Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Βράζει» η Μεσόγειος


Γαλλία εναντίον Τουρκίας και ο ρόλος «κλειδί» των ΗΠΑ
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις Αθήνας-Καΐρου για οριοθέτηση ΑΟΖ

Στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο, θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, φέρνοντάς το ενώπιoν των Ευρωπαίων ομολόγων του. Η Αθήνα επιμένει πως το ζήτημα των τουρκικών παράνομων διεκδικήσεων δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουν και οι Ευρωπαίοι και να μην περιορίζουν, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την αντίδρασή τους μόνο σε προφορικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα επιδιώκει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 9 και 10 Ιουλίου, στο κείμενο συμπερασμάτων που θα εκδοθεί να περιληφθεί μια παράγραφος «καταδίκης» της τουρκική προκλητικότητας. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πως ακριβώς αυτή η παράγραφος, είναι ένα απαραίτητο «σκαλοπάτι», για την ενεργοποίηση κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά το σημερινό «briefing» των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως βάση του Δικαίου της Θάλασσας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των τοποθετήσεων μεγάλων δυνάμεων, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα ελληνικά νησιά έχουν τόσο υφαλοκρηπίδα όσο και ΑΟΖ , ενώ σε ότι αφορά τι εν εξελίξει συζητήσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτος για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, οι κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ιταλία συνιστά ένα καλό προηγούμενο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ παρέπεμψε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε πιο αποφασιστική αντίδραση από την Ε.Ε. στην τουρκική προκλητικότητα. «Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι στο χέρι της άλλης πλευράς» συνέχισε ο κ. Πέτσας, ερωτηθείς για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.


«Πυρ και μανία» το Παρίσι κατά της Άγκυρας

Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Συμμαχία θα διερευνήσει τις κατηγορίες του Παρισιού ότι γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων. Η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί έθεσε το συμβάν κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ σε μια περίοδο που οι δύο σύμμαχοι ανταλλάσσουν βέλη για την κρίση στη Λιβύη, κατηγορώντας η μία την άλλη ότι στηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο της βορειοαφρικανικής χώρας.

Το Παρίσι κατηγορεί επανειλημμένα την Άγκυρα για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Η Τουρκία απορρίπτει τις γαλλικές κατηγορίες και αρνήθηκε ότι το συμβάν όπως περιγράφεται από τη Γαλλία συνέβη ποτέ. Η Παρλί είπε ότι στις 10 Ιουνίου τουρκικά πολεμικά πλοία φώτισαν τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα Courbet στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός, η Courbet βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ για να ελέγξει αν ένα τουρκικό πλοίο, το Cirkin, μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη καθώς απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του, δεν προσδιόρισε την ταυτότητά του και δεν ανέφερε τον τελικό του προορισμό.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος οι Τούρκοι ναυτικοί φόρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και στάθηκαν φέροντας ελαφρά όπλα. «Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός με μια τέτοια συμπεριφορά. Αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό πρέπει να αντιμετωπιστεί και οι σύμμαχοί μας συμμερίζονται τις ανησυχίες μας, καθώς οκτώ Ευρωπαίοι εταίροι μας έδωσαν σαφή υποστήριξη σήμερα στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Παρλί σε Γάλλους βουλευτές μετά την υπουργική συνάντηση.

«Αυτή η ενέργεια είναι εξαιρετικά επιθετική και δεν μπορεί ένας σύμμαχος να αντιμετωπίζει, με τέτοια συμπεριφορά, έναν άλλο σύμμαχο που κάνει τη δουλειά του υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ », είπε. Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το συμβάν τέθηκε στη συνάντηση των υπουργών από πολλά κράτη μέλη. «Το μήνυμά μου είναι ότι διασφαλίσαμε ότι οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ ερευνούν το περιστατικό για να αποσαφηνίσουν πλήρως αυτό που συνέβη», δήλωσε σε δημοσιογράφους. Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος απέρριψε την κατηγορία και υποστήριξε ότι γαλλικές δυνάμεις επιδίωξαν να κάνουν έρευνα σε ένα τουρκικό πλοίο σε διεθνή ύδατα «και αυτό δεν επιτρέπεται». Αρνήθηκε ότι η Τουρκία προέβη σε προκλητική ή επιθετική ενέργεια για να το αποτρέψει.

«Αβάσιμες» οι κατηγορίες

«Είναι προφανές πως οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες», δήλωσε υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος της Τουρκίας ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, κατηγορώντας μάλιστα το γαλλικό πλοίο ότι πραγματοποίησε «επικίνδυνο και με μεγάλη ταχύτητα ελιγμό».

Συζήτηση Ελλάδας - Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών από κοινού με το θέμα της Λιβύης, ανέφερε συγκεκριμένα δήλωση της αιγυπτιακής Προεδρίας. Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας, πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αλ Σίσι τόνισε τις στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως παράλληλα αναφέρει και η «Αλ Αχράμ», «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του για τους ισχυρούς δεσμούς της με την Αίγυπτο, που αντιπροσωπεύουν ένα μοντέλο εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των μεσογειακών χωρών, είτε σε διμερές επίπεδο είτε στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και το Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο, στα μέλη του οποίου περιλαμβάνονται η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη και το οποίο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 για να «δημιουργήσει μια περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου, να βελτιστοποιήσει την ανάπτυξη πόρων, να μειώσει το κόστος των υποδομών, να προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές και να βελτιώσει τους εμπορικούς δεσμούς», όπως τότε είχε αναφέρει το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του για την πρωτοβουλία της «Διακήρυξης του Καΐρου», που αντιπροσωπεύει ένα μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας όχι μόνο για τη Λιβύη αλλά και για ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε επίσης ο προεδρικός εκπρόσωπος Μπάσαμ Ράντι και η οποία πρωτοβουλία ανακοινώθηκε από κοινού στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα στις 6 Ιουνίου από τον Πρόεδρο Αλ Σίσι, τον διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ για την επίλυση της κρίσης της Λιβύης και τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στην αραβική χώρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, οι δύο υπουργοί αναφερόμενοι στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασαν την ανάγκη όλες τις πλευρές να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τις αρχές και όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο, προειδοποιώντας για τους κινδύνους από προκλητικές παράνομες ενέργειες που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ένταση στην περιοχή. Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, «συζήτησαν πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε δήλωση του Αιγύπτου υπουργού Εξωτερικών.

«Συμφωνία Τουρκίας – ΗΠΑ στη Λιβύη»

Παράλληλα, ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν να συνεργαστούν στη Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε φόρουμ που οργάνωσε η Τουρκo-Αμερικανική Ένωση TASC. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο τηλεφώνημα που είχαν πριν από μία εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος με τον Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ διάκεινται θετικά σε έναν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη και συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις με την Τουρκία.

«Η Αμερική προσπαθεί να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη. Ο πρόεδρός μας πρότεινε στον Αμερικανό πρόεδρο να συνεργαστούμε Τουρκία και ΗΠΑ μαζί στη Λιβύη και ο Τραμπ ανταποκρίθηκε θετικά. Κι εμείς σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας και μυστικών υπηρεσιών πήραμε την εντολή να συνεργαστούμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να υπάρξει μία κοινή ενέργεια για τη σταθερότητα στην περιοχή και για το μέλλον της Λιβύης», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]