Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ήταν σαφείς οι απαιτήσεις μας προς την Τουρκία
«Η αντίληψη της Τουρκίας για το Δίκαιο της θάλασσας διαφέρει από αυτή των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Κύπρου»Σαφείς ήταν οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία όσον αφορά τις πρακτικές της δεύτερης στην Ανατολική Μεσόγειο όπως διεμήνυσε ο Μάθιου Πάλμερ
Την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο με τις πρακτικές της Τουρκίας σχολίασε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τη στάση αδιαφορίας που επιδεικνύει η Τουρκία.
Ο Πάλμερ μιλώντας με Έλληνες ανταποκριτές σε τηλεδιάσκεψη επεσήμανε πως οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει επανειλημμένα σαφείς τις απαιτήσεις τους προς την Άγκυρα, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο τις γεωτρητικές της δραστηριότητες όσο και την υπογραφή του επισφαλούς μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Συγκεκριμένα, ο Πάλμερ υποστήριξε πως «ήμασταν σαφείς για τις προσδοκίες μας στα ιδιωτικά μας μηνύματα και δημόσια, για το πώς θα περιμέναμε όλοι στην Ανατολική Μεσόγειο να συμπεριφέρονται και να υποστηρίζουν το Διεθνές Δίκαιο και να ενεργούν με τρόπο που να ευνοεί την ασφάλεια. Είμαστε αρκετά σαφείς στις συζητήσεις μας με τους Τούρκους εταίρους μας για τις ανησυχίες μας» ενώ αναγνώρισε το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της ΑΟΖ της.
Η αντίληψη της Τουρκίας για το Δίκαιο της θάλασσας διαφέρει από αυτή των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Κύπρου
Διαφορετική αντίληψη όσον αφορά το Δίκαιο της θάλασσας έχει η Τουρκία από τις ΗΠΑ όπως ξεκαθάρισε ο Πάλμερ στη συνέχεια των δηλώσεών του, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου ερμηνεύει διαφορετικά τα δικαιώματα των νησιωτικών κρατών.
Συγκεκριμένα, ο Πάλμερ υπογράμμισε πως «είχαμε συνομιλίες με τους Τούρκους εταίρους μας γι’ αυτό. Γνωρίζω όμως ότι η άποψη της Τουρκίας, η αντίληψη της Τουρκίας για το νομικό πλαίσιο είναι διαφορετική από τη δική μας.
»Είναι διαφορετική από της Κύπρου, διαφορετική από της Ελλάδας και διαφορετική από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Αυτή είναι μια από τις θεμελιώδεις υποκείμενες προκλήσεις και είναι κάτι που πρέπει να εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε με τους φίλους, εταίρους και συμμάχους μας, προσπαθώντας να διαχειριστούμε τις τριβές και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Συνεχίζουμε να επεκτείνουμε τη σχέση ασφαλείας μας με την Κύπρο
Μεταξύ άλλων, ο Πάλμερ μίλησε και για την μείζονος σημασία παρουσία της Κύπρου στην περιοχή ενώ υποστήριξε πως οι σχέσεις συνεργασίας των ΗΠΑ με την Κύπρο θα βελτιώνονται συνεχώς με την ένταξη της Κυπριακή Δημοκρατίας στο πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Προετοιμασίας.
«Έχουμε δεσμευτεί για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποστηρικτικός εταίρος σε αυτήν την προσπάθεια. Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Μεσόγειο απαιτεί ενίσχυση των σχέσεων με στρατηγικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
»Συνεχίζουμε να επεκτείνουμε τη σχέση ασφαλείας μας. Από όταν υπογράψαμε τη Δήλωση Προθέσεων το 2018 για τη συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου έχουμε πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και η Κυπριακή Δημοκρατία έστειλε τον πρώτο της στρατιωτικό ακόλουθο στην πρεσβεία της Ουάσιγκτον», σημείωσε ο Πάλμερ ενώ υποστήριξε πως εξετάζεται και η άρση των περιορισμών στην πώληση των αμερικανικών όπλων.
Όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα της Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Προετοιμασίας, ο Πάλμερ ξεκαθάρισε πως δεν σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ για τη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος.
«Αυτό που μάλλον κάνουμε είναι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ και του αντιπροσώπου του για να δουν που είμαστε, τον εντοπισμό κοινών σημείων και για την σύνταξη των όρων αναφοράς που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για έναν ανανεωμένο διάλογο. Θα επικεντρωθώ στη θετική φύση της αμερικανικής επιρροής σε αυτό το ζήτημα, δηλαδή να υποστηρίξουμε τα Ηνωμένα Έθνη, να υποστηρίξουμε τον Γενικό Γραμματέα, να εργαστούμε για να ενθαρρύνουμε την πρόοδο που θα έφερνε τα μέρη στο τραπέζι».
Σημαντική στρατηγικά η Ανατολική Μεσόγειος για τις ΗΠΑ
Εκτός των άλλων, ο Πάλμερ έκανε λόγο για την στρατηγική αξία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου για τις ΗΠΑ, όπως είχε επισημάνει πριν λίγες ημέρες και ο Μάικ Πομπέο. «Ο Μάικ Πομπέο μίλησε για ολόκληρη τη Μεσόγειο. Όμως επικεντρωνόμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο ως περιοχή αυξανόμενης στρατηγικής σημασίας και στρατηγικού ανταγωνισμού. Οι Ρώσοι είναι εκεί. οι Κινέζοι είναι εκεί. Και σε περιφερειακό επίπεδο οι Ιρανοί είναι εκεί. Θέλουμε οι ΗΠΑ να είναι εκεί και να ανταγωνίζονται για θετική επιρροή και πιστεύουμε ότι το όραμά μας για την περιοχή προσφέρει ένα πιο σίγουρο μέλλον με σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία», τόνισε ο Πάλμερ και πρόσθεσε στη συνέχεια:
«Αυτή είναι μια περιοχή με σημαντικό στρατηγικό περιεχόμενο για τις ΗΠΑ. Δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε και να ενισχύουμε τις εταιρικές σχέσεις ασφαλείας και τις ευρείες σχέσεις που έχουμε σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τους συμμάχους μας, όπως η Τουρκία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, και άλλα κράτη στην περιοχή. Έτσι, εστιάζουμε έντονα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...