Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συρία - Τουρκία: Κλιμακώνεται η σύγκρουση στην Ιντλίμπ


Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού στην Ιντλίμπ, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεών τους, αφού σήμερα Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία κατέρριψαν ελικόπτερο στην πόλη Ναϊράμπ, το οποίο πιστεύεται ότι ανήκει στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

Σύμφωνα με δύο διοικητές των Σύρων ανταρτών, το ελικόπτερο καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους- αέρος τον οποίο εκτόξευσαν οι δυνάμεις τους. Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο συριακός στρατός εγκατέλειψε σήμερα την πόλη Ναϊράμπ και πως ελικόπτερό του καταρρίφθηκε από τους Σύρους αντάρτες που υποστηρίζει η Άγκυρα.

Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ακόμη πως ο συριακός στρατός επιτέθηκε εκ νέου εναντίον θέσεων παρατήρησης της Τουρκίας στην Ιντλίμπ προκαλώντας τα αντίποινα των τουρκικών δυνάμεων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα ενδέχεται να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών που έχασαν τις τελευταίες ημέρες γύρω από την πόλη Σαρακέμπ, ανατολικά της πόλης Ιντλίμπ, μετά την επιχείρηση που έχουν εξαπολύσει εκεί.

Στο μεταξύ, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την Τρίτη και το τελευταίο τμήμα του αυτοκινητόδρομου που συνδέει το Χαλέπι με τη Δαμασκό, θέτοντας για πρώτη φορά από το 2012 ολόκληρη την σημαντική αυτή οδική αρτηρία υπό τον έλεγχό τους, αφού απώθησαν τους αντάρτες που εξακολουθούσαν να ελέγχουν το τελευταίο αυτό τμήμα του στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χθες ο συριακός κυβερνητικός στρατός σκότωσε πέντε Τούρκους στρατιώτες στη βορειοδυτική Συρία, προκαλώντας την απάντηση των τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή, με την Άγκυρα να ανακοινώνει ότι «εξουδετέρωσε» περισσότερους από 100 Σύρους στρατιώτες.

«Σύμφωνα με τις πηγές μας, 101 μέλη του καθεστώτος εξουδετερώθηκαν, τρία άρματα μάχης και δύο κανόνια καταστράφηκαν και επλήγη και ένα ελικόπτερο», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας το βράδυ της Δευτέρας. Τον απολογισμό αυτό δεν επιβεβαίωσαν ούτε τα συριακά κρατικά ΜΜΕ ούτε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το τελευταίο να μεταδίδει νωρίτερα πως ο συριακός στρατός εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ταφτανάζ, «προκαλώντας νεκρούς και τραυματίες» μεταξύ των Τούρκων στρατιωτών.

Η Άγκυρα ανησυχεί ότι η επιχείρηση της Δαμασκού, την οποία στηρίζει η Ρωσία, στην επαρχία αυτή θα προκαλέσει νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Τουρκία, όπου ήδη έχουν αναζητήσει καταφύγιο περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Σύροι.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ρωσική αντιπροσωπεία που βρισκόταν στην Άγκυρα προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, τελικά αποχώρησε άπρακτη, ενώ το πρακτορείο Anadolu επισήμανε ότι Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Μόσχα «να αναλάβει τις ευθύνες της» ως χώρα εγγυήτρια της εκεχειρίας η οποία συνήφθη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας το 2018 στο Σότσι.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με Τούρκους ομολόγους τους στο υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο και, αφού δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, συναντήθηκαν ξανά χθες, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μετά τη συνάντηση η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι η Άγκυρα τόνισε στη ρωσική αντιπροσωπεία ότι οι επιθέσεις εναντίον τουρκικών θέσεων στη βορειοδυτική Συρία πρέπει να σταματήσουν αμέσως και ότι τέτοιου είδους επιθέσεις δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση.

Κρεμλίνο: Να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον ρωσικών και συριακών θέσεων

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο επισήμανε την Τρίτη ότι πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των ρωσικών και των συριακών δυνάμεων στην Ιντλίμπ και να εφαρμοστεί η ρωσοτουρκική συμφωνία για τη βορειοδυτική Συρία.

«Το πιο σημαντικό είναι να τερματιστεί οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα εναντίον των συριακών ενόπλων δυνάμεων και των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Θεωρούμε αυτού του είδους τις στρατιωτικές επιχειρήσεις απαράδεκτες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε την ανησυχία της Μόσχας για την κατάσταση της ασφάλειας στην Ιντλίμπ.

"Στην πραγματικότητα δεν κρύβουμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι, δυστυχώς, εδώ και καιρό αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες αισθάνονται αρκετά ελεύθερες στην Ιντλίμπ (...) και το πιο σημαντικό (...) οργανώνουν επιθέσεις και επιθετικές ενέργειες εναντίον τόσο των συριακών όσο και δικών μας εγκαταστάσεων", πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο Πεσκόφ επισήμανε ότι προς το παρόν δεν είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες ενδέχεται να συμφωνήσουν να έχουν επαφές εφόσον το κρίνουν απαραίτητο.

Ερειπωμένες πόλεις, περίπου 700.000 εκτοπισμένοι

Στο μεταξύ, ο Ντέιβιντ Σουάνσον, εκπρόσωπος του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι από τον Δεκέμβριο έχουν εκτοπιστεί 689.000 άνθρωποι στην Ιντλίμπ και τις γύρω περιοχές.

«Ολόκληρες πόλεις έχουν αδειάσει, ενώ ολοένα και αυξανόμενος αριθμός πολιτών φεύγουν προς τα βόρεια», συχνά προς τα τουρκικά σύνορα, υπογράμμισε ο ίδιος.

Περισσότερο από το 50% της επαρχίας Ιντλίμπ και γειτονικές περιοχές στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Χάμα και της Λαττάκεια βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, ενώ στην περιοχή βρίσκονται και άλλες ομάδες τζιχαντιστών αλλά και Σύρων ανταρτών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]