Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ "καρφώνουν" την Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο


Οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι “μη υποβοηθητικές και αντιπαραγωγικές”…

Μη υποβοηθητικές και αντιπαραγωγικές ενέργειες, που δεν συμβάλουν στη σταθερότητα και στην ασφάλεια, χαρακτήρισε τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε σε Έλληνες ανταποκριτές μέσω τηλεδιάσκεψης με την ευκαιρία της απόφασης της αμερικανικής Κυβέρνησης να παράσχει Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (IMET) στην Κυπριακή Δημοκρατία, μία εξέλιξη που εξόργισε την Τουρκία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Πάλμερ δήλωσε:
«Ανησυχούμε απολύτως για τις εξελίξεις τόσο στα ανοικτά της Κύπρου όσο και ενδεχομένως στο Αιγαίο. Έχουμε καταστήσει πολύ σαφές στην Άγκυρα ότι θεωρούμε αυτά που έκανε η Τουρκία – τις επιχειρήσεις γεώτρησης, το μνημόνιο συναντίληψης με τις αρχές της Λιβύης – πως θεωρούμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι μη υποβοηθητικές και αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ασφάλεια».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος προχώρησε περισσότερο και τόνισε ότι η Αμερική «δεσμεύεται για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποστηρικτικός εταίρος σε αυτήν την προσπάθεια».

Σημείωσε ότι «η νέα μεσογειακή στρατηγική των ΗΠΑ απαιτεί την ενίσχυση των σχέσεων με βασικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας».


ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

Σε ερώτημα του καναλιού OPEN και της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, για τις απαντήσεις που λαμβάνουν από την Άγκυρα, όταν ζητούν να σταματήσει τις προκλήσεις ο κ. Πάλμερ σημείωσε ότι η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και τόνισε ότι οι Τούρκοι ερμηνεύουν διαφορετικά το Δίκαιο της Θάλασσας και τα δικαιώματα των νησιωτικών κρατών.

Είπε συγκεκριμένα:

«Είχαμε συνομιλίες με τους Τούρκους εταίρους μας για αυτό. Γνωρίζω όμως ότι η άποψη της Τουρκίας, η αντίληψη της Τουρκίας για το νομικό πλαίσιο είναι διαφορετική από τη δική μας, είναι διαφορετική από της Κύπρου, διαφορετική από της Ελλάδας και διαφορετική από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Αυτή είναι μια από τις θεμελιώδεις υποκείμενες προκλήσεις και είναι κάτι που πρέπει να εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε με τους φίλους, εταίρους και συμμάχους μας, προσπαθώντας να διαχειριστούμε τις τριβές και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο κ. Πάλμερ.

Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών ήταν απόλυτος για τις τουρκικές προκλήσεις. Εξέφρασε ανησυχία και σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε στην Αγκυρα τις διαφωνίες της και για τις γεωτρήσεις και για την προκλητική συμφωνία της με τη Λιβύη.

Τόνισε σχετικά: «Υποστηρίζουμε πλήρως τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της. Πιστεύουμε ότι το διεθνές δίκαιο είναι σαφές πως νησιά όπως η Κρήτη, γενικά διαθέτουν ΑΟΖ με τον ίδιο τρόπο που έχουν οι ηπειρωτικές χερσαίες μάζες. Ήμασταν σαφείς για τις προσδοκίες μας στα ιδιωτικά μας μηνύματα και δημόσια, για το πώς θα περιμέναμε όλοι στην Ανατολική Μεσόγειο να συμπεριφέρονται και να υποστηρίζουν το διεθνές δίκαιο και να ενεργούν με τρόπο που να ευνοεί την ασφάλεια. Είμαστε αρκετά σαφείς στις συζητήσεις μας με τους Τούρκους εταίρους μας για τις ανησυχίες μας».

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ

Ο κ. Πάλμερ διευκρίνισε ότι η απόφαση για υποστήριξη της Κύπρου δεν σηματοδοτεί αλλαγή της αμερικανικής θέσης για τη διευθέτηση του κυπριακού. Είπε ότι οι δραστηριότητες στο πλαίσιο του ΙΜΕΤ δεν θα επηρεάσουν τα θέματα της λύσης και πρόσθεσε:

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην επανένωση της νήσου ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για τον λαό της Κύπρου να έχει ένα πιο ειρηνικό και ευημερούν μέλλον».

Σημειώνουμε ότι οι ΗΠΑ μοιράζονται το πρόγραμμα ΙΜΕΤ σ’ όλο τον κόσμο, και με χώρες της Μεσογείου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα και η Τουρκία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]