Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκστρατεία προπαγάνδας από την Άγκυρα για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ


Η Τουρκία παρουσιάζεται αποφασισμένη να προχωρήσει ετσιθελικά με γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ παράλληλα επιχειρεί διά διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης να τετραγωνίσει τον κύκλο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος".

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεκινήσει μια ενημέρωση ξένων κυβερνήσεων και Οργανισμών για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Την εκστρατεία έχει αναλάβει ο Τούρκος πρέσβης Çagatay Erciyes, (Director General for Bilateral Political & Maritime-Aviation-Border Affairs, MFA), ο οποίος ταξιδεύει σε διάφορες πρωτεύουσες.

Στην παρουσίαση, ημερομηνίας 17 Σεπτεμβρίου 2019, η Τουρκία παρουσιάζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνες και γεωτρήσεις στη δική της υφαλοκρηπίδα (δυτικά της Κύπρου που είναι το γεωτρύπανο "Πορθητής"). Την ίδια ώρα, φαίνεται να έχει πρόβλημα εάν οι δραστηριότητες από την Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος παγώσουν με δική τους απόφαση.


Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι διά των οριοθετήσεων θέτει και την αξίωση της Άγκυρας "για όλα στο τραπέζι" αναφορικά με τη μορφή της λύσης.


Στην παρουσίαση των τουρκικών θέσεων σημειώνονται και τα εξής:

-Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων με όλες τις γειτονικές χώρες εκτός από τους Ελληνοκύπριους.

-Η οριοθέτηση στα δυτικά του νησιού θα πρέπει να γίνει μετά την συνολική λύση του κυπριακού ζητήματος (εδώ θέτει τρεις επιλογές: ομοσπονδιακή, συνομοσπονδιακή ή δύο κράτη).

-Τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ως συνιδιοκτήτων, θα πρέπει να τύχουν εγγύησης από ΤΩΡΑ.

-Η τουρκοκυπριακή πρόταση συνεργασίας της 13ης Ιουλίου 2019 είναι στο τραπέζι και είναι καλή βάση για λύση.

Στην ενημέρωση επεξηγείται και η τουρκοκυπριακή πρόταση.

Η Άγκυρα κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία επειδή "μονομερώς" προχώρησε στην ανακήρυξη ΑΟΖ με γειτονικές χώρες.

Χωρίς να παραλείπει να κατηγορήσει την Ε.Ε. για τη στήριξη που παρέχει στις "υπερβολικές" αξιώσεις της Ελλάδος και της Κύπρου, η Τουρκία αναπτύσσει ένα ολόκληρο αφήγημα για να αποδείξει ανεπιτυχώς ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, παραπέμποντας σε Κύπρο και Καστελόριζο.

Στην ενημέρωση, που έχει μορφή power point, παρουσιάζονται χάρτες με την κατάληψη της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και της θαλάσσιας περιοχής της Ελλάδος.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]