Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το μήνυμα προς την Άγκυρα


Το διττό μήνυμα, αφενός, πρόσκλησης σε διάλογο και αφετέρου, νηφάλιας αλλά αποφασιστικής προάσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με το οποίο απαντά η Αθήνα στην τουρκική προκλητικότητα είναι το μόνο προσήκον, υπό τις περιστάσεις.

Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συζητήσει το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, - δηλαδή τη μόνη διαφορά της με την γείτονα – στη βάση όσων ορίζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας αλλά απορρίπτει κατηγορηματικά εκβιαστικές συμπεριφορές και το αποδεικνύει έμπρακτα, μέσω των Ενόπλων Δυνάμεών της, όπως κατέστη σαφές χθες, για ακόμη μία φορά, νοτίως του Καστελόριζου.

Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα, το οποίο δύσκολα μπορεί να αγνοήσει η γείτονα, δίχως επιπτώσεις, ενδεχομένως καταλυτικής μορφής και σημασίας για την ίδια.

Είναι άκρως συμβολική ως προς αυτό, δε, η σειρά των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν χθες στην Αθήνα, με την έκδοση, κατ’ αρχήν, αντι-Navtex εκ μέρους της Ελλάδας, με την οποία ακυρώνεται η αντίστοιχη τουρκική για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Η συνέχεια δόθηκε με τη σύσκεψη των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία προηγήθηκε της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) κατά την οποία σφραγίστηκε η περαιτέρω πορεία της χώρας. Όσα ακολούθησαν, μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου, χθες το απόγευμα αποτέλεσαν την αποφασιστική συνέχεια αυτής της πορείας.


Δίχως αμφιβολία η τροπή των πραγμάτων θα κριθεί τις επόμενες ημέρες, κατά τις οποίες θα καταδειχθεί κατά πόσον η Τουρκία είναι διατεθειμένη να δοκιμάσει τα όρια του διττού μηνύματος, διαλόγου αλλά και ισχύος, που της απηύθυνε η Ελλάδα.

Διατυπώθηκε, δε, αυτό το μήνυμα την ίδια ώρα που η χώρα μας αποδείκνυε έμπρακτα, μέσω των συμφωνιών που συνήψε με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ότι σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, όπως αυτή ορίζεται από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αντίστοιχη συζήτηση επί της ιδίας εκκρεμότητας και με την Τουρκία.

Αντίθετα, όπως, με κάθε λαμπρότητα, επισημοποίησε χθες το Βερολίνο, η Άγκυρα και η απόφασή της να διεξάγει σεισμικές έρευνες εκπέμπουν το “λάθος μήνυμα”, καθώς «μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση», ενώ «η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Υπό το φως όλων αυτών, καθίσταται σαφές ότι η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει αταλάντευτη στην πορεία που ήδη ακολουθεί, σε κλίμα ομοψυχίας και αποφασιστικότητας. Οποιαδήποτε στάση που θα παρέκλινε αυτής, είτε με την πραγματοποίηση κινήσεων κατευνασμού, είτε με την επίδειξη εσωτερικών αντιπαραθέσεων και εκμετάλλευσης των εθνικών ζητημάτων για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, θα έστελνε το λάθος μήνυμα στη γείτονα και θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα αρνητικών εξελίξεων.

Οι αναθεωρητικές επιδιώξεις της γείτονος, είναι απολύτως ξεκάθαρο, ότι δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα. Εκτείνονται από τη Λιβύη και τη Συρία έως την Αρμενία και υπό αυτό το πρίσμα αφορούν σειρά κρατών και βεβαίως την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας, Εμμ. Μακρόν.

Υπ’ αυτό το πρίσμα δημιουργούν “φυσικούς συμμάχους” για την Αθήνα. Παρά την ύπαρξή τους, όμως, η έκβαση της όλης κατάστασης εξαρτάται από την Αθήνα και την Άγκυρα και από τα “μηνύματα” που αυτές ανταλλάσσουν.

Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]