Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι επιπτώσεις θα έχει ένας πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν στην Παγκόσμια Οικονομία


Μια κλιμάκωση των εχθροπραξιών, στη Μέση Ανατολή, ως επακόλουθο της δολοφονίας του θρυλικού ηγέτη, της Δύναμης Κουντς, Κασέμ Σουλεϊμανί, από αμερικανικό drone στη Βαγδάτη, θα μπορούσε να στείλει δονήσεις σε όλο τον πλανήτη μέσω της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

"Η δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, του παντοδύναμου "σκιώδους διοικητή" των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες μιας ολοκληρωτικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν", γράφει ο Jason Tuvey, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών για την Capital Economics.

"Το κεντρικό μας σενάριο είναι ότι η παγκόσμια οικονομία θα ξεπεράσει τα εμπόδια, αφού πάρει την κατιούσα στην αρχή του τρέχοντος έτους, ανακάμπτοντας στη συνέχεια", πρόσθεσε. "Αλλά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν θα βάλει την ανάκαμψη στον πάγο".

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της δύναμης Quds των Ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκε από drone στη Βαγδάτη, με εντολή του προέδρου Τραμπ, δήλωσε την Πέμπτη το υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο Σουλεϊμανί σχεδίαζε ενεργά να επιτεθεί εναντίον αμερικανικού προσωπικού στην περιοχή.


Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δεσμεύθηκε να επιβάλει "σοβαρά αντίποινα" σε όσους εμπλέκονται στο θάνατο του Σουλεϊμανί.

"Είναι σαφές ότι η μεγάλη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία είναι ότι τα γεγονότα βαίνουν εκτός ελέγχου και οι ΗΠΑ ίσως ξεκινήσουν μια πλήρη στρατιωτική επίθεση στο Ιράν", ανέφερε ο Tuvey. "Η προκύπτουσα κατάρρευση της οικονομίας του Ιράν, θα μπορούσε να χτυπήσει το 0,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ίσο με την εκτίμηση των ζημιών από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας".

Οι εξελίξεις συγκλόνισαν τις παγκόσμιες αγορές, ωθώντας τα futures του αργού πετρελαίου Brent περίπου 4% υψηλότερα. Τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και των ομολόγων, σημείωσαν άνοδο επίσης.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου είναι φόρος στους καταναλωτές

Ο σημαντικότερος αντίκτυπος για τον υπόλοιπο κόσμο, ωστόσο, θα ήταν μια παρατεταμένη άνοδος των τιμών του πετρελαίου.

"Η βασική μας υπόθεση εδώ είναι ότι ένας πλήρης πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν είναι απίθανος", γράφει σε σημείωμα την Παρασκευή, ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος για την Pantheon Macroeconomics. "Ωστόσο, η υποδομή του πετρελαϊκού τομέα είναι ένας πιθανός στόχος σε περίπτωση κλιμάκωσης μέσω ανταποδοτικών κινήσεων".

Σε μια πιθανή μέθοδο αντιποίνων, το Ιράν θα μπορούσε να προσπαθήσει να κλείσει το στενό του Ορμούζ, ένα βασικό πέρασμα για περισσότερο από το ένα πέμπτο των διακινούμενων ποσοτήτων πετρελαίου του πλανήτη και μια περιοχή που το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας έχει χαρακτηρίσει "το πιο σημαντικό σημείο συμφόρησης" στον κόσμο. "Η χώρα έχει απειλήσει προηγουμένως να διακόψει τις αποστολές στο Στενό του Ορμούζ, σε απάντηση στις προσπάθειες των ΗΠΑ, να πνίξουν την ιρανική οικονομία.

Σε αυτό το σενάριο, ο Tuvey αναμένει ότι οι τιμές του Brent θα ανέλθουν στα 150 δολάρια το βαρέλι -ωθώντας τον πληθωρισμό να αυξηθεί κατά 3,5 - 4,0 ποσοστιαίες μονάδες, στις χώρες του ΟΟΣΑ, δήλωσε ο Tuvey.

Και όπως επεσήμανε ο Shepherdson, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου δημιουργούν "φόρο στους καταναλωτές πετρελαίου και απροσδόκητη εξέλιξη για τους παραγωγούς".

"Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου είναι περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, οπότε, κάθε πέντε δολάρια στις τιμές, ισοδυναμεί με ετήσιο φόρο περίπου 183 δισ. δολάρια ή 0,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ", ανέφερε.

Ωστόσο, η πιθανότητα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα ανταποκριθεί στις πληθωριστικές αυξήσεις που θα οφείλονται στις τιμές του πετρελαίου, με υψηλότερα επιτόκια παραμένει "χλωμή", δήλωσε, "δεδομένου ότι κατανοούν τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, της στενότητας της αγοράς εργασίας και της επερχόμενης αύξησης του βασικού πληθωρισμού από τη μετακύλιση των δασμών".

"Το ζητούμενο είναι εάν η αναταραχή στη Μέση Ανατολή θα προκαλέσει ένα εκτεταμένο sell-off μετοχών, βυθίζοντας την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών σε σημείο όπου η αγορά εργασίας και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό να καταστούν δευτερεύουσες", δήλωσε ο Shepherdson.

Πέτρος Κράνιας
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]