Η Μέρκελ λύνει τον «γόρδιο δεσμό» του μεταναστευτικού στην ΕΕ;
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Και όμως κάτι κινείται στο “καυτό” θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος. Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τί μέλλει γενέσθαι, ειδικά όταν η Ευρώπη δείχνει να έχει στυλώσει τα πόδια της και να μην δέχεται κανέναν επιμερισμό των βαρών. Παρότι λοιπόν επισήμως οι ευρωπαίοι εταίροι δηλώνουν ανυποχώρητοι, στο παρασκήνιο φαίνεται πως η εικόνα είναι μάλλον διαφορετική. Λίγες εβδομάδες μετά την πρωτοβουλία του Γερμανού υπουργού εσωτερικών Ζεεχόφερ , μία νέα πρόταση πάλι το Βερολίνο έκανε την εμφάνισή της στις Βρυξέλλες.
Με την μορφή non paper, η Γερμανία διακινεί στην βελγική πρωτεύουσα, η οποία αποτελεί το κέντρο των διαβουλεύσεων, μία νέα πρόταση. Σύμφωνα με το περιοδικό politico πρόκειται για ένα 4σελίδο έγγραφο που ουσιαστικά δεν αποτελεί κάτι παραπάνω από μία “βάση προς συζήτηση”. Οπως επισημαίνει το περιοδικό η πρόταση αυτή περιλαμβάνει υποχρεωτικό σύστημα κατανομής προσφύγων με πληθυσμιακή αναλογικότητα και οικονομικά φίλτρα. Η Γερμανία πάντως δεν κρύβει την πρόθεσή της να θέσει το θέμα σε διαβούλευση στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων τον Φεβρουάριο του 2020. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Βερολίνο αναλαμβάνει το επόμενο εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, στοιχείο που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για τις επερχόμενες εξελίξεις.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο έγγραφο η γερμανική πρόταση βασίζεται στον επανασχεδιασμό της αρχικής διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων, που θα γίνεται μέσα σε μερικές εβδομάδες στη χώρα άφιξης. Σε αυτό το σημείο πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν την κινητικότητα του γερμανικού παράγονται με δύο στοιχεία της ελληνικής δραστηριότητας για το συγκεκριμένο θέμα.
Από την μία το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου, όταν και μερικές εβδομάδες αργότερα ήρθε στο φως η πρωτοβουλία Ζεεχόφερ και από την άλλη οι πρόσφατες αλλαγές στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, με το κλείσιμο δομών και τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων, καθώς και οι αποφάσεις για τον επαναπροσδιορισμό και επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.
Με άλλα λόγια δηλαδή όλα αυτά δείχνουν μεταξύ τους να συνδέονται χωρίς αυτή την στιγμή να μπορεί κάποιος να το πει με βεβαιότητα. Υπάρχουν μάλιστα και εκείνοι που θεωρούν ότι οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει η Ευρώπη το μεταναστευτικό έχουν ήδη λίγο πολύ αποφασιστεί και αυτό που απομένει είναι η τελική διαμόρφωση του πλαισίου, κάτι που πιθανόν να συμβεί επί γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ.
Με φόντο λοιπόν και αυτή την τελευταία εξέλιξη με το non paper του Βερολίνου, εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο. Στην αγγλική πρωτεύουσα θα βρεθούν όλοι οι “παίχτες” γύρω από το ίδιο τραπέζι σε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για επί της ουσίας συζητήσεις. Μέρκελ, Μακρόν, Ερντογάν αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν, αν και μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται καμία τέτοιου είδους συνάντηση.
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...