Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γόρδιος δεσμός το Μεταναστευτικό, «πάγος» στις μετεγκαταστάσεις


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Χωρίς αμφιβολία αναδεικνύεται ως το νούμερο ένα πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δείχνει ήδη ότι θα αποτελέσει ένα από το μεγαλύτερα στοιχήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πως από την έκβαση του θα κριθούν πολλά ως προς την λειτουργία της ίδιας της κυβέρνησης.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι σε σχέση με τις αφίξεις τους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης:

- Τον Αύγουστο έφτασαν τις 8.000

- Τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τις 11.000

- Τον Οκτώβριο τις 9.500.

Όταν σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο προσθέσεις και το γεγονός ότι την αντίστοιχο περίοδο οι μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα από τα νησιά υποδοχής ανήλθαν μόλις στις 8.000-9.000, τότε γίνεται αντιληπτό και το μέγεθος του προβλήματος. Στις περίπου 120 μέρες διακυβέρνησης Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αφίξεις μεταναστών παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις με το αντίθετο να παρατηρείται στις αντίστοιχες των προσφύγων.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ήδη ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Αντέννα παραδέχτηκε πως χρειάστηκαν να υπάρξουν προσαρμογές στην μεταναστευτική πολιτική, από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά από την 7η Ιουλίου.


Κομβική παράμετρος σε αυτή την έτσι και αλλιώς δυσεπίλυτη εξίσωση είναι οι παρατηρούμενες αντιδράσεις πολλών τοπικών κοινωνιών στην πιθανότητα μετεγκατάστασεις προσφύγων, στοιχείο που φτάνει μέχρι και τα “ραντάρ” του Μεγάρου Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό και με προφανή στόχο τον κατευνασμό από την μία αλλά και την επιτάχυνση της αποσυμφόρησης των νησιών από την άλλη, στην κυβέρνηση το προσεχές διάστημα θα επιμείνουν στην οδό της ενημέρωσης των πολιτών μέσα από στοχευμένες δράσεις κυρίως σε τοπικό επίπεδο.

Αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας θα είναι περαιτέρω ενεργοποίηση των συναρμόδιων υπουργών αλλά και των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ που εκλέγονται σε περιοχές που εμπλέκονται.

Μέχρι και την Παρασκευή πάντως οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων στην ενδοχώρα έχουν ουσιαστικά “παγώσει” όχι εξαιτίας των αντιδράσεων αλλά για τεχνικούς λόγους. Ο διαγωνισμός για τα ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες “έκλεισε” στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και πριν από μερικές ώρες άνοιξαν οι προσφορές. Οπως είπε στο liberal.gr στέλεχος που γνωρίζει καλά τη διαδικασία μέσα στις επόμενες τρεις μέρες τα διαδικαστικά θα έχουν ολοκληρωθεί και θα αρχίσει εκ νέου η μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η όλη διαχείριση μοιάζει κάτι με “πορεία στα τυφλά”, μια και εν πολλοίς η Ελλάδα εξαρτάται από τις ορέξεις του Τούρκου πρόεδρου πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος μέσα σε μία πρόταση εξέφρασε την αβεβαιότητα που επικρατεί.

«Τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουμε καταγράψει έντεκα με δώδεκα δηλώσεις ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων, ότι αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει, θα κατακλυστούν οι ευρωπαϊκές χώρες με πρόσφυγες και γι' αυτό πρέπει να ετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια, αυτό οφείλει να κάνει κάθε κράτος», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην 4η ευρω-αραβική σύνοδο.

Παρότι η νέα κυβέρνηση λοιπόν προχωρά μάλλον ικανοποιητικά στο πεδίο της οικονομίας, το μεταναστευτικό αποτελεί “ωρολογιακή βόμβα” στα θεμέλια της , πριν καλά καλά περάσουν, οι πρώτες έξι μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]