Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα Σκόπια και η 17η Οκτωβρίου


Για να αποφύγουμε παρανοήσεις θα σταθούμε στις ημερομηνίες και το διακύβευμα. Στις 17-18 Οκτωβρίου αποφασίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αν θα δοθεί το πράσινο φως σε Σκόπια και Τίρανα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη. Την τελευταία φορά που το θέμα είχε έρθει προς συζήτηση, τον Ιούνιο του 2019, ήταν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, που απέτρεψαν τη θετική έκβαση για τα Σκόπια.

Έκτοτε μεσολάβησαν οι εκλογές του Ιουλίου του 2019. Όπου με συντριπτικές διαφορές της τάξης του 20-25%, η Νέα Δημοκρατία υπερίσχυσε του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη πλειοψηφία των νομών της Μακεδονίας, ενώ ήταν αναντίρρητα η στάση της έναντι των Πρεσπών, που έδωσε καίρια ώθηση στην εκλογική επιτυχία, στο σύνολο της Επικράτειας. Μετά ξεκινά η αμηχανία. Διάσπαρτα ψελλίσματα περί των υποχρεώσεων για τήρηση των διεθνών συμφωνιών, όπως επίσης και η ρητή δήλωση-δέσμευση του σημερινού Πρωθυπουργού, ότι θα αξιοποιήσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μετριάσει τις δυσμενείς συνέπειες από τις Πρέσπες, ενόψει και του καημού των Σκοπίων να ενταχθούν στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Που μεταξύ άλλων όταν και εφόσον ολοκληρωθεί θα περιλαμβάνει τη Μακεδονική ως γλώσσα της Ενωμένης Ευρώπης!

Τα περιθώρια ελιγμών για να αποφύγουμε την απομόνωση της χώρας, στην παρούσα μάλιστα χρονική περίοδο, είναι στενά. Όχι όμως και ανύπαρκτα. Απαιτείται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και όσοι βέβαια κατέχουν τους θώκους της ηγεσίας του να εμφανιστούν με καταγεγραμμένα περιστατικά και περιπτώσεις που οι Σκοπιανοί παραβιάζουν και αυτές ακόμα τις Πρέσπες. Να καταδείξουν μάλιστα ότι δεν έχουν αναλάβει ούτε και τις αναγκαίες πρωτοβουλίες συμμόρφωσής τους, κατά το μεταβατικό στάδιο που σχετικά προβλέπεται. Άσκηση δύσκολη αφού η ίδια η λεγόμενη συμφωνία προβλέπει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς. Αλλά και απαραίτητη, ως ελάχιστη απόδειξη λόγων και έργων και ως θεμελιώδες τεστ της ικανότητας των ανθρώπων που έχουν αναλάβει τις τύχες της εξωτερικής πολιτικής. Σε αντίθετη περίπτωση τα Σκόπια ‘αντουφέκιστα’ θα έχουν περάσει ένα σπουδαίο κατώφλι και θα επιχαίρουν χωρίς να έχουν προβεί σε οιαδήποτε παραχώρηση. Και θα χτίζουν αμέριμνα την ‘μακεδονική τους ταυτότητα και γλώσσα’, σκυλεύοντας το όνομα και τα ιερά του Ελληνισμού.


Ελπίδα να ανασχεθεί η αρνητική αυτή εξέλιξη, χωρίς βέβαια να εξασφαλίζει επ’ άπειρον πίστωση χρόνου, είναι το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας να εμείνει στις αντιρρήσεις του για Σκόπια και Τίρανα και ο Μακρόν να μην αναθεωρήσει τις απόψεις του για αποφυγή περαιτέρω Ευρωπαϊκής διεύρυνσης, πριν την εσωτερική αναμόρφωση θεσμών. Πικρό παράθυρο ελπίδας αλλά και κόλαφος στη σοβαρότητά μας ως οργανωμένου κράτους, η στάση των Βουλγάρων που διακήρυξαν ότι η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Σκοπιών δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της Βουλγαρικής Ιστορίας! Και ως τέτοια εννοούν την αξίωσή τους να αποδεχθούν οι Σκοπιανοί ότι ο πρωτεργάτης του Ίλιντεν, του λίκνου δηλαδή των κομιτατζίδικων αναφορών και των διώξεων σε βάρος του Ελληνισμού, ο Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος και όχι Μακεδόνας! Ειδάλλως θα κάνουν τη ζωή των Σκοπιανών δύσκολη. Για ένα πρόσωπο. Όταν εμάς μας κλέβουν την ψυχή της Ιστορίας μας και του εθνικού μας προσδιορισμού! Την απόφαση αυτή την ανακοίνωσε η Βουλγάρα Αντιπρόεδρος, μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν την περασμένη Δευτέρα ο Βούλγαρος Πρόεδρος, ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός, οι δυο αναπληρωτές του και οι επικεφαλής των επιτροπών του Κοινοβουλίου. Πραγματικός ξεσηκωμός. Την ίδια ώρα που οι ‘αρμόδιοι’ στη χώρα μας εξαντλούνται σε προεκλογικά, όπως μέχρι τώρα φαίνεται, καμώματα τύπου Ζήκου (από τον μπακαλόγατο).

Στην περίπτωση των Βουλγάρων που μόνο μελαγχολία και αγανάκτηση, μπορεί να μας προκαλεί σημαντική είναι και η λεπτομέρεια που αφορά τον χώρο ταφής του Ντέλτσεφ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1903. Η σωρός του βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια, όπου μεταφέρθηκε από τη Σόφια, όπου ήταν θαμμένος, τον Οκτώβριο του 1946. Και όλα αυτά με εντολή των ινστρουχτόρων της Σοβιετικής Προπαγάνδας, που με σχέδιο και επιμονή εξύφαιναν τα Μακεδονικά μυθεύματα και την απόσπαση της Μακεδονίας από τον εθνικό κορμό. Περίτρανη απόδειξη του Ρωσικού Πανσλαβισμού, που κατά τα άλλα απορρίπτει τις Πρέσπες και που σήμερα οι αφελείς ξορκίζουν για να δικαιολογήσουν την ανάγκη ένταξης των Σκοπίων στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και να τους υπονομεύσουν σε διαρκή βάση. Κάτι σαν τους τρομοκράτες που υπονομεύουν το κράτος δικαίου μέσα από τα ίδια τα προτερήματα που τους παρέχει. Λησμονούν την περίπτωση της Σερβίας που εμφανίστηκε ως απόλυτα φιλοδυτική, αλλά δεν παρέλειψε να ανταποκριθεί στα κελεύσματα του Ευρωασιατικού Οικονομικού Συμφώνου. Για να πιέσει και την Ευρώπη αλλά και να υπενθυμίσει τους άρρηκτους σε Ιστορική διάρκεια δεσμούς των Σλαβικών λαών. Κατά τα άλλα η 17η Οκτωβρίου απέχει δύο εβδομάδες.

Ειδικός συνεργάτης
AntiNews



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]