Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία πλαγιοκοπεί την Ελλάδα μέσω Τιράνων


Καθυστερημένα τα κυβερνητικά αντανακλαστικά

Από τον Φεβρουάριο, επησημαίναμε τα ήξεις αφήξεις Ράμα σχετικά με το περιουσιακό στην Αλβανία. Θέμα που αφορά άμεσα, εκτός του συνόλου του αλβανικού πληθυσμού, ιδιαίτερα την ελληνική μειονότητα, η οποία έχει δεχτεί επανειλημμένως σφοδρή επίθεση τόσο στα ταυτοτικά όσο και στα περιουσιακά δικαιώματά της.

Ειδικότερα, παρατηρούσαμε ότι ήταν ιδιαίτερα "θολές" οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντυ Ράμα, για την ελληνική μειονότητα και τα ελληνοαλβανικά, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες (17-2-2020), όπου παρών, μάλιστα, ήταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας (βλέπε: Ο Ράμα ζητάει ένταξη στην ΕΕ, αλλά σφυρίζει αδιάφορα για ΑΟΖ και ελληνική μειονότητα).

Τώρα, μετά πάροδο αρκετών εβδομάδων, και ενώ το νομοσχέδιο για το περιουσιακό έχει ήδη κατατεθεί στο αλβανικό κοινοβούλιο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, σπεύδει να καταγγείλει την κυβέρνηση Ράμα.

Να σημειωθεί ότι δριμεία επίθεση εναντίον του Αλβανού πρωθυπουργού για το θέμα αυτό, εξαπέλυσε και το κόμμα της αλβανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης (Δημοκρατικό Κόμμα), το οποίο σημείωσε ότι ουσιαστικά το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων των Αλβανών πολιτών, και βεβαίως της ελληνικής μειονότητας, προς όφελος της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας και των μεγαλοεπιχειρηματιών φίλων του Ε.Ράμα. Στο μεταξύ, στην Αλβανία κλιμακώνεται η σύγκρουση του προέδρου της χώρας, Ιλίρ Μέτα, με τον Ε.Ράμα.


Η νέα κίνηση Ράμα έρχεται να προστεθεί στις ήδη προβληματικές, εδώ και σχεδόν δυο χρόνια, ελληνοαλβανικές σχέσεις. Κάτι που επεδίωκε και συνεχίζει να επιδιώκει η Άγκυρα, η οποία συστηματικά τορπιλίζει κάθε προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων Αθήνας - Τιράνων. Από την άλλη, ο Ε.Ράμα φημίζεται για τις στενές σχέσεις του με το περιβάλλον του Τ.Ερντογάν. Σχέσεις που δεν χάνει την ευκαιρία να διαφημίζει.

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι τα Τίρανα, από τη στιγμή που απομακρύνθηκε από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο Ντιτμίρ Μπουσάτι, "πάγωσε" κάθε διαδικασία διευθέτησης του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ στο Ιόνιο. Διαδικασία που φέρεται να είχε σχεδόν ολοκληρωθεί με σχέδιο συμφωνίας, κατά τις διαπραγματεύσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Αλβανό ομόλογό του. Μια συμφωνία, την οποία, κοινό μυστικό ήταν ότι επουδενί ήθελε η Άγκυρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνεται στις ελληνοαλαβανικές σχέσεις, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Άραγε, η Αθήνα, σύντομα, την Άνοιξη, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα δώσει το πράσινο φως για προένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ; Ως γνωστόν, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν.Δένδιας, επανειλημμένως έχει ταχθεί υπέρ της έναρξης της προενταξιακής διαδικασίας, υπό την προϋπόθεση της "αιρεσιμότητας".

Με δεδομένο, επίσης, ότι η Αλβανία, ούτε τα προβλήματα των θαλασσίων ζωνών έχει διευθετήσει με την Ελλάδα, ούτε και το περιουσιακό αντιμετωπίζει με γνώμονα τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τι είναι διατεθειμένη να πράξει η Αθήνα, οι αρμόδιοι παράγοντες της οποίας συνεχώς αναμασούν ότι είναι υπέρ της ένταξης της γείτονος στην ΕΕ; Να σημειωθεί ότι πέρυσι ήταν η Γαλλία που είχε μπλοκάρει την προένταξη της Αλβανίας και των Σκοπίων στην ΕΕ. Και η Αθήνα τότε "κρύφτηκε" πίσω από το Παρίσι.

Στην ανακοίνωσή του σχετικά με την υϊοθέτηση νόμου από το αλβανικό Κοινοβούλιο για το περιουσιακό, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: "Η υιοθέτηση από το αλβανικό Κοινοβούλιο του νόμου για το περιουσιακό ζήτημα αποτελεί μία χαμένη ευκαιρία για την οριστική και δίκαιη επίλυση ενός προβλήματος, που ταλαιπωρεί τους Αλβανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Οι αλβανικές Αρχές επέλεξαν να δώσουν μια “λύση” χωρίς να λάβουν υπ´ όψιν τους βασικές αξίες και δικαιώματα. Εφήρμοσαν αποσπασματικά τη Γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας της 14ης Οκτωβρίου 2019, η οποία ανέφερε ότι «οι διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι ασαφείς και ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τυχόν δε εφαρμογή τους θα προκαλέσει παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία».

Μολονότι την ύστατη στιγμή έγιναν ορισμένες βελτιώσεις, τα βασικά προβλήματα παραμένουν και στο νόμο που ψηφίσθηκε. Αναμένουμε από τις αλβανικές Αρχές να προστατεύσουν αποτελεσματικά το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην περιουσία, θέμα που ανήκει στο σκληρό πυρήνα του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Η κατοχύρωσή του θα αποτελέσει τη λυδία λίθο, εν όψει της λήψεως αποφάσεων για την κατάρτιση του διαπραγματευτικού πλαισίου (negotiating framework) και τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής συνόδου (1st Intergovernmental Conference) για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας".

AntiNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]