Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ιράκ: Έκτακτη σύγκληση της Βουλής με στόχο την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων


Το ιρακινό κοινοβούλιο αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως σήμερα με στόχο να λάβει μια απόφαση που φαντάζει απίστευτη. Όπως αναφέρει το Reuters βουλευτές θα προσπαθήσουν ένα ψήφισμα που θα επιτρέπει στην ιρακινή κυβέρνηση να ζητήσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Η συνεδρίαση θα έρθει δύο μόλις ημέρες μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, ύστερα από χτύπημα πυραύλου που εκτοξεύτηκε από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

¨Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων ύστερα από την ήττα του Ισλαμικού Κράτους”, αναφέρει ο σιίτης βουλευτής Αμάρ αλ Σιμπλί. "Έχουμε τις ένοπλες δυνάμεις να προστατεύουν τη χώρα μας”, πρόσθεσε.

Παρά τις δεκαετίες έχθρας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, αμερικανικά στρατεύματα και υποστηριζόμενες από το Ιράν παραστρατιωτικές ομάδες, πολέμησαν δίπλα-δίπλα στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους την περίοδο 2014-2017. Οι ΗΠΑ διατηρούν στο Ιράκ περί τις 5.000 στρατού.


Όπως αναφέρει το Reuters, η κίνηση των ΗΠΑ να δολοφονήσει τον Σουλεϊμανί σε ιρακινό έδαφος βρίσκει αντίθετους ακόμα και τους ιρακινούς αντίπαλους του Ιρανού στρατηγού, καθώς θεωρούν ότι η χώρα τους μπορεί να συρθεί σε μια ακόμη πολεμική σύγκρουση.

Η δολοφονία του Σουλεϊμανί δείχνει ότι παίζει καταλυτικό ρόλο ανάμεσα στις κατακερματισμένες σιιτικές φράξιες του Ιράκ, καθώς σε μια σπάνια κίνηση ενότητας οι ηγεσίες τους ζήτησαν ομόφωνα την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Για να γίνει το αίτημα προς την αμερικανική πλευρά, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο της Βαγδάτης ο νόμος που θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να το πράξει. Από την πλευρά του ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντού Μαχντί- καθώς έχει παραιτηθεί από τον Νοέμβριο- ζήτησε την σύγκληση έκτακτης συνόδου της Βουλής, ώστε να ληφθούν νομοθετικά μέτρα για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]