Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με τις ευχές όλων μας να σε συνοδεύουν, στρατάρχα Χαφτάρ


Του Θοδωρή Γιάνναρου

Όλα τα "φώτα" του πλανήτη στο Βερολίνο όπου ο κόσμος όλος θα βρεθεί, ακόμα και το Κονγκό, με τη χώρα μας να μην έχει προσκληθεί στη σύνοδο για τον εμφύλιο στην Λιβύη. Ποιος θα "εκπροσωπήσει" την Ελλάδα... ή μάλλον τα νότια σύνορα, τα κοινά ευρωπαϊκά, μετά τη γερμανική.... "κατά λάθος” γκάφα, και πώς θα αντιμετωπιστεί το οξύμωρο, ο "ταραχοποιός-νταβατζής" Ερντογάν να μπορεί και να θέλει να συμφωνήσει για οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβάλει στην ειρήνη στη Λιβύη αλλά και στα πέριξ;

Αναδιπλώνεται βέβαια μετά τις διαμαρτυρίες της Αθήνας το Βερολίνο, ειδικά μετά και την τηλεφωνική παρέμβαση Μητσοτάκη στη Μέρκελ αργά το μεσημέρι προχθές, με αντικείμενο συζήτησης τη σύνοδο του Βερολίνου για το Λιβυκό, όπου και ξεκαθαρίστηκε πως η μη πρόσκληση της Ελλάδος να συμμετάσχει, παρότι διαθέτει κοινά θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, αποτελεί μεγάλο ατόπημα, που υπό προϋποθέσεις δεν θα μείνει αναπάντητο!

Τονίστηκε, δε, σε κάθε τόνο πως η χώρα μας θα θέσει βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για οποιαδήποτε συμφωνία επί του Λιβυκού ζητήματος, που δεν θα λάβει υπ' όψιν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης περί κοινών θαλάσσιων συνόρων τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη, η κίνηση "ματ” της Ελλάδος να προσκαλέσει τον ηγέτη του ελεύθερου Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, στην Αθήνα δύο εικοσιτετράωρα πριν από τη Σύνοδο του Βερολίνου, λειτούργησε δυναμικά και καταλυτικά, αναγκάζοντας τη γερμανική διπλωματία να αναδιπλωθεί εσπευσμένα και να επιχειρήσει να διαχειριστεί έστω και στο "και πέντε” την έντονη ελληνική δυσαρέσκεια, γνωρίζοντας πως η Ελλάς δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει πίσω.... γνωρίζοντας πως η κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει αλλάξει.

Η κοινωνία παρακολουθεί αμείλικτη και οποιαδήποτε παραχώρηση αυτομάτως θα σήμαινε την εθνική αυτοκτονία και πολιτική των εχόντων αποδεχθεί πράξεις που στρέφονται κατά του Έθνους. Η σημερινή ηγεσία της Ελλάδος ποτέ δεν θα μπορούσε να δεχθεί κάτι τέτοιο.


Μετά απ’ όλο αυτό το παρασκήνιο, η Γερμανία προέβη σε νέες δηλώσεις διαψεύδοντας δημοσίευμα γερμανικών ΜΜΕ πως το Βερολίνο ενέδωσε στις πιέσεις Ερντογάν για να μην παραστεί η Ελλάδα στη Σύνοδο για τη Λιβύη, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει πως η σύνθεση και οι προσκεκλημένοι της Συνόδου του Βερολίνου αποφασίστηκαν από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ αναφέρθηκε πως η Διάσκεψη της Λιβύης την Κυριακή αποτέλεσε το κεντρικό θέμα του καθιερωμένου κυβερνητικού "μπρίφινγκ" στο Βερολίνο, με συνεχείς αναφορές στην Ελλάδα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Την απόφαση, τέλος, της Αθήνας να συνδράμει στην επιβολή της εκεχειρίας στη Λιβύη, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο αποφασιστεί στη Σύνοδο του Βερολίνου, έχει κάνει ήδη γνωστό στον Χαλίφα Χαφτάρ ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Υπουργείο Εξωτερικών. Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα είναι αποφασισμένη είτε να συμμετάσχει σε διεθνή στρατιωτική δύναμη επιβολής της εκεχειρίας, είτε να συνδράμει στρατιωτικά την ευρωπαϊκή δύναμη για την επιβολή εμπάργκο όπλων και μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη. Σε μία τέτοια περίπτωση, η ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη, και ως εκ τούτου και η Ελλάδα, θα επιβάλει την αποχώρηση όλων των μισθοφόρων-τζιχαντιστών της Τουρκίας από τα εδάφη τη Λιβύης.

Αυτά ως προς τη Σύνοδο...

Μετά την γκάφα ολκής του ΣΥΡΙΖΑ να μη θελήσει να συμμετάσχει σε συζητήσεις για το Λιβυκό, θέλοντας δήθεν να ασκήσει... δική του πολιτική, όπως έπραξε και για τη Συρία όπου άφησε τον Ερντογάν να αλωνίζει, ας ελπίσουμε πως ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ θα μπορέσει να υπερασπιστεί και τα συμφέροντα της χώρας μας, εκτός από εκείνα της Λιβύης που τον καίνε.

Με τις ευχές όλων μας, στρατάρχα Χαλίφα Χαφτάρ, μιας και η Ελληνική Διπλωματία, όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν από την αρχή της κρίσης στη Λιβύη, φάνηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων... Δυστυχώς οι ιδεοληψίες και η άγνοια περί διπλωματίας έφεραν αυτό το αποτέλεσμα, μετά από 4,5 χρόνια απραξίας!

Η εκπροσώπησή μας, λοιπόν, ως προς τη Σύνοδο, στα χέρια σου στρατάρχη, με εμάς προς το παρόν θεατές, επειδή κάποιοι για όσο διάστημα κυβέρνησαν δεν φάνηκαν, όσο και αν προσποιήθηκαν ή έπαιξαν θέατρο, στην πλάτη της Ελλάδος... άξιοι να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της χώρας και για πολλοστή φορά δεν στέκονται... ακόμα και ως αντιπολίτευση! Ας ελπίσουμε πως θα καταφέρουμε να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική μας κυριαρχία, έχοντας τουλάχιστον κάνει δυναμικές και έξυπνες κινήσεις το τελευταίο διάστημα και έχοντας προειδοποιήσει σε διάφορους τόνους πως δεν θα δεχθούμε εις βάρος της χώρας μας τετελεσμένα, χωρίς να απαντήσουμε.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]