Μήνυμα στην Τουρκία ο βομβαρδισμός
Ποιος βομβάρδισε, τελικά, τουρκικούς στόχους στη λιβυκή βάση της Αλ Ουατίγια, τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου; Το ερώτημα τροφοδοτεί πλήθος σεναρίων στα αραβικά και τα διεθνή μέσα, καθώς κανένα κράτος και καμία ένοπλη δύναμη δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ενώ ακόμη και τα ελεγχόμενα από τον Ερντογάν μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας αποφεύγουν να στοχοποιήσουν οποιονδήποτε.
Κοινός παρονομαστής όλων των αναλυτών είναι ότι το σοβαρό πλήγμα, που κατέστρεψε συστήματα της τουρκικής αεράμυνας στην αεροπορική βάση της κυβέρνησης Σαράζ, ήταν μια αυστηρή προειδοποίηση στην Αγκυρα να περιορίσει τις επεκτατικές φιλοδοξίες της στην περιοχή και να αποφύγει μια επικίνδυνη αναμέτρηση στη στρατηγικής σημασίας πόλη της Σύρτης, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατόπεδου Χαφτάρ.
Σε εκτενή της ανάλυση, η ιστοσελίδα αμυντικών θεμάτων MENA Defense, που εδρεύει στην Αλγερία, υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ δεν διαθέτουν τα μέσα για μια τόσο απαιτητική επιχείρηση, περί τα 600-700 χιλιόμετρα από τις πιο προχωρημένες αεροπορικές τους βάσεις. Ο αρθρογράφος κλίνει στην εκδοχή ότι το πλήγμα εκτελέστηκε από τα Εμιράτα, τη χώρα που και είχε τα λιγότερα να χάσει από μια παρόμοια επίδειξη ισχύος, πιθανολογεί δε ότι ενδεχομένως υπήρξε λογιστική βοήθεια από την πλευρά της Γαλλίας.
Η Ρωσία επίσης θα μπορούσε να διεξάγει την επιχείρηση, καθώς διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη στη βάση της Αλ Τζούφρα, στη Λιβύη, αλλά δεν θεωρείται πιθανό ότι θα διακινδύνευε σε αυτή τη φάση μια πλήρη ρήξη με την Τουρκία.
Από την πλευρά της, η ισπανική ιστοσελίδα Atalayar, που ειδικεύεται σε θέματα Μαγκρέμπ, υιοθετεί την εκδοχή που λέει ότι ο βομβαρδισμός έγινε από γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη – η Αίγυπτος διαθέτει Rafale και τα Εμιράτα Mirage-2000. Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου Al Arabiya ανέφερε ότι αξιωματικοί των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, που βρίσκονταν στην Αλ Ουατίγια, τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό και μεταφέρθηκαν στην Τρίπολη και στην Τουρκία.
Στο μεταξύ, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu και οι Times του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία μετέφερε περίπου 300 μισθοφόρους από τη Συρία, όπου πολεμούσαν στο πλευρό του προέδρου Ασαντ, στη Λιβύη, για να ενισχύσουν την άμυνα της Σύρτης.
Η τουρκική προεδρία επιβεβαίωσε, την Κυριακή, την πρόθεση της Αγκυρας να στηρίξει την αναμενόμενη επίθεση του στρατοπέδου Σαράζ στη στρατηγικής σημασίας πόλη, την οποία ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ Σίσι έχει χαρακτηρίσει «κόκκινη γραμμή» για τη χώρα του, προειδοποιώντας ότι αν χρειαστεί, θα επέμβει στρατιωτικά.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...