Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

De facto «γκριζάρισμα» στο Αιγαίο


Η ελληνική κυβέρνηση επί δύο εικοσιτετράωρα παρακολουθούσε το «Oruc Reis» να αλωνίζει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδεία πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού και να παράγει νέα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο.

Από τη Δευτέρα το μεσημέρι το «Oruc Reis» γκριζάρισε de facto τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του 28ου και του 32ου μεσημβρινού. Έφτασε στα 60 με 70 ναυτικά μίλια μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μόλις οκτώ μίλια μακρύτερα από το ανατολικό άκρο του σημείου που ορίζει τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για ΑΟΖ, προτού στρίψει για να συνεχίσει τις έρευνές του, καθώς έχει απλώσει τα καλώδια για τον ηχοβολισμό του βυθού.

De facto παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα και την ίδια στιγμή η Ελλάδα, διά των κυβερνητικών διαρροών, ψάχνει για φτηνές δικαιολογίες. Μας λένε ότι λόγω θορύβου δεν είναι δυνατό να επιτύχουν οι έρευνες. Οι Τούρκοι κάνουν αυτό που θέλουν και η Ελλάδα παρακολουθεί.


Γίνεται φανερό, πλέον, το μέγα λάθος στρατηγικής του υπουργείου Εξωτερικών μας να αφήσει έξω από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για μεταγενέστερη διαπραγμάτευση την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, τη μισή Ρόδο και το σύμπλεγμα της Μεγίστης, με πρώτο και κύριο το Καστελόριζο. Ενώ αυτή η συμφωνία ενίσχυσε, όντως, τις θέσεις μας στον 26ο και τον 27ο μεσημβρινό, η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε, σαν να ήταν έτοιμη να δεχτεί το δώρο, την τμηματική διάσταση της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου, που μπάζει από τη θαλάσσια έκταση των τριών νησιών του Καστελόριζου, ανοίγοντας παράλληλα μια θαλάσσια τρύπα μέσα στην οποία πάει να πέσει ολόκληρο το σύμπλεγμα.

Και φυσικά αυτή η κατάσταση που παγιώνεται ανοίγει την όρεξη της Άγκυρας, με τον Τσαβούσογλου να ανακοινώνει το επόμενο βήμα, που είναι νέες σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου στο τέλος Αυγούστου, στα δυτικά σύνορα -όπως χαρακτήρισε την περιοχή- της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, για φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τις συνεχείς προκλήσεις στην υφαλοκρηπίδα. Η εικόνα της κυβέρνησης, από τη μια πλευρά να επιμένει ότι το «Oruc Reis» δεν διεξάγει έρευνες και από την άλλη να καταγγέλλει τους Τούρκους για προκλητικότητα, δεν είναι σοβαρή. Αν το «Oruc Reis» έκανε μια αβλαβή διέλευση από τα διεθνή ύδατα, προς τι ο θόρυβος και η κινητοποίηση;

Υπό παρακολούθηση τα τουρκικά καμώματα

Δίχως μεταβολή η κατάσταση στη «θερμή περιοχή» της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντός της οποίας βρίσκεται το «Oruc Reis». Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέει σιγά, φτάνοντας στο δυτικό άκρο της παράνομης NAVTEX και κρατά ανοιχτό τον πομπό του πλοίου, ώστε η πορεία του να καταγράφεται σε ιστοσελίδες, τις οποίες μπορεί καθένας να παρακολουθήσει.

Παρότι η ελληνική πλευρά δεν σταματά να «διαβάζει» κάθε κίνηση τόσο του συγκεκριμένου πλοίου όσο και των υπόλοιπων τουρκικών, τηρείται στάσης αναμονής και δίνεται η διαβεβαίωση ότι δεν πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες, αφού, και να θέλει, δεν μπορεί, λόγω της πληθώρας των πλοίων που βρίσκονται πλησίον του. Το παραπάνω επαναλαμβάνουν εμφατικά στρατιωτικές πηγές, τονίζοντας ότι ο κλοιός των τουρκικών πολεμικών πλοίων, τα συνοδευτικά του πλοία και τα ελληνικά πλοία δημιουργούν συνθήκες οι οποίες δεν επιτρέπουν στα ευαίσθητα όργανα για τις έρευνες να λειτουργήσουν.

Το γεγονός ότι το τουρκικό ερευνητικά έριξε τα καλώδια στη θάλασσα χαρακτηρίζεται προπαρασκευαστική ενέργεια που γίνεται πριν από την έναρξη ερευνών και τονίζεται ότι η έναρξη σεισμικών ερευνών σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί κόκκινη γραμμή την οποία η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχτεί. «Υποκρίνεται ότι κάνει έρευνες, προκειμένου να περάσει μια συγκεκριμένη εικόνα» είναι η φράση που περιγράφει τον λόγο που βρίσκεται εκεί το συγκεκριμένο πλοίο.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν έχει λόγο να κλιμακώσει την ένταση απέναντι στους θεατρινισμούς της Τουρκίας, καθώς έχει αυτή τη στιγμή καταφέρει να ακυρώσει μεγάλο μέρος των τουρκικών αιτιάσεων στην περιοχή και να καταστήσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο «νεκρό γράμμα».

Στόχος της κινητοποίησης από ελληνικής πλευράς είναι η αποτροπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών και όχι επικοινωνιακά κόλπα. «Αυτή τη στιγμή έχουμε άλλες δυνάμεις οι οποίες είναι σε ενέργεια» τόνισε σε ενημερωτική ιστοσελίδα κυβερνητικό στέλεχος, εξηγώντας ότι είναι η ώρα της διπλωματίας και των ισχυρών διεθνών παικτών που καταβάλλουν προσπάθειες να πείσουν την Τουρκία σε αναδίπλωση. «Δεν θέλουμε να εμφανιστούμε σαν να είμαστε οι τρελοί» πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος, επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να κάνει το πρώτο βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]