Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τραμπ: Στήριξη στην Τουρκία αλλά και στους... Κούρδους μαχητές!


Ανίκανος να διαχειριστεί τη νέα κρίση που ο ίδιος δημιούργησε καταστρέφοντας την αξιοπιστία των ΗΠΑ

Με συνεχόμενα tweets ο Ντόναλντ Τράμπ επανέρχεται στο θέμα της Τουρκίας και των Κούρδων της Συρίας προκαλώντας νέα ερωτήματα σχετικά με τη στάση του αφού από τη μία χαρακτηρίζει την Άγκυρα, εν όψει της συνάντησης που θα έχει με τον Τ. Ερντογάν, στις 13 Νοεμβρίου, ως ισχυρό σύμμαχο και από την άλλη προειδοποιεί για επιπτώσεις στην οικονομία και την τουρκική λίρα. Την ίδια στιγμή χαρακτηρίζει του Κούρδους μαχητές ως φίλους υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα τους εγκαταλείψουν.

Η νέα αυτή παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ μέσω του twitter δείχνει την πρόθεσή του να μην λάβει κάποια ξεκάθαρη θέση αφήνοντας παράλληλα «χώρο» στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν να κινηθούν εντός της ζώνης της Συρίας, στέλνοντας όμως και μηνύματα περί στήριξης των Κούρδων μαχητών.

Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία έχουν αναγκάσει τον Ντ. Τράμπ να προβαίνει σε αντιφατικές δηλώσεις που έχουν στόχο να ηρεμήσουν το κλίμα στις ΗΠΑ. Και αυτό διότι οι αντιδράσεις προέρχονται και από τους Ρεπουμπλικάνους και μάλιστα από στελέχη που θεωρούνται ως στενοί φίλοι και συνεργάτες του.


Το ενδεχόμενο να κατατεθεί νομοθετική πρόταση προκειμένου να ακυρωθεί η απόφασή του ήταν και η αφορμή να «απειλήσει» την Τουρκία με «οικονομική καταστροφή» εάν υπερβεί τα όρια κατά την εισβολή στη Συρία. Όρια που όμως είναι αδιευκρίνιστα και όπως ο ίδιος ανέφερε θα τα κρίνει ο ίδιος ο Ντ. Τράμπ μέσα από τη «σοφία» που διαθέτει.

Σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανήλθε και αφού ανακοίνωσε τη συνάντηση που θα έχει με τον Τ. Ερντογάν προχώρησε σε διθυραμβικές δηλώσεις για την Τουρκία

«Τόσοι πολλοί άνθρωποι ξεχνούν ότι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην πραγματικότητα, οι Τούρκοι κατασκευάζουν το κομμάτι του ατσάλινου σκελετού των δικών μας F-35 .Ήταν επίσης καλό που συνεργαστήκαμε, γιατί με βοήθησαν να σώσω πολλές ζωές στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας» ανέφερε για να συνεχίσει:

«Είναι επίσης καλοί στο να συναλλάσσεται κανείς μαζί τους… Επιπλέον, και το σημαντικότερο, θυμηθείτε ότι η Τουρκία είναι ένα σημαντικό και ταμειακώς ενήμερο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ».

Αμέσως μετά όμως επανήλθε στο θέμα με αναφορές στους Κούρδους.

Μπορεί να βρισκόμαστε σε φάση αποχώρησης από τη Συρία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε εγκαταλείψει τους Κούρδους, οι οποίοι είναι ιδιαίτεροι άνθρωποι και υπέροχοι μαχητές. Το ίδιο πολύ καλή είναι και η σχέση μας με την Τουρκία, εταίρο μας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει ήδη μεγάλο κουρδικό πληθυσμό»

Και στο σημείο αυτό επανέλαβε και τις απειλές κατά της Τουρκίας λέγοντας: «οποιαδήποτε απρόκλητη ή άσκοπη στρατιωτική ενέργεια θα είναι καταστροφική για την οικονομία της και για το πολύ εύθραυστο νόμισμά της».

Επί της ουσίας ο Ντ. Τράμπ με τις συνεχείς από χθες αναφορές του επιχειρεί να δημιουργήσει τις συνθήκες που και στους Τούρκους θα επιτραπεί η υλοποίηση της προαναγγελθείσας εισβολής και θα αποφύγει περαιτέρω κατηγορίες περί «εγκατάλειψης» των Κούρδων μαχητών που σήκωσαν το βάρος της μάχης κατά του ISIS.

Βέβαια η αντίδραση εντός των τειχών στις ΗΠΑ θα φανεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες και θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Σε διεθνές επίπεδο η Ευρώπη δείχνει να δυσφορεί για τις εξελίξεις, ενώ η Ρωσία του Βλαντιμιρ Πούτιν εμφανίζεται να είναι εκ των ευνοημένων από την αμερικανική αποχώρηση.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ειναι πιο ναρκισσιστης ακομα και απο τον Βαρουφακη!

    Οταν τετοια ατομα αποκτουν πολιτικη εξουσια γινονται πολυ επικινδυνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]