Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσαβούσογλου: Τέλη Αυγούστου νέες άδειες για έρευνες "στο δυτικό τμήμα της υφαλοκρηπίδας μας"


Προς νέα, περαιτέρω κλιμάκωση φαίνεται να κινείται η Άγκυρα στη Μεσόγειο, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του θα εκδώσει νέες άδειες για έρευνες "στο δυτικό τμήμα της υφαλοκρηπίδας" της.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία θεωρεί ότι το συγκεκριμένο, "δυτικό τμήμα" καλύπτει την περιοχή έως και ακριβώς έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα 6 μιλίων των νησιών Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης, καθώς η Άγκυρα αρνείται τη γενικά παραδεκτή ερμηνεία του διεθνούς δικαίου της θάλασσας ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προανήγγειλε έτσι νέα Navtex για τα τέλη Αυγούστου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι το ερευνητικό, σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis θα προχωρήσει δυτικότερα και θα πραγματοποιήσει έρευνες.

"Έχουμε καθορίσει τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας, όπου στα τέλη Αυγούστου θα παραχωρήσουμε οικόπεδα και το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνα σε αυτή την περιοχή", είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει "κάθε είδους σεισμογραφικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις" στην περιοχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα υπερασπιστεί τα "δικαιώματα" της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων "χωρίς καμία παραχώρηση".


Θρίλερ με το Oruc Reis - Πλέει σε διεθνή ύδατα άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Σε θρίλερ εξελίσσεται εξάλλου ήδη από τη Δευτέρα το απόγευμα η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να αμφισβητεί εμπράκτως, μεταξύ άλλων και μέσω της παρουσίας του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis και πολεμικών της πλοίων τα οποία το συνοδεύουν, τη συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Το τουρκικό σκάφος, με νέα NAVTEX, αναχώρησε από την Αττάλεια και, από το απόγευμα της Δευτέρας, πλέει με μικρή ταχύτητα,προερχόμενο από ύδατα άνωθεν της ΑΟΖ της Κύπρου, σε διεθνή ύδατα άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου και παραμένει συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, λίγο πριν τις 11 το πρωί της Τρίτης, η κατάσταση παρέμενε αμετάβλητη.

Το Oruc Reis συμμετέχει σε νηοπομπή με πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και ακόμη δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία, το Ataman και το Cengiz Han, τα οποία το συνοδεύουν.

Τα καλώδια του παραμένουν ποντισμένα, πράξη που αποτελεί προπαρασκευαστική διαδικασία για σεισμικές έρευνες ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, δεν μπορεί να προχωρήσει σε ερευνητικό έργο λόγω του θορύβου που προκαλούν τα πλοία που βρίσκονται κοντά του, τόσο τα ελληνικά και όσο και τα τουρκικά.

Ο πομπός του Oruc Reis φέρεται να έκλεισε αργά χθες το βράδυ και να επανενεργοποιήθηκε τα ξημερώματα, δίνοντας ξανά στίγμα.

Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού παρατάχθηκαν απέναντι από τα τουρκικά πλοία, ζητώντας επίμονα από το ερευνητικό σκάφος να αποχωρήσει από το σημείο.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται η Πολεμική Αεροπορία, αλλά και ο στρατός ξηράς.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]