Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: «Πατάει πόδι» στη Λιβύη…ανοίγει πόρτα στις ΗΠΑ


Η Άγκυρα ετοιμάζεται να στείλει πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που της παραχωρεί η Τρίπολη, ενώ παράλληλα διαπραγματεύεται και την είσοδο Αμερικανών στη Λιβύη με την παραχώρηση βάσεων στα δυτικά της χώρας

Την πόρτα στη Λιβύη, ανοίγει για τους Αμερικανούς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την παραχώρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και στρατιωτικής βάσης στα δυτικά της χώρας. Όπως αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ώρα που οι συνομιλίες για εκεχειρία μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας καρκινοβατούν, η τουρκική ηγεσία βάζει στο παιχνίδι και την Ουάσιγκτον.

«Η Αμερική προσπαθεί να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη, ο πρόεδρός μας πρότεινε στον Αμερικανό πρόεδρο να συνεργαστούμε Τουρκία και ΗΠΑ μαζί στη Λιβύη και ο Τραμπ ανταποκρίθηκε θετικά» είπε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία δεν έκρυψε ποτέ τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει στην κρίση της Λιβύης. Ο Τσαβούσογλου μιλάει με περηφάνια για την παρέμβαση της Άγκυρας, αποφεύγει διακριτικά βέβαια οποιαδήποτε αναφορά στην αποστολή όπλων και χιλιάδων ισλαμιστών μισθοφόρων που διέσωσαν την κυβέρνηση «μαριονέτα» του πρωθυπουργού Σάρατζ.


«Αν αυτός ο πόλεμος στη Λιβύη είχε εξελιχθεί σε έναν πόλεμο μέσα στα σοκάκια της Τρίπολης, σήμερα θα είχε δημιουργηθεί στη Λιβύη ένα τεράστιο χάος. Κι αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να συνεχιστεί για άλλα δέκα χρόνια. Εμείς εξασφαλίσαμε την ισορροπία. Χθες μας το είπαν και στη Λιβύη."Αν δεν ήσασταν εσείς, ο Χαφτάρ θα είχε φτάσει στην Τρίπολη"» σημειώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η πρόσφατη επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη ήταν για την Άγκυρα το επιστέγασμα μιας στρατιωτικής και διπλωματικής επιτυχίας. Ο τουρκικός Τύπος αποκαλύπτει σήμερα πως τα γεράκια της Άγκυρας σχεδιάζουν την αποστολή αεροσκαφών F-16 και επιθετικών ελικοπτέρων, στο λιμάνι της Μισράτα και στο αεροδρόμιο Αλ Ουατίγια, δυτικά της Τρίπολης.

Ήδη, εδώ και μήνες, η Τουρκία ελέγχει τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λιβύης με επτά πολεμικά πλοία, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή επιχείρηση "IRINI" για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων συγκεντρώνει μόλις τρία. Ο Τσαβούσογλου σχολίασε υποτιμητικά το ευρωπαϊκό εγχείρημα. «Η "IRINI" είναι μία κούφια επιχείρηση. Δηλαδή υπάρχει για διακοσμητικούς λόγους. "Ετσι για να βρισκόμαστε εκεί". Για να λέμε ως Ε.Ε ότι κάτι κάνουμε μία επιχείρηση για λόγους επίδειξης» είπε.

Στην Άγκυρα έφτασε την Παρασκευή και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Ντι Μάιο για να συναντηθεί με τον ομόλογό του. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών έκανε λόγο για τις προοπτικές που ανοίγονται για τις δύο χώρες στη Λιβύη.

«Εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ιταλία και στον τομέα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο. Μέσα από τις εταιρείες μας, τα τουρκικά πετρέλαια και την ιταλική ΕΝΙ, τους οργανισμούς ενέργειας και τα υπουργεία Ενέργειας μπορούμε να συνεργαστούμε. Επίσης, στη Λιβύη σήμερα υπάρχει ανάγκη από ηλεκτρική ενέργεια, έχουν διάφορα προβλήματα. Μπορούμε να συνεργαστούμε ακόμη και στην παραγωγή αυτού του είδους της ενέργειας» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός.

Με δεδομένη την επιτυχία στις ασκήσεις ισορροπίας, ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, η Άγκυρα βήμα - βήμα κερδίζει κρίσιμους πόντους στην γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, αναβαθμίζοντας σταδιακά τις διεκδικήσεις της και αφήνοντας όλο και λιγότερα περιθώρια ελιγμών στους αντιπάλους της.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]