Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τετελεσμένα στη Μεσόγειο με δεκανίκι τη Λιβύη επιχειρεί η Άγκυρα


Του Νίκου Μελέτη

Την υπογραφή Μνημονίου για τις «θαλάσσιες δικαιοδοσίες» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας ανακοίνωσε η Άγκυρα, μετά από μια μυστηριώδη και αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαρράι με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση που έγινε στο προεδρικό γραφείο στο Ντολμαμπαχτσέ διήρκεσε περισσότερες από δυο ώρες και έγινε κεκλεισμένων των θυρών ,όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση οι δυο άνδρες υπέγραψαν δύο μνημόνια κατανόησης, το ένα για την «Συνεργασία σε Ασφάλεια και Άμυνα» και το άλλο για τους «Περιορισμούς σε θαλάσσιες δικαιοδοσίες». Αν και το δεύτερο MOU δεν είναι σαφές σε τι αναφέρεται, εικάζεται ότι αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που καταβάλει η Τουρκία εδώ και μήνες για να επιτύχει έναντι κυρίως στρατιωτικών ανταλλαγμάτων να αποσπάσει τη στήριξη της προσωρινής Λιβυκής κυβέρνησης για να προωθήσει την πιο ακραία διεκδίκηση της εις βάρος της Ελλάδας, την «κατοχύρωση» δηλαδή θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.


Αυτή η διεκδίκηση φέρνει την τουρκική υφαλοκρηπίδα ακόμη και νότια της Ιεράπετρας εξαφανίζοντας όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και στηρίζεται στην εντελώς αυθαίρετη και παράνομη θέση ότι κανένα νησί δεν έχει δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες έξω από τα χωρικά ύδατα του (η Κρήτη δηλαδή δεν έχει παρά μόνο την θαλάσσια ζώνη των 6 ν.μ.).


Η πρώτη φορά που έγιναν γνωστές οι κρούσεις της Τουρκίας προς την Τρίπολη ήταν κατά την επίσκεψη του υπουργού άμυνας Ακάρ στην Λιβύη πριν ένα χρόνο, όπου κατόπιν είχε παρουσιάσει και τους γνωστούς χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η Αθήνα είχε επιχειρήσει ορισμένες επαφές με τον υπουργό εξωτερικών της Λιβύης, αλλά φαίνεται ότι λόγω και των εκλογών είχαν ατονήσει οι επαφές αυτές. Πλέον, μετά και την υπογραφή του συγκεκριμένου MOU υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ζητηθούν άμεσα εξηγήσεις από το καθεστώς της Τρίπολης και να διαμηνυθεί και στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ, ότι η Ελλάδα θα μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση για βοήθεια, διπλωματική, στρατιωτική, οικονομική προς την Λιβύη εάν δεν ανακληθεί κάθε απόφαση η συμφωνία η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος της ομαλότητας στην Μεσόγειο, καθώς η σύμπραξη της Λιβύης στα σχέδια της Τουρκίας αποτελεί εχθρική ενέργεια εις βάρος της Ελλάδας.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]