Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΝΑΤΟ: Το παρασκήνιο των συναντήσεων Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτικών


Δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Τουρκία προσπάθησαν να μάθουν και να ξεδιαλύνουν λίγο τον καπνό του μυστηρίου που περιβάλλει αυτές τις συναντήσεις 

Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, η ελληνική και η τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία συναντήθηκαν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για 4η φορά, ενώ στις 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η 5η τέτοιου είδους συνάντηση. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι αυτό που συζητούν οι δύο επιτροπές είναι τρόποι πρόληψης συμβάντος στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που δεν αναφέρεται είναι τι ακριβώς συζητούν οι δύο πλευρές σε στρατιωτικό επίπεδο, ποιοι τρόποι πρόληψης.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Τουρκία προσπάθησαν να μάθουν και να ξεδιαλύνουν λίγο τον καπνό του μυστηρίου που περιβάλλει αυτές τις συναντήσεις. Σύμφωνα με πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, στις συγκεντρώσεις ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες και μέθοδοι, που έχουν καθοριστεί από το ΝΑΤΟ. Κανονικά, σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη, είναι ξεκάθαροι οι μέθοδοι πτήσης και διέλευσης που ακολουθούνται εν ώρα αποστολής, ωστόσο μετά την πρόσφατη ένταση που έχει προκύψει στην Ανατολική Μεσόγειο, συζητείται η προσθήκη επιπλέον μεθόδων.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας δεν κάθονται αντικριστά σε ένα τραπέζι για να διαπραγματεύονται. Τους δίδεται ένα έγγραφο με μια βάση δεδομένων για τον προορισμό και την αποστολή των πλοίων, προκειμένου να μην «συναντηθούν» σε «επίμαχες» περιοχές κι έτσι να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη σύρραξη. Και οι στρατιωτικοί, που μετέχουν στις επιτροπές, εκφράζουν επί του εγγράφου τη γνώμη τους για το τι μπορεί να γίνει, προκειμένου να μην «διασταυρωθούν» τα πλοία των δύο χωρών. Κανονικά, αυτό το ζήτημα δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί ή αποφασιστεί από τους στρατιωτικούς της κάθε χώρας. Οι στρατιωτικοί συνεννοούνται με την πολιτική αρχή των κρατών τους και στη συνέχεια εκτελούν οδηγίες.

Στο επίκεντρο, φυσικά, όπως επισημαίνεται, είναι η ναυτική δύναμη που έχει αναπτύξει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο με τα πλωτά γεωτρύπανα, τα ερευνητικά σκάφη και τα πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή για την προστασία ακόμη και των εμπορικών πλοίων που διέρχονται και μπορεί και με αυτά να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε επεισόδιο. Οι πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εντάθηκαν αφότου η Άγκυρα έστειλε το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία σε μια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου στις 10 Αυγούστου.

Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος 

 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Τους δίδεται ένα έγγραφο με μια βάση δεδομένων για τον προορισμό και την αποστολή των πλοίων, προκειμένου να μην «συναντηθούν» σε «επίμαχες» περιοχές κι έτσι να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη σύρραξη."


    Αν οι "επιμαχες" περιοχες βρισκονται εντος χωρικων υδατων ή υφαλοκρηπιδας μας, τοτε

    τι συζηταμε;

    Οι Νατοϊκοι αποδεχονται το τουρκολιβυκο συμφωνο;

    Θεωρουν νομιμες τις τουρκικες κινησεις στην Ελληνικη ΑΟΖ;

    Ας ξεκαθαρισουν πρωτα ΑΥΤΟΙ τις θεσεις τους και μετα συζηταμε για το αν πρεπει

    να...συζηταμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]