Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί οι Τούρκοι έχουν βάλει στο μάτι την Παναγιά


Το νησάκι Παναγιά, στις Οινούσσες, έχουν βάλει στο στόχαστρο τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι. Κυρίως μετά τα γεγονότα στα Ίμια η Παναγιά είναι το νησί πάνω από το οποίο η τουρκική αεροπορία έχει κάνει τις περισσότερες υπερπτήσεις, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο. Υποστηρίζουν εξάλλου ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, αμφισβητούν πως είναι ελληνικά πολλά μικρά νησιά, όταν δεν λένε ότι είναι τουρκικά. Ποιος είναι, άραγε, ο στρατηγικός τους στόχος;

Όπως σημειώνει το thetoc.gr, παραβλέποντας και αγνοώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, στοχεύουν στη αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων για να προχωρήσουν στη συνέχεια στο μοίρασμα του Αιγαίου, όπως είναι η βασική τους επιδίωξη. Η Παναγιά, επειδή είναι κοντά στα τουρκικά παράλια, είναι σαν να μην υπάρχει για την Άγκυρα.


Το επεισόδιο με τον Πρόεδρο

Τον Ιούλιο του 2017 η τουρκική προκλητικότητα ξεπέρασε κάθε όριο παρενοχλώντας ακόμη και το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στη νήσο Παναγιά. Οι πιλότοι του ελληνικού ελικοπτέρου είχαν ακούσει τότε τουλάχιστον δύο φορές από τον ασύρματο προειδοποιήσεις ότι πετούν σε τουρκικό εναέριο χώρο! Οι Έλληνες πιλότοι συνέχισαν κανονικά την πορεία τους αγνοώντας τις προκλητικές προειδοποιήσεις των Τούρκων.

Υπενθυμίζεται δε ότι οι Οινούσες είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της περιβόητης τουρκικής επιχείρησης "Βαριοπούλα", η οποία είχε συνταχθεί το 2003 και είχε ως κύριο στόχο την πρόκληση πολεμικής σύρραξης με την Ελλάδα. Στο σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία κατηγοριών εναντίον της Ελλάδας για τουρκικό μαχητικό το οποίο θα καταρρίπτονταν στο Αιγαίο.

Μπαράζ υπερπτήσεων

Το μπαράζ προκλητικών υπερπτήσεων ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής, με τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας να πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα πάνω από τη νήσο Παναγιά και τις Οινούσσες.

Το ζεύγος των τουρκικών μαχητικών F-16 πέταξε λίγο πριν τις 11 το πρωί σε ύψος 17.000 ποδών πάνω από τη νήσο Παναγιά και σε ύψος 19.000 ποδών πάνω από τις Οινούσσες. Λίγα λεπτά αργότερα το ίδιο ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 προχώρησε σε νέα υπέρπτηση πάλι πάνω από τις Οινούσσες σε ύψος 33.000 ποδών.

Στη συνέχεια, ζεύγος τουρκικών μαχητικών τύπου F-16 που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, πέταξαν πάνω από τις Οινούσες (για τρίτη φορά σήμερα) και την Παναγιά (για δεύτερη φορά σήμερα) στα 21.000 πόδια, στις 12:47.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Η θεωρία των γκρίζων ζωνών

Οι Τούρκοι το λένε Πασά και θεωρούν ότι είναι δικό τους χρησιμοποιώντας τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών”. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη νησίδα του συμπλέγματος των Οινουσσών που βρίσκονται βορειοανατολικά της Χίου. Βρίσκεται ανατολικά των Οινουσσών, πολύ κοντά στα μικρασιατικά παράλια. Έχει έκταση 2,5 τ.χλμ.

Σημειώνεται ότι στην θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών βρίσκεται μόνιμα, τουρκική ακταιωρός, στην οποία συνεχώς ελληνική κανονιοφόρος επισημαίνει τις συνεχείς παραβιάσεις, των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Στο νησί υπάρχει το ελληνικό φυλάκιο της 96 ΑΔΤΕ, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες.

Οι μετανάστες

Στο παιγνίδι κυριαρχίας στο Αιγαίο οι Τούρκοι αξιοποιούν το θέμα της έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών. Συχνά, σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής φτάνουν μέχρι το νησάκι Παναγιά συνοδεύοντας φουσκωτό με πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς φυσικά να ενεργούν για την επαναπροώθησή τους αφού η τουρκική ακτοφυλακή συνήθως τους εντοπίζει από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]