Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μακρόν εναντίον Ερντογάν


Με την Ουάσιγκτον απούσα και το Βερολίνο αδιάφορο, ο κλήρος πέφτει στο Παρίσι…

Ένα άρθρο στον αμερικανικό ιστότοπο National Interest, που υπογράφει ο Henri J. Barkey, είναι αποκαλυπτικό της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αλλά, πάνω απ’ όλα, αναδεικνύει τον ρόλο της Γαλλίας και του προέδρου Εμάνουελ Μακρόν, και την απουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας, και των ηγετών των δύο χωρών, του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

Τίτλος του κειμένου: Γαλλία εναντίον Τουρκίας: Κοχλάζει μία αναμέτρηση στη Μεσόγειο. Με την Ουάσιγκτον απούσα και το Βερολίνο αδιάφορο, ο κλήρος πέφτει στο Παρίσι για την αποτροπή και διάχυση της κατάστασης.

Ο γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron ώθησε τη Γαλλία σε έναν ηγετικό ρόλο με το να αποφασίσει να στηρίξει τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα στη Μεσόγειο. Εκφράζοντας το σκεπτικό του σε μια ομιλία στις 29 Αυγούστου, παρουσίασε μια Μεσόγειο αποζητά άμεση βοήθεια λόγω συγκρούσεων. Συμπεριέλαβε συγκρούσεις από τη Συρία και τη Λιβύη, διαμάχες για την ενέργεια, μια ατέρμονη ειρηνευτική διαδικασία, αποτυχημένα κράτη όπως ο Λίβανος και έντονες δημογραφικές πιέσεις.

Πιο ανησυχητικά για τον ίδιο, νέες εξελίξεις επιδεινώνουν την τρέχουσα κατάσταση. Αυτές περιλαμβάνουν την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών και τη γενική ευρωπαϊκή αδιαφορία. Αλλά επίσης υπάρχει η ανάδυση δύο μεγάλων δυνάμεων, της Ρωσίας και της Τουρκίας, που και οι δύο έρχονται μα σημαντική ιστορική παρακαταθήκη.



Όσον αφορά την Τουρκία, ο Macron βλέπει μια επικίνδυνη ρεβιζιονιστική δύναμη διαποτισμένη με ένα είδος «φαντασίας» όσον αφορά την παρελθοντική της ιστορία. Επίσης, αύξησε την πίεση στη Σύνοδο των MED7 στην Κορσική την προηγούμενη εβδομάδα ενθαρρύνοντας τους Ευρωπαίους να μείνουν ενωμένοι έναντι της Άγκυρας.

Αυτό συνέβη επειδή η Άγκυρα απέστειλε μια αρμάδα σκαφών συνοδευόμενη από πλοία σεισμικών ερευνών προς αναζήτηση αποθεμάτων υδρογονανθράκων και επιρροής στην ανατολική Μεσόγειο. Τα τουρκικά σκάφη εισήλθαν εντός των ΑΟΖ τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου προκαλώντας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Οι Τούρκοι κατέστησαν σαφές ότι είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν δύναμη αν κριθεί αναγκαίο, ενώ διενεργούν αυτές τις αποστολές. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν διαθέτουν τα στρατιωτικά μέσα για να σταματήσουν τους Τούρκους και εδώ βρίσκεται το σημείο εμπλοκής του Macron.

Ανησυχώντας για τις προκλήσεις όσον αφορά την κυριαρχία δύο μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Macron απέστειλε σημαντικά σκάφη του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, προκειμένου να υποστηρίξει και τις δύο χώρες. Ο ίδιος δήλωσε ότι θέτει μια κόκκινη γραμμή που αποσκοπεί να παρεμποδίσει την Άγκυρα. Σε κάτι που ίσως συνιστά το πρώτο του είδους του, επέπληξε ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ με το να επισημάνει με αιχμηρό τρόπο ότι ο τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και οι Τούρκοι σέβονται μόνο τις δράσεις και όχι τις λέξεις.

Ο Erdogan απάντησε άμεσα κατηγορώντας τον γάλλο ηγέτη και άλλους για απληστία και αδιαφορία για τις τρομερές συνέπειες εμπλοκής των Τούρκων. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται η απόφαση της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί αποθέματα υδρογονανθράκων σε ύδατα που εικάζεται ότι βρίσκονται εντός της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία έχει όντως ένα ζήτημα εγκυρότητας. Τα εκατοντάδες ελληνικά νησιά που βρίσκονται στο Αιγαίο, μερικά από αυτά μόλις σε απόσταση ενός μιλίου από τις τουρκικές ακτές, περιορίζουν αποτελεσματικά τα τουρκικά συμφέροντα σε μια πολύ στενή λωρίδα. Η απάντηση της Τουρκίας είναι να διασφαλίσει ότι αυτά τα νησιά αποτελούν μέρος της υφαλοκρηπίδας της και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αξιώνουν δική τους ΑΟΖ.

Παρά τις τουρκικές διακηρύξεις, το στάτους του Αιγαίου αξίζει να κριθεί. Η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα σταματήσει να τους απειλεί και θα απομακρύνει τα σκάφη της.

Παρόλα αυτά, η Κύπρος αποτελεί ένα άλλο ζήτημα συνολικά, καθώς η Τουρκία έχει καταλάβει περίπου το 40% του νησιού από το 1974 και αρνείται να αναγνωρίσει την Κύπρο, καθιστώντας τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκωσίας και Άγκυρας απίθανες στο εγγύς μέλλον.

France vs. Turkey: A Showdown in the Mediterranean Is Brewing
HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]