Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: Τα σύνορα με Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτά


Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε -με τον πιο σαφή τρόπο- ότι «η Τουρκία δεν σκέφτεται να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα»

Συνεχίζει την πολιτική της πίεσης στα σύνορα με την Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες της Ε.Ε. δήλωσε με τον πιο σαφή τρόπο ότι «η Τουρκία δεν σκέφτεται να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες», δηλώνοντας με σκωπτικό τόνο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνωρίζει από διεθνές δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα ζητήσει τον… λογαριασμό από την Ελλάδα για όσα έγιναν στον Έβρο.

«Δυστυχώς σε αυτό το θέμα ο κ. Μητσοτάκης έχει μείνει πολύ πίσω. Πρέπει πρώτα να μάθει το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να διαβάσει την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η στάση που ακολουθούν στη συνοριακή γραμμή πρέπει να ξέρουν ότι είναι δολοφονική. Έχουν σκοτώσει 4-5 πρόσφυγες στα σύνορα. Θα ζητήσουμε λογαριασμό γι αυτό. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Τις φωτογραφίες όλων αυτών των ανθρώπων που λήστεψαν, αφήνοντάς τους γυμνούς, θα τις δώσουμε στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ φέτος. Και σαν να μην έφταναν αυτά, κλείνουν τα σύνορά τους με αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Αλλά εμείς πλέον δεν σκεφτόμαστε να κλείσουμε τις πύλες μας.

Η πρότασή μου προς την Ελλάδα είναι: ανοίξτε τις πύλες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα. Ας περάσουν από την Ελλάδα να πάνε στις άλλες χώρες τις Ευρώπης. Εσύ δεν μπορείς να λες “ας περάσουν και ας πάνε’ και μετά να χρεώνεις το λογαριασμό στην Τουρκία. Εμείς μιλάμε για ‘δικαιοσύνη, ανθρωπιά, κατανομή βάρους’. Εσείς όταν είναι να τα φορτώσετε την Τουρκία, τα φορτώνετε με όλο το βάρος σας, αλλά όταν είναι να τη στηρίξετε, δεν τη στηρίζετε. Νας μας συμπαθάνε», είπε χαρακτηριστικά.


Αναθεώρηση της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό

Ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι κατά τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες συζήτησε την αναθεώρηση της συμφωνίας Τουρκίας – Ε.Ε., την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και την επανεξέταση της συμφωνίας Σένγκεν, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, την επίσπευση της αποταμίευσης των 6 δις ευρώ για τους πρόσφυγες, καθώς και τη διασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης.

Δήλωσε ότι η ηγεσία της Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη έχουν την πολιτική βούληση για να στηρίξουν μία νέα διαδικασία. «Η εφαρμογή της εκεχειρίας στο Ιντλίμπ και η εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στο προσφυγικό είναι προς όφελος όλων. Μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή με την Ε.Ε. Αν η Ε.Ε δείξει αποφασιστικότητα και πολιτικό όραμα είναι δυνατόν να υπάρξει απόσταση», είπε, προσθέτοντας ότι «η ηγεσία της Ε.Ε. παραδέχτηκε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου και πως κινήθηκε αργά. Για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία θα υπάρξουν κοινές διαβουλεύσεις και οι τεχνικές και πολιτικές ομάδες θα παράξουν ένα οδικό χάρτη», ανέφερε.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι μόνο όταν η Ε.Ε. εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα κάνει και η Τουρκία αυτά που πρέπει. «Τί είναι αυτά; ‘Δύο εκείνοι, δύο εμείς, ένα εκείνοι, ένα εμείς. Δίκαιος, ανθρώπινος διαμοιρασμός’, είπαμε. Εμείς θα τα κάνουμε. Αλλά αυτοί στο θέμα της βίζας -για παράδειγμα- δίνουν τα πάντα ακόμη και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, στα Βαλκάνια, ακόμη και στην Ουκρανία αλλά σε μια χώρα όπως την Τουρκία δυστυχώς δεν καταργούν τη βίζα ακόμη», δήλωσε.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]