Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έξαρση στην τουρκική προκλητικότητα με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο


Της Νίκης Ζορμπά

Δεν έχει παρέλθει καν μια εβδομάδα από την κρίσιμη συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις και να επανεκκινήσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού με την τουρκική πλευρά να βρίσκεται σε έξαρση προκλητικής ρητορικής και κινήσεων.

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Αμύνης Χουλουσί Ακάρ προβαίνει πλέον καθημερινά σε εμπρηστικές δηλώσεις με κοινό παρανομαστή την επίδειξη ισχύος της Άγκυρας.

Συνεχίζοντας την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα και έχοντας στο πλευρό του - για προφανείς συμβολικούς λόγους- σύσσωμη την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Ακάρ χθες επανέλαβε (για τρίτη ημέρα διαδοχικά) την "προειδοποίησή" του σε Αθήνα και Λευκωσία να μην τολμήσει κανείς να δοκιμάσει τη δύναμη της Τουρκίας, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται για "απειλή".

Η προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προκλητικά εμφανής όπως αποκαλύπτουν οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που συνεχίζουν να στέλνουν με αδιάκοπη ένταση απειλητικά σινιάλα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΘΑ μόλις χθες από τα κατεχόμενα, συνέχισε με δηλώσεις του τα πολεμικά νεύματα εν είδει προειδοποίησης στην ελληνική πλευρά.


"Η Τουρκική Δημοκρατία και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι χρειαστεί και αυτό να το γνωρίζουν όλοι", είπε ο Ακάρ σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο ενώ έκανε ξανά μνεία (σε συνέχεια των κυριακάτικων δηλώσεών του) στη "Γαλάζια Πατρίδα", 
μιλώντας για περιοχή 462 χιλιομέτρων όπου περιλαμβάνεται θάλασσα και ουρανός.

"Έχουμε δικαιώματα που καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και αναμένουμε από τους συνομιλητές και γείτονές μας να τα σεβαστούν. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε να προχωρήσουμε", 
δήλωσε εν κατακλείδι.

Με φόντο τις προσπάθειες μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού, που είχαν παγώσει μετά το ναυάγιο στο Κρα-Μοντανά, ο Χ. Ακάρ επιχείρησε να βάλει και το πλαίσιο της τουρκικής πλευράς:
"Η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα με την Αγγλία, είναι εγγυήτριες δυνάμεις και αν χρειαστεί να την προστατεύσει θα ασκήσει ξανά τα δικαιώματα της που απορρέουν από τη συγκεκριμένη συνθήκη. Κάναμε τα πάντα σε ευθυγράμμιση με τις συμφωνίες εγγύησης και συμμαχίας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Κανείς δεν πρέπει να επιχειρήσει να τις καταργήσει, δεν είναι δυνατό, θα είναι μια μάταιη προσπάθεια. Η Κύπρος είναι ο εθνικός μας σκοπός. Όλοι θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό, μην κάνουν λάθος".
Τα ηνία στην Κύπρο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πολίτη Κύπρου ο οποίος επικαλείται ελληνικές πηγές:
"Δεν θα πρέπει να αναμένεται να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση τα ηνία σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ούτε αναμένεται να δούμε κινήσεις πρωτοβουλίας όπως αυτές που είχε αναλάβει ο πρώην ΥΠΕΞ επί διακυβέρνησης Τσίπρα, Νίκος Κοτζιάς.
Κυρίαρχο μέλημα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και τον δημόσιο τομέα. Ήδη έχει προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσης για την άρση του ασύλου στα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να μπει σε πιο ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Το στοιχείο αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως το Κυπριακό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς αν όλα κυλήσουν ομαλά θα κληθεί το επόμενο διάστημα να συμμετάσχει σε εντατικές διαβουλεύσεις, με στόχο την ουσιώδη εμπλοκή που να οδηγεί σε μια συνολική επίλυση".
Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει", λέει η γνωστή παροιμία. Και η Τουρκία γαβγίζει. Γαβγίζει πάρα πολύ. Δείτε, για παράδειγμα, το Ισραήλ. Δαγκώνει, αλλά δεν γαβγίζει. Δεν λέω ότι πρέπει να εφησυχάζουμε (άπαγε απ' εμού η βλασφημία!), αλλά ας μην πανικοβαλλόμαστε με την δήλωση τού κάθε Τούρκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]