Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

700 ιστορικοί με επιστολή τους ζητούν την παραπομπή Τραμπ


Της Isabel Togoh

Περισσότεροι από 700 ιστορικοί με μια καυστική ανοιχτή επιστολή τους προτρέπουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να προχωρήσει τη διαδικασία παραπομπής του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που τα μέλη του σώματος προετοιμάζονταν για τη σημερινή ιστορική ψηφοφορία επί των δύο άρθρων παραπομπής για "κατάχρηση εξουσίας” και για "παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου”.

Επικαλούμενη τα λόγια του Αλεξάντερ Χάμιλτον (σ.μ. ενός από τους Ιδρυτές Πατέρες των ΗΠΑ), η επιστολή αναφέρει ότι ο Τραμπ αντιπροσωπεύει τον τύπο του ανθρώπου που ο Χάμιλτον χαρακτήρισε ως αδίστακτο δημαγωγό, ο οποίος "δεν έχει αρχές στην προσωπική του ζωή, είναι απελπισμένος όσον αφορά την περιουσία του, θρασύς ως προς την ιδιοσυγκρασία του, ...δεσποτικός στη συμπεριφορά του”.

Η επιστολή προσθέτει επίσης ότι οι πράξεις του Τραμπ, "που διαπράχθηκαν τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της έρευνας της Βουλής των Αντιπροσώπων… καταδεικνύουν την πλήρη και σκόπιμη περιφρόνησή του για το κράτος δικαίου προκαλώντας "αλλεπάλληλα πλήγματα” στη συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοκρατία”.

Οι υπογράφοντες την επιστολή προειδοποιούν μάλιστα ότι η συνεχιζόμενη ασέβεια του Τραμπ στους θεσμούς αποτελεί "ξεκάθαρο και παρόντα κίνδυνο για το Σύνταγμα”.

Στους ιστορικούς που υπογράφουν την εν λόγω επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Medium, συγκαταλέγονται ο Ρόμπερτ Ντάλλεκ, υποψήφιος για το βραβείο Πούλιτζερ και συγγραφέας των βιογραφιών των Αμερικανών προέδρων Νίξον και Κένεντι, και η Μπρέντα Ουίνπλ, συγγραφέας του The Impeachers, το οποίο αναφέρεται στην παραπομπή του Άντριου Τζόνσον (σ.μ. πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ).

Ο Τραμπ πάντως, από την πλευρά του, έχει επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες περί παραβατικής συμπεριφοράς και έχει χαρακτηρίσει τη διαδικασία "απάτη” και "φάρσα”.


Το ιστορικό

Την προηγούμενη Δευτέρα, η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέδωσε μια έκθεση 658 σελίδων όπου περιγράφονται λεπτομερώς τα γεγονός στα οποία στηρίζονται οι δύο κατηγορίες που αποδίδονται στον πρόεδρο - για "κατάχρηση εξουσίας” και για "παρακώλυση του Κογκρέσου”. Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων, με πρόεδρο τον Τζέρι Νάντλερ, μέλος του σώματος, κατέληξε στις ανωτέρω κατηγορίες μετά από μήνες δημόσιων και κεκλεισμένων των θυρών ακροάσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας διερεύνησης για το εάν ο Τραμπ άσκησε πιέσεις στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν (σ.μ. πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και υποψηφίου των Δημοκρατικών για το χρίσμα) προς όφελος του ιδίου. Ο Τραμπ κατηγορείται ότι παρακράτησε στρατιωτική βοήθεια ύψους 391 εκατ. δολαρίων προκειμένου να πιέσει τον Ζελένσκι να τον βοηθήσει, καθώς και ότι προσπάθησε να εμποδίσει υψηλά ιστάμενους συνεργάτες του να καταθέσουν στο Κογκρέσο.

Η κρίσιμη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα οδηγήσει τον Τραμπ σε δίκη το 2020 από τη Γερουσία. Η πιθανή παραπομπή του Τραμπ, θα τον καταστήσει τον τρίτο Αμερικανό πρόεδρο που θα βρεθεί σε αυτήν τη θέση (μετά τον Μπιλ Κλίντον το 1999 και τον Άντριου Τζόνσον το 1868). Ωστόσο, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία αναμένεται να απαλλάξει τον Τραμπ από τις κατηγορίες.

Εν τω μεταξύ, εχθές, η Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής των Αντιπροσώπων συζήτησε για τους κανόνες διεξαγωγής της συζήτησης που θα προηγηθεί της ψηφοφορίας και όρισε το χρονοδιάγραμμα των εργασιών της ημέρας. Στη σημερινή διαδικασία, το μεγαλύτερο μέρος του σώματος της Βουλής, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Τραμπ, ωστόσο δύο μέλη των Δημοκρατικών, ο Τζεφ βαν Ντρου του Νιού Τζέρσεϊ (που αναμένεται να αλλάξει στρατόπεδο και να προσχωρήσει στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα) και ο Κόλιν Πίτερσον της Μινεσότα εκτιμάται ότι θα ταχθούν ενάντια στην πλειοψηφία. Ορισμένοι κεντρώοι βουλευτές, που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές του 2018, φέρονται επίσης να εξετάζουν ακόμη τη στάση που θα κρατήσουν, σκεπτόμενοι ότι η ψήφος τους μπορεί να επηρεάσει την επανεκλογή τους το 2020.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]