονομία σας’. Η Αίγυπτος πρέπει να ενεργήσει με τα συμφέροντα της Τουρκίας ήταν το μήνυμα».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιούν τα χρήματα στις συνομιλίες με την Αίγυπτο και προσπαθούν να μπλοκάρουν αυτήν τη συμφωνία.

Newsbreak 

 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Το ερωτημα ειναι με ποιο δικαιωμα οι τουρκοι συναπτουν "συμφωνιες" για θαλασσιες

    εκτασεις που δεν τους ανηκουν.

    Και ενα αλλο ερωτημα που προκυπτει ειναι ποσο αξιοπιστοι θεωρουνται οταν με τουρκικη

    βαση στην Λιβυη θα εχουν τη δυνατοτητα να εκβιαζουν καταστασεις εις βαρος της Αιγυπτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]