Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: «Πράσινο φως» της Βουλής για την επιχείρηση στη Συρία


Την έγκρισή της για παράταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και τη Συρία, για ακόμα ένα χρόνο, έδωσε σήμερα η τουρκική βουλή, υιοθετώντας την πρόταση που είχε καταθέσει χτες, Δευτέρα, ο πρόεδρος Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την παράταση ενός έτους της εξουσιοδότησής του στην κυβέρνηση να εκτελεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία, δηλαδή έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει η στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, στη Συρία, την οποία σχεδιάζει η Άγκυρα.

Τον Οκτώβριο του 2014 η τουρκική Βουλή ενέκρινε την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο εξωτερικό και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Τουρκία. Η εντολή είχε διάρκεια ισχύος ενός έτους, και έκτοτε εγκρίνεται ετησίως η παράτασή της από το 2015.


«Θα συνεχίσουμε τη μάχη ανατολικά του Ευφράτη»

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της χώρας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η Τουρκία είναι το μόνο κράτος μέλος του NATO που πολεμά ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, υπογραμμίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της θα συνεχίσουν την μάχη τους στα ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.

Συγκεκριμένα, σε αναρτήσεις του στο twitter, το υπουργείο τονίζει ότι η Τουρκία «έχει υποφέρει περισσότερο από τις αιματηρές επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης ISIS και την έχει πολεμήσει εντός και εκτός συνόρων», προσθέτοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν την μάχη τους.

Αποφασισμένη να προχωρήσει την στρατιωτική επιχείρηση η Άγκυρα

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις τους σήμερα, υψηλόβαθμοι τούρκοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, για τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας».

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Άκσοϊ, σε γραπτή του δήλωση υπογράμμισε πως το να λαμβάνει η χώρα του μέτρα που επιβάλλει η εθνική της ασφάλεια εναντίον σε κάθε μορφής τρομοκρατικής απειλής από τη Συρία, συνιστά θεμελιώδες δικαίωμά της που απορρέει από το διεθνές δίκαιο.

«Η Τουρκία καθαρίζοντας τα ανατολικά του Ευφράτη από τους τρομοκράτες, είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει τη ζώνη ασφαλείας με σκοπό να προστατέψει την δική της ασφάλεια και να διασφαλίσει παράλληλα τη γαλήνη, την ειρήνη και τη σταθερότητα της Συρίας. Με τον τρόπο αυτό θα αρθεί και μια σοβαρή απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Συρίας και θα εδραιωθεί μια ισχυρή βάση ώστε στο μέλλον να μην επανεμφανιστεί το ISIS ή κάποιο παρόμοιο πρόβλημα», ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, αφού επισήμανε πως 370 χιλιάδες πρόσφυγες από την Τουρκία έχουν επιστρέψει εθελούσια στις ασφαλείς περιοχές του Ευφράτη και του Αφρίν, υπογράμμισε ότι «τώρα έπεται η δημιουργία της ζώνης ασφαλείας στα ανατολικά του Ευφράτη. Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν τα νότια σύνορα της και θα διασφαλίσει την ευκαιρία στους Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία να επιστρέψουν στη χώρα τους».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα κινηθεί με απειλές. Όταν όμως τίθεται θέμα για την ασφάλειά της, όπως τονίζει πάντοτε και ο Πρόεδρος Ερντογάν, η Τουρκία καθορίζει τον δικό της δρόμο, λύνει η ίδια τα προβλήματά της και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας με την εγκαθίδρυση ενός τρομοκρατικού καθεστώτος δίπλα από τα σύνορά της. Όποιο και αν είναι το τίμημα».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]