Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ: Φόβοι για μεγάλο χτύπημα του Ιράν τις επόμενες δύο μέρες


Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις, με αξιωματούχους να εκφράζουν φόβους ότι επίκειται ιρανική «απάντηση» στη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί η οποία είναι πιθανό να εκδηλωθεί τις επόμενες δύο ημέρες και δεν αποκλείεται να έχει στόχο υψηλόβαθμο Αμερικανό ως αντίποινα. Θωρακίζεται ακόμα και ο Λευκός Οίκος.

Ειδικότερα, η Αμερικανική Διοίκηση Ναυτικών Επιχειρήσεων εξέδωσε ήδη προειδοποίηση προς τα πληρώματα των εμπορικών σκαφών που πλέουν στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και του Ινδικού ωκεανού, θεωρώντας υπαρκτή την πιθανότητα το Ιράν να αναλάβει δράση εναντίον ναυτιλιακών συμφερόντων των ΗΠΑ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, ενώ μόλις την περασμένη χρονιά μία σειρά από πετρελαιοφόρα έγιναν στόχοι επιθέσεων, που αποδόθηκαν στο Ιράν.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι αντικατασκοπεία των ΗΠΑ διαθέτει πληροφορίες για κινήσεις του ιρανικού στρατού οι οποίες ωστόσοΒΒΒ δεν είναι σαφείς για το αν αφορούν την άμυνα της Τεχεράνης ή συνιστούν προετοιμασία για μια επιθετική ενέργεια. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενισχύουν τις θέσεις τους στην περιοχή, με μετακινήσεις των δυνάμεων τους. Ωστόσο, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο AP ότι ΗΠΑ αναμένουν μια «μεγάλη» επίθεση κάποιου τύπου μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Συγκεκριμένα οι Αμερικανοί ανησυχούν ότι η Τεχεράνη θα επιχειρήσει να εκτελέσει σε αντίποινα κάποιον Αμερικανό υψηλόβαθμο στρατιωτικό.


Υψηλή επιφυλακή στα στρατεύματα της Μέσης Ανατολής

Σύμφωνα με το AP, ο στρατός των ΗΠΑ έχει αυξήσει την προστασία των δυνάμεών του ιδιαίτερα στο Ιράκ. Αξιωματούχοι ανέφεραν στο πρακτορείο ότι ορισμένοι από τους στρατιώτες της 1ης Ταξιαρχίας του 82ου Αερομεταφερόμενου Τμήματος μεταφέρθηκαν στο Ιράκ από το Κουβέιτ προκειμένου να αυξήσουν την ασφάλεια των εκεί Αμερικανών. Παράλληλα, ο στρατός των ΗΠΑ έχει διακόψει την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων προκειμένου να επικεντρωθεί στην προστασία των δυνάμεων του, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Σημειώνεται πάντως ότι δεν υπήρξε γενικά διανεμημένη εντολή ή σύσταση για αύξηση της ασφάλειας σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις παγκοσμίως. Αντ' αυτού οι σχετικές αποφάσεις παρέμειναν στους διοικητές των μονάδων.

Οι ανησυχίες των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ εστιάζονται κυρίως για τον Περσικό Κόλπο, μετά και τα όσα συνέβησαν τον περασμένο Μάιο, όταν πληροφορίες ήθελαν το Ιράν να σχεδιάζει επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων. Το Πεντάγωνο έστειλε τότε πρόσθετες δυνάμεις στον Κόλπο και στην συνέχεια, τον περασμένο Ιούλιο, κατέληξε σε συμφωνία με την Σαουδική Αραβία προκειμένου να στείλει αμερικανικές δυνάμεις σε μία μεγάλη στρατιωτική βάση στην έρημο, η οποία δεν βρίσκεται στην εμβέλεια των ιρανικών πυραύλων.

Βασικό σημείο, όμως, για τις αμερικανικές αεροπορικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στην αεροπορική βάση Ουντεϊντ στο Κατάρ, η οποία είναι εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραυλικών συστημάτων. Ενισχυμένη είναι και η ασφάλεια για τον πέμπτο στόλο του αμερικανικού ναυτικού που βρίσκεται στο Μπαχρέιν.

«Θωρακίζεται» και ο Λευκός Οίκος

Καθώς η ένταση κλιμακώνεται, σύμφωνα με το Politico κορυφαίοι βοηθοί του Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκαν χτες, Δευτέρα, με αντικείμενο την ασφάλεια του Λευκού Οίκου. Τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν πρόσθετους μυστικούς πράκτορες, αυστηρότερες υπηρεσίες ασφαλείας στις εισόδους και μεγαλύτερη προσοχή στους επισκέπτες.

Υπάλληλος του Λευκού Οίκου, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Politico, ανέφερε ότι οι φρουροί θα περνούν λίγο περισσότερο χρόνο ή θα ελέγχουν πιο στενά τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στον ευρύτερο χώρο.

Παράλληλα, φόβοι εκφράζονται και για το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης, με τους υπάλληλους να έχουν λάβει οδηγίες να είναι προσεκτικοί όσον αφορά ύποπτα email.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]