Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αγώνας δρόμου με έπαθλο τη Λιβύη


Του Θοδωρή Γιάνναρου

Τρέχει και δεν φτάνει ο Σουλτάνος εκ Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ίδια ώρα που οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Τρίπολης! Έτσι, όπως φαίνεται, ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Τούρκου δικτάτορα είναι αυτήν τη στιγμή ο χρόνος και οι τελευταίες εξελίξεις που μάλλον τον ξεπερνούν!

Είναι γεγονός πως, πλέον, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης υπό τον Σάρατζ ζήτησε ήδη στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία του Ερντογάν, δίνοντάς του τροφή για τα απατηλά του όνειρα, περί αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που διαλύθηκε πριν από περίπου 100 χρόνια! Έτσι, την Πέμπτη, η Τουρκική Προεδρία ανακοίνωσε πως η Βουλή θα ψηφίσει στις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν τον Σάρατζ και την ισχνή κυβέρνησή του, απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια άμεση τουρκική στρατιωτική επέμβαση-εισβολή στη Λιβύη, αναμασώντας όπως πάντα την τουρκική καραμέλα πως... η Τουρκία στηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη και ότι οι εξωτερικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν... τις παράνομες οργανώσεις που μάχονται τη λιβυκή κυβέρνηση, με την οποία συμφώνησε (αυτό ξέχασε να το αναφέρει...) να σφετεριστεί τον ορυκτό πλούτο της χώρας και να τη χρησιμοποιήσει ως φθηνή μαριονέτα στα επεκτατικά του σχέδια, που θα βάλουν μπουρλότο στην Ανατολική Μεσόγειο!


Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι για τον Ταγίπ Ερντογάν και τους συμβουλάτορές του, η οριοθέτηση των συνόρων είναι μια απλή και άνευ ουσίας λεπτομέρεια... Με μερικές τυχαίες και αυθαίρετες μολυβιές στον χάρτη, τραβηγμένες μονοκοντυλιά, η Τουρκία αποκτά αμέσως αν θέλει, σύνορα και κοινά συμφέροντα ακόμα και με τη Μογγολία στην Άπω Ανατολή... Κάπως έτσι, σε τούρκικα χαρτιά, απέκτησε ξαφνικά συνοριογραμμή με τη Λιβύη, ξεχνώντας βέβαια πως ενδιαμέσως υπάρχουν κάποια άλλα σημαδάκια στον χάρτη, κατά κύριο λόγο της ελληνικής και της κυπριακής επικράτειας, που όμως είναι κάτι παντελώς αδιάφορο για τους Τούρκους αυτόκλητους νεο-διαμορφωτές των συνόρων στη λεκάνη της Μεσογείου. Εκεί βρήκαν πρόθυμους ιπποκόμους στους πολυδιασπασμένους και αποπροσανατολισμένους από τις συνεχείς, μετά το θάνατο του Καντάφι, εσωτερικές διαμάχες, Λιβύους.

Η ικανότητα των Τούρκων να εγείρουν εδαφικές και αλυτρωτικές αξιώσεις είναι σε κάθε περίπτωση γνωστή, συνεχής και θα 'λεγε κανείς... ιδιαίτερα προβλέψιμη. Το ότι είναι αποδεδειγμένα αβάσιμη, αστήρικτη και γελοία δεν έχει απολύτως καμία σημασία για εμάς τους Έλληνες, που οφείλουμε να αντιδράσουμε δυναμικά θωρακίζοντας αφενός την άμυνά μας για κάθε ενδεχόμενο, αλλά χτίζοντας συγχρόνως διεθνείς συμμαχίες και απομονώνοντας την Τουρκία στη γωνιά της!

Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να καταδείξουμε τη βαθιά κουταμάρα, αλλά και τον δόλο που κρύβεται επιμελώς πίσω από τα πυροτεχνήματα της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, ο οποίος ξεκίνησε μία παρτίδα σκάκι που νομοτελειακά θα χάσει... και τότε οι ίδιοι οι κόλακές του στην Τουρκία, μαζί με όλους τους άλλους ορκισμένους εχθρούς του, που ο ίδιος επιμελώς δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια της προσωπικής του χλιδής, θα τον φάνε κυριολεκτικά ζωντανό!

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]