Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μέρκελ - Ερντογάν: Τι πήρε και τι έχασε η Τουρκία


Τι μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, τι στάση κράτησε η Γερμανίδα καγκελάριος απέναντι στον «Σουλτάνο»

«Ανταλλαγή δώρων» πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη η συνάντηση ανάμεσα στη Σιδηρά Κυρία της Γερμανίας και τον Σουλτάνο πήρε μεγάλη έκταση στα τουρκικά ΜΜΕ. Το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών ήταν αρκετά ζεστό ενώ υπήρξαν και ανταλλαγές αβροτήτων και ειδικότερα από τον πρόεδρο Ερντογάν προς την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Στόχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν να πάρει τη στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ για τη Λιβύη. Απ' ότι φαίνεται ο συγκεκριμένος στόχος δεν επετεύχθη, καθώς όπως είπε η Μαρία Ζαχαράκη, η Καγκελάριος κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων προσπάθησε να πάρει ίσες αποστάσεις από τις δύο πλευρές. Μάλιστα ο κ. Ερντογάν την... παρατήρησε λέγοντάς της ότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ είναι αυτός που τινάζει όλες τις προσπάθειες στον αέρα.

Ωστόσο, δεν έγινε καμία αναφορά ούτε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά ούτε και στις αντιδράσεις της Αθήνας. Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε δύο αναφορές στην Ελλάδα και στην Κύπρο κρατώντας ουδέτερη στάση και παρέπεμψε σε διάλογο. Από την άλλη πλευρά η επιθυμία του Σουλτάνου ήταν να πάρει επιπλέον βοήθεια για το προσφυγικό. Αυτό μάλλον το κατάφερε καθώς η κυρία Μέρκελ υποσχέθηκε επιπλέον βοήθεια στην Τουρκία. Μάλιστα η Καγκελάριος έλεγε από το πρωί της Παρασκευής (24/1) ότι η βοήθεια της Τουρκίας στο προσφυγικό είναι τεράστια.


Γερμανικά ΜΜΕ: Δύσκολες οι συνομιλίες Μέρκελ - Ερντογάν

Την ίδια ώρα στη Γερμανία η συνάντηση της Καγκελαρίου με τον Πρόεδρο Ερντογάν μπορεί να μην ήταν πρώτο θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ ωστόσο υπάρχουν πολλές αναφορές. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στο Βερολίνο Παντελή Βαλασσόπουλο, όλοι οι Γερμανοί δημοσιογράφοι συμφωνούν στα βασικά.

Δηλαδή οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν «δύσκολες», ενώ το κλίμα μπορεί μπροστά στις κάμερες να ήταν καλό αλλά πίσω από τις κάμερες δεν ίσχυε το ίδιο. Μάλιστα η Bild αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο Ερντογάν ήθελε μόνο χρήμα». Όσον αφορά το προσφυγικό η κυρία Μέρκελ υποσχέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο γερμανική βοήθεια για τους 400.000 πρόσφυγες που είναι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Βόρεια Συρία. Συγκεκριμένα πρόκειται για έξτρα βοήθεια από αυτή που έχει δοθεί μέχρι τώρα η Ε.Ε.

Επίσης η κυρία Μέρκελ υποσχέθηκε ενίσχυση του τουρκικού λιμενικού ώστε, όπως είπε, να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και το Αιγαίο. Μάλιστα φέρεται να είπε όχι στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη Βόρεια Συρία. Ακόμη αναφέρουν ότι ο Ερντογάν πήγε να την ρίξει σε παγίδα όσον αφορά το θέμα με τον στρατάρχη Χαφτάρ. Ωστόσο η καγκελάριος του απάντησε ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία.

Στο μεταξύ το γερμανικό ΥΠΕΞ πήρε θέση για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όπως έκανε και χθες Πέμπτη η επιστημονική επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου. Η εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης «άκυρη» που είναι εις βάρος τρίτων χωρών και δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα.

Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]