Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το μεταναστευτικό αλλάζει την πολιτική ατζέντα


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα επιβεβαιώνουν όλο και πιο ξεκάθαρα ότι η ατζέντα των προβληματισμών και ανησυχιών της κοινωνίας έχει αρχίσει να αλλάζει.

Μέχρι πρόσφατα, το οικονομικό ήταν το νούμερο ένα ζητούμενο. Η βασική εστία είτε ανησυχίας, είτε προσδοκίας. Και ήταν εύλογο, άλλωστε, οι πολιτικές διαμάχες να επικεντρώνονται ακριβώς εκεί. Στη διαχείριση της οικονομίας και στο μεγάλο στοίχημα της αποδοχής από την κοινωνία του προτεινόμενου οικονομικού μοντέλου. Σήμερα το κέντρο βάρους φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αλλάζει. Και να περνά από την οικονομία σε ένα άλλο κρίσιμο θέμα. Στο μεταναστευτικό.

Όχι βέβαια ότι η... τσέπη δεν μετράει. Κυριαρχούν στην καθημερινότητα τα οικονομικά προβλήματα και ο αγώνας επιβίωσης. Και προφανώς οι επιλογές σε μέτωπα όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό κλπ παίζουν καθοριστικό ρόλο. Και είναι γεγονός ότι οι μέχρι τώρα επιλογές της κυβέρνησης στα μέτωπα αυτά έχουν γίνει δεκτές με θετικά συναισθήματα από μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ίσως αυτή ακριβώς η βελτίωση να έχει συμβάλει και στην άμβλυνση της επιρροής της οικονομίας ως μείζον θέμα προβληματισμού της κοινωνίας. Υπάρχει μία σχετική αισιοδοξία.


Εκεί όμως που δεν υπάρχει αισιοδοξία αλλά αντίθετα μεγάλη ανησυχία, είναι το μεταναστευτικό. Και η ανασφάλεια καθημερινά μεγαλώνει. Και προς το παρόν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί δεν φαίνεται να έχουν καθησυχάσει ή να έχουν θεωρηθεί επαρκή. Τουλάχιστον προς το παρόν. Και προφανώς δεν είναι τυχαίο που σε πρόσφατες έρευνες το μεταναστευτικό φιγουράρει στην πρώτη θέση του ενδιαφέροντος.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι το μεταναστευτικό και η διαχείρισή του θα είναι και το μείζον διακύβευμα στην επόμενη πολιτική αντιπαράθεση, όποτε και αν αυτή συμβεί. Μέχρι τώρα, τις πολιτικές εξελίξεις τις έκρινε η... τσέπη. Η οικονομία και η προσδοκία ή η απογοήτευση κατά περίπτωση. Ακόμα και οι Πρέσπες που προκάλεσαν έντονη αντίδραση σε σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας δεν επισκίασαν τελικά εκλογικά την σημασία της οικονομίας στις επιλογές των ψηφοφόρων. Η οικονομία καθόρισε τις τελευταίες εκλογές και η απόγνωση από την δυσβάσταχτη υπερφορολόγηση. Αυτή βάρυνε...

Σήμερα όμως ήδη έχει αρχίσει να συντελείται μία μεγάλη ανατροπή. Η επιτυχία της κυβέρνησης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον όχι μόνο από την αποτελεσματικότητά της στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, όπου έχει και πλεονέκτημα αλλά από την επιτυχία ή μη της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Εκεί θα γίνει το crash test της. Το μεταναστευτικό αποτελεί ήδη και το πρώτο "αγκάθι" σε μία κατά τα άλλα συντριπτική υπεροχή και αποδοχή του πρωθυπουργού. Και είναι σαφές ότι πολλά θα εξαρτηθούν στο εγγύς αλλά και στο απώτερο μέλλον από τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό. Σε όλα τα επίπεδα και προς κάθε κατεύθυνση.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]