Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θράκη: Προκλήσεις στην κηδεία του μουφτή!


Πώς παράγοντες που πρόσκεινται στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής επιχείρησαν να προσβάλουν τη μνήμη του εκλιπόντος

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η κηδεία του 82χρονου πρώην νόμιμου μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή, καθώς παράγοντες που πρόσκεινται στο τουρκικό προξενείο προσπάθησαν να την καπηλεύσουν.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν από την έναρξη της τελετής, που με απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως έγινε με έξοδα του ελληνικού κράτους, «τουρκόφρονοι» της μειονότητας επιχείρησαν να προωθήσουν θρησκευτικό λειτουργό έναν κάτοικο Αρριανών, φανατικό πολέμιο του εκλιπόντος και προσκείμενο στον ψευδομουφτή Κομοτηνής.

Όπως ήταν φυσικό, συγγενείς και φίλοι του Τζεμαλή αντέδρασαν και έπειτα από πολλές αντεγκλήσεις και σπρωξίματα την κηδεία τέλεσε ιμάμης προσκείμενος στη νόμιμη μουφτεία, όπως άλλωστε ήταν και η τελευταία επιθυμία του νεκρού. Στην τελετή έδωσαν το «παρών» περισσότεροι από 500 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων κάτοικοι Αρριανών, συγγενείς του εκλιπόντος από τον Εχίνο Ξάνθης, ιμάμηδες και θεολόγοι από όλη τη Θράκη.

Παρόντες επίσης οι τοποτηρητές μουφτήδες Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου, οι πρώην μουφτήδες Μεχμέτ Εμίν Σινίγκολου και Μεχμέτ Δαμάτογλου, ο μητροπολίτης Παντελεήμων, ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Στράτος Τσακιρίδης, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ και άλλοι.


Σημειώνεται πως ο Μέτσο Τζεμαλή, που γεννήθηκε στον Εχίνο της Ξάνθης το 1937, ανακηρύχθηκε το 1985 τοποτηρητής στη μουφτεία Κομοτηνής και έπειτα από πέντε χρόνια επισήμως μουφτής με Προεδρικό Διάταγμα.

Όλα τα χρόνια διατήρησε χαμηλούς τόνους και άριστες σχέσεις με την τοπική κοινωνία, ενώ αγωνίστηκε εκ βάθους καρδίας να μεταλαμπαδεύσει σε όλους τους πιστούς της Ροδόπης, μουσουλμάνους και χριστιανούς, ότι δεν υπάρχουν θρησκείες του μίσους, του πολέμου και της μισαλλοδοξίας.

Ήταν επίσης γνωστός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχαιρε της εκτίμησης όλου του μουσουλμανικού κόσμου για τη θεολογική κατάρτισή του και του σεβασμού σύμπασας της τοπικής κοινωνίας, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην αρμονική συμβίωση των κατοίκων Ροδόπης.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]