Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ υποβαθμίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε... κοινότητα


Στη Κοινή δήλωση για την Υπουργική Συνάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά δέσμευση των ΗΠΑ που πέρασε σχεδόν ασχολίαστη αν και δημιουργεί νέα δεδομένα στο κυπριακό ζήτημα. 
 
Το κείμενο της ακόλουθης δήλωσης διαδόθηκε από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και μεταξύ άλλων τονίζει: 

« Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κώστας Χατζηδάκης, της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γεώργιος Λακκοτρίπης, του Κράτους του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς και ο Βοηθός Υφυπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Φράνσις Φανόν, συναντήθηκαν σήμερα (7/8/19) στην Αθήνα αναφορικά με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


Ο κ. Fannon υπογράμμισε την αυξανόμενη και απτή υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός δομημένου τετραμερούς μηχανισμού συνεργασίας που επικεντρώνεται σε θέματα ενέργειας…

Οι Υπουργοί και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία των χωρών τους και τη δημιουργία ενός Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Οι Υπουργοί και οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την πλήρη υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διερεύνηση και ανάπτυξη των φυσικών πόρων της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και εκφράζουν την ανησυχία τους για τα πρόσφατα προκλητικά βήματα που έχουν ξεκινήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαίωσαν επίσης τη θέση τους ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού πρέπει να κατανέμονται ισότιμα ​​μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν την έντονη υποστήριξή τους στα δικαιώματα των κυρίαρχων κρατών προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ επιβεβαίωσαν την υποστήριξη των χωρών τους για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med, έργο μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επίσης δημιουργεί μια στρατηγική σύνδεση μεταξύ της Ευρώπης και του Ισραήλ…. » »The United States also reaffirmed its position that the island’s oil and gas resources should be shared equitably between both communities in the context of an overall settlement».

»Οι ΗΠΑ επαναβεβαίωσαν τη θέση τους » δηλ. είναι μια θέση διακηρυγμένη και γνωστή στους εταίρους τους ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κύπρου (πετρέλαιο-αέριο) θα πρέπει να κατανεμηθούν ισότιμα στις 2 κοινότητες. Με την μόνη διαφορά ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ένα κράτος η Κυπριακή Δημοκρατία επίσημα αναγνωρισμένο και από την άλλη υπάρχει ένα ψευδοκράτος που αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία. Οι ΗΠΑ εδώ στο κοινό ανακοινωθέν υποβαθμίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε απλή κοινότητα για να την εξισώσουν με την τουρκοκυπριακή πλευρά που στερείται μιας οντότητας με στάτους αναγνωρισμένο και νόμιμο στα πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών και Διεθνούς Δικαίου. Είναι ένας επικίνδυνος εξισωτισμός……Και αυτό το κάνουν για να εξισώσουν στη συνέχεια και την απόδοση ως προς τα οφειλόμενα από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της νήσου. Επίσης μιλούν για συνολική διευθέτηση γενικώς κι αορίστως χωρίς όμως σε αυτή την περίπτωση να παίρνουν σαφώς θέση όπως κάνουν για τον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο π.χ για στρατό κατοχής, εποίκους κλπ…Άμα έχει τέτοιους συμμάχους τι τους θέλεις τους εχθρούς.

Joint Statement on the Ministerial Meeting of the United States, Greece, Republic of Cyprus, and Israel Regarding Cooperation in the Field of Energy

DimpeNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]