Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η επιδημία της φτώχειας


Φτωχός λοιπόν είναι κάποιος που το εισόδημα του ανέρχεται στο ποσό των 4.560 ευρώ ετησίως. Και ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο παιδιά κάτω των 14 ετών είναι φτωχό όταν κερδίζει 9.576 ευρώ ετησίως

Αυτός ήταν ένας φτωχός και δειλός ταμίας μιας τράπεζας που τον λέγανε Κλέων. Κάθε μέρα από τα χέρια του περνούσαν εκατομμύρια. Μετρούσε προσεκτικά τα χαρτονομίσματα, μετά τα χώριζε σε δεσμίδες και τα έβαζε στο συρτάρι. Μέχρι που ένα μεσημέρι πριν κλείσει ταμείο, ανακάλυψε ένα εξαιρετικά μεγάλο για την εποχή ποσό (1.101.101,10 δραχμές) ως πλεόνασμα κι ενώ αρχικά σκόπευε να το αναφέρει, η συμπεριφορά του διευθυντή της τράπεζας απέναντί του, τον ωθεί τελικά στο να το καταχραστεί.

Ξοδεύει αφειδώς τα χρήματα με την φιλοχρήματη φιλενάδα του διευθυντή του, τη Μπιμπή, στην προσπάθειά του να κάνει τη μεγάλη ζωή. Σύντομα όμως η κατάχρηση αποκαλύπτεται και ο ίδιος φυλακίζεται. Θα μπορούσε να είναι είδηση από το αστυνομικό δελτίο, ωστόσο πρόκειται για την γνωστή ελληνική ταινία: “Μια ζωή την έχουμε”, την ακριβότερη παραγωγή ως τη στιγμή εκείνη της Φίνος Φιλμ, όπου πρωταγωνιστούσε φυσικά ο αξέχαστος Δημήτρης Χορν.

Ο Κλέων ήταν φτωχός. Τι είναι όμως η φτώχεια; Ποια είναι η πραγματική κατάσταση του προβλήματος στην Ελλάδα, και πώς έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων.


Φτωχός λοιπόν είναι κάποιος που το εισόδημα του ανέρχεται στο ποσό των 4.560 ευρώ ετησίως. Και ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο παιδιά κάτω των 14 ετών είναι φτωχό όταν κερδίζει 9.576 ευρώ ετησίως.

Το 2009 το ποσοστό της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα δεν ξεπερνούσε το 2,2% του πληθυσμού. Το 2011, το ποσοστό ανέβηκε σε 8,9%. Το 2015 στο 15%. Σήμερα o πληθυσμός που κινδυνεύει να πέσει ανά πάσα στιγμή κάτω από το όριο της φτώχειας ανέρχεται στο 68,3%! Περίπου το 1/4 του μέσου ετήσιου εισοδήματος των Ελλήνων πριν από την κρίση εξαϋλώθηκε την τελευταία δεκαετία, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat. Το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε στα 17.400, έναντι 22.600 ευρώ το 2008. Δηλαδή, στα χρόνια της κρίσης οι Έλληνες έγιναν φτωχότεροι κατά 5.200 ευρώ και κατρακύλησαν, κοντά στο βιοτικό επίπεδο χωρών του πρώην Ανατολικού Μπλοκ. Η αγοραστική δύναμη ακολούθησε την ελεύθερη πτώση του ΑΕΠ και η κατά κεφαλήν κατανάλωση στη χώρα μας υποχώρησε στο 76% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλοπές, υπεξαιρέσεις, παράνομες δοσοληψίες και ληστείες, διαρρήξεις είναι το μενού μιας ετοιμόρροπης Εθνικής Οικονομίας με υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σαστισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, αγανακτισμένους εμπόρους, απελπισμένους πρόσφυγες που ψάχνουν στη χώρα μας μία καλύτερη τύχη και απολυμένους εργαζομένους ανωνύμων εταιρειών. Τελικά, εγκληματικότητα και οικονομική ύφεση είναι δύο μεγέθη ευθέως ανάλογα. Κάποιοι κακοποιοί πάλι προτιμούν να ανατινάξουν ΑΤΜ τραπεζών. Για να κάνουν ίσως ντόλτσε βίτα με τη συντροφιά κάποιας σύγχρονης Μπιμπής, προχωράνε σε ακραίες παραβατικές πράξεις.

Άντζελα Ζιούτη
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]